香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化討論區 (6) - 轉瞬即逝的佳藝電視

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
森森
1966年,森森課餘參加「麗的映聲」第一屆藝訓班受訓,畢業生中較為人熟知的還有汪明荃、黃楚穎、蘇潔賢、鄒世孝、奚秀蘭。

1967年秋,贏得「香港歌后」榮銜之後,被蔡和平賞識邀請加入香港TVB第一現場直播的綜藝節目「歡樂今宵」任主持,成為TVB第一批簽約的藝人。在「歡樂今宵」節目中常常要做現場廣告,而《香港電視》周刊的廣告是由森森負責,後來《香港電視》週刊升價至每本三毫子,森森在賣廣告的時候嬌俏地舉起三隻手指並說:「《香港電視》每本只賣三毫子啫」,讓觀眾留下深刻印象,因此有「三毫子小姐」美譽。
不過佢嗰陣都係主要做大臺嘅
傅明憲
長城電影公司著名演員傅奇及石慧之女。
傅明憲為現任香港愛護動物協會會長,也曾擔任東華三院丙戌年(2006年-2007年)董事局總理

胡燕妮
香港光藝製片公司老闆秦劍在看過她的照片以後,與尚在德國的胡燕妮簽下5年合約[4]。1965年,胡燕妮抵香港。此時秦劍已加入邵氏公司,胡燕妮因此也進了邵氏公司[4]。成名作是秦劍導演,與影星陳厚、張沖演出的《何日君再來》。胡燕妮以混血兒高鼻大眼、膚色白皙的外型一炮而紅

兩個兒子尹子洋和尹子維都當過童星。尹子洋現在洛杉磯做律師;尹子維在香港從影,亦在台灣出了一張唱

哥哥套《檸檬可樂》佢都有份做
港台
聽緊靚蓋訪問
播劍合釵圓播播下新聞sharp cut
薑巴有無睇過蝶海情僧?
diu 又sharp cut粵曲做乜撚
好耐了

露雲娜 - 檸檬可樂
https://www.youtube.com/watch?v=aTghzQqY4Xc
靚蓋7月尾新光做

但到時我唔知入唔入到新光
要3針
嗱我自己就一早妥協咗 不過我都明你點解咁煩嘅,都係嗰句盡做啦
忽然諗起呢首歌,同你個名有啲關係
郭小霖 - 小霖秘笈
https://www.youtube.com/watch?v=uV3yuMhpZM8
係既,唔想散播負能量lu 受夠了

而家諗七月的事都好on9
所以都係唔買飛住
七月開唔開到又係個問題

六月蓋有慈善大戲,不過劇目無乜新意
花田八喜同埋紅樓夢

我而家想睇武場戲多D
戲迷角度,打咗就有得睇
其他角度,唔想打,咁都冇話對錯嘅

武場好呀武場 不過可能要等下添,而家一時三刻都唔會即刻有返好多演出住
其實就係因為佢要播新聞
咁就咪播歌
個節目播幾首歌都係sharp cut

今日都係講佢以前八和學藝同識左金主個d野
咁唔播歌就更難啦
我整咗個表仔 記錄果啲(我)好少聽嘅演員(有部分好有質素 亦有部分我未見過)

粵語長片:
葉青
童星 欣欣
梁愛
丁荔

國語片
電懋:李湄 夷光 陳方
泰山七姊妹 鍾情 葛蘭 陳芸 李嬙 羅婷 劉亮華 容遠菁
邵氏:于倩 莫愁
電懋八美 陳青 陳曼玲 韓燕 周萱...
電懋四小生
電懋三小 張慧嫻 李芝安 劉小慧

70s
黎少芳
施明
甄巧兒
楊盼盼
多謝,你提醒咗我一啲嘢
梁愛就係左几老婆
我又要貼一次,點解呢首歌可以咁好聽
翠碧 - 癡情淚
https://www.youtube.com/watch?v=902K5wicZKI

陳浩德、呂珊 - 癡情淚
https://www.youtube.com/watch?v=dMu54teZyKI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞