懷疑有人喺Facebook宣揚自己虐兒

504 回覆
666 Like 12 Dislike
白卡都生細路
有病就咪撚學人生仔
寫錯字係點錯法先?
我有舊同學係由小一開始就成日寫錯字
成日比小學老師罰抄

直至到小6跟屋企人移民去英國
去到嗰邊入學第二個星期,英國嘅老師已經發現佢有讀寫障礙
但係喺香港一直都冇人發現
未必嘅
只不過個老豆咁abusive
原本有能力都未必發揮到

香港好多家長都唔明
人類小朋友喺進化學上係唔需要專注咁耐
就算係成年人類去摘果子、捕獵、製造工具甚至耕種呢啲行為全部係需要思考解難同溝通協作
唔需要長期去focus喺一樣嘢度

所以小學生attention span係好短
小二學生有一個鐘肯坐定專心聽你講已經好乖
再逼佢挑戰極限只會對個細路造成心理創傷
就算大個飛黃騰達都會好痛苦
話說呢單最後點?
你敢報警就死定了
當個小朋友係正常人,唔好下下都話小朋友讀寫障礙,雖然會有,但唔係每個學生寫錯字就都係讀寫障礙家麻

假如小朋友要默書,默足左十幾廿次,個「我」字永遠都小一點,你點解決?
佢將個仔身邊所有人嘅角色都推翻哂,要仔聽老母講又要罵個老母教唔好 你根本就灌輸緊唔好聽老師講嘢嘅concept,直頭講到啲老師淨識罵政府無撚用,咁個仔點會聽老師講聽老母講?

佢將成個世界否定哂包括佢個仔,當自己控制唔到其他人,佢期望嘅嘢有落差,就開始發癲哋向全世界發洩,真係去見下精神科啦好撚恐怖
叫自己個仔係牠
咁生佢出嚟嘅自己牲畜老豆咪係牲畜

19老屎忽
你呢個情況係classroom management
搞事學生嘅行為同小朋友家庭教育係2回事

小朋友喺補習班故意唔聽指令唔合作
呢個係佢個人嘅品格紀律冇train好
你用補習老師嘅身份去罰佢係冇用
因為你唔係訓導/家長,冇呢個身份/權力
即使俾你罰佢抄之類,佢都係唔會理你
咁不如你表達下你自己會點處理,又罰?
唔好講得咁空泛啦
小朋友幾大,咩情況下出現呢個錯誤?
個人覺得,想小朋友練字,要適量囉
就唔好好似個男人咁,連續幾次咩弟子規

香港有啲小學生,學校要佢地一次過寫廿幾行字
諗起都怕
佢係寫錯好多字定錯黎錯去都嗰幾個字?
佢係學寫新字有困難定學好咗嘅會記唔住?
筆劃錯定結構錯?
除咗佢個outcome「錯」,你嘅action「罰」,你有冇了解過佢學習嘅過程?

罰到岩為止呢啲concept,教狗都咬鳩你啦
有咁既父母
諗起自己老豆
咩叫有啲嘢唔使人教
每個人唔一樣 唔係你自動去睇書 佢唔睇就係佢有問題
佢根本無心機了解,只知道小朋友重覆錯,咁就寫到岩為止啦,完~
咁即係點處理
你唔識鬧唔夠惡
我都教過功課輔導
同時幾個唔同年級嘅坐埋一張豬肉枱一齊做

一來要鬧
鬧完要解釋比佢聽點解唔可以咁做
咁做會有咩後果
會影響到咩人

同時賞罰分明
乖個啲要有嘢獎
無論係實質獎品(多數文具)
(千祈唔好亂比糖
小朋友唔會理自己食唔食得
有糖就會啪入口)
定係講個juicy故仔或者同佢吹水
都係有效嘅獎勵
先勸導過,但冇改善。就大聲啲鬧佢,然後比佢當透明,繼續影響其他學生。

最後完全冇辦法,唯有隔離佢自己一個坐單丁位,同其他學生保持好遠既距離,到佢父母黎接再同佢地講番。

走果陣佢啲功課冇做過咁濟,我要另外搵紙寫低晒佢功課啲答案比佢父母番屋企再督佢做
叫佢長時間隔離未必係個好方法
小朋友attention span好短
佢可能頭5分鐘都有諗吓自己有冇做錯
你放佢埋一邊半個鐘佢一早已經唔記得晒
只會掛住搵啲嘢解悶
成個白卡佬咁
個仔會咁應該都係遺傳
我係唔夠惡
啲細路做得到基本要求我會讚佢
做唔到我都會鼓勵佢,然後睇下佢邊到唔識再教。

但係有啲細路係真係寫極都錯字就唯有罰抄十次廿次個錯字
不過呢到好多人覺得唔得要正向教育佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞