懷疑有人喺Facebook宣揚自己虐兒

504 回覆
666 Like 12 Dislike
個老豆都有D野架啦 遺傳埋俾個仔
不過又唔係咩罕見嘅野
法國呢10年8年多咗好多讀寫障礙/ ADHD 嘅人
唔好話網上聽有好多
身邊一定有幾個有
天下無不是之父母
家家有本難唸的經
Pish
Push
個仔有問題都係個老豆傳比佢
小朋友真係慘
睇到佢係咁打自己就知佢有病
咩年代重讀弟子規
懶有文化實際就蠢到仆街
Push
Push
其實第一句已經可以答唔適合
其實建議你睇下先再落定論 用黎學下「做人」 唔係好老土當教條 我覺得都有啲可以參考嘅地方 好多位比美式雞湯有深度嘅 起碼唔會話21世紀就唔適合

至於管治社會 肯定係西式政制至會高效有用 中國文化裏面政制發展只有儒表法裏 統治者本位 嘅體系 既不道德 亦不高效
好同意Ching嘅睇法

言傳身教幾時都先至係最好嘅教育 同埋本身舊儒家本身就係好著重依樣嘢
咪係 大陸勁多人當聖經咁cls
我覺得唔適合嘅係「儒家文化」
儒家文化係經過中國人劣根性、政治同社會嘅扭曲
不過睇返孔孟荀嘅思想
係好有智慧而且實用
孔子要旗下學生通六藝,即係禮樂射御書數。

禮節做人點都要有掛?互相尊重係連西哲都有肯定嘅事情。
識欣賞音樂,玩下樂器,知音律喺現代都係好事嚟。
佢個年代學射箭其實同呢個年代學開槍一樣係防身同拎武力去救命,呢點到現代越來越多人同意。
御係騎馬,去返今日即係要識揸車,方便出行工作同運貨。
書就自然唔使講,學識字,學實用嘅學問呢個原則幾時都唔過時
數即係計數,又係實用嘢
同意真係唔可以當教條讀死書
中學讀論語覺得好戇鳩老土
例如一句「無友不如己者」
照字面解完全唔合乎邏輯
但係出過社會識人多左
我嘅體會係

1. 見到朋友有問題,要幫佢改進進步,唔好見住佢死
2. 朋友對自己都係一樣,唔好怕俾朋友指正,叻過自己嘅就學
3. 唔好拎差過自己嘅人刷優越感安心感
孔子俾人屈左迂腐好多年
事實佢根本係超越時代嘅開明
迂腐嘅係後代嘅儒生
孔子嘅處世,孟子嘅人性解釋,荀子嘅教育觀
解釋左今日香港同世界好多戇鳩嘢
西方嘅道德哲學已經cover得好全面
個人嘅道德有Stoicism
社會性嘅道德觀已經有dentology utilitarianism同virtue ethics
人唔係冇儒家會死
相反係實踐儒學嘅地區淨係做到物質繁榮
但係因為個人主體性被剝奪
反而心靈上空虛
現代人唔須要一套主張人與人之間唔應該平等相處嘅哲學
尤其是下位者對上位者有接受無限嘅責任嘅virtue ethics
Pish
其實你淨講句 西方哲學cover得好全面其實已經好片面…

再加上句人唔係無儒家會死

我覺得你本身對一樣嘢全面有偏見以致全面否定 肯定就睇唔到佢有價值嘅位

仲有個人主題性被奪取 儒家係有依部分 講求對社會有貢獻 但依啲唔同思想文化都會有 儒家做over左係因為儒表法裡上講求秩序穩定造成 孟子究話只聞誅一獨夫不聞弒君 只不過無人理

我無乜好補充 反正你覺得好就好 唔好就唔好每個人喜好唔同 我係唔認同全盤否定

討論哲學起碼喺依度會係曬時間 打字太慢 亦無意思 自己搵到啱用嘅嘢就好
中國哲學問題係好易教條主義 同埋好多野要有閱歷至會明/領會到 好容易就會被老一輩利用指東指西 唔能夠cover到大眾/令人反感
「唔應該平等相處」「接受無限責任」
唔明呢啲statement係邊度出嚟
或者你係咪撈亂咗政治宣揚嘅所謂儒學
你否定一件事時有冇諗過其實係咪真係了解
好似共產主義,馬克思俾人笑左一世紀
但有冇人知共產國家嘅失敗係咪因為馬克思
通常都係一句「共產理念違反人性」就close the door
其實語言基礎嘢係真係要背
學進階英文幾靠理解上文下理都好
講緊p3 之前 基礎英文都要背vocab 擴充你word bank 提升語感
中文都係 透過背課文將入面嘅語法 詞語 句子結構無意中internalize
但唔可以得背 同時都要有reading task訓練邏輯理解思考能力
重點係去到小學高年班就應該stop 死背嘢
而唔係去到dse 仲要背一堆on9 中文 到嗰陣背書已經幫唔到你任何嘢
至於文言文 我覺得有認識係好事lol 但我唔覺得要學到咁深入 揀lit 嘅咪讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞