懷疑有人喺Facebook宣揚自己虐兒

504 回覆
666 Like 12 Dislike
有用!推!!!
有啲性格細個establish 咗冇得翻轉頭
幾十歲人打中文仲係書面語口語撈埋一齊用,連「小」同「少」都唔識分,小學生都不如,仲好意思話個仔中文唔掂?按照呢件垃圾嘅邏輯應該抄返幾百次弟子規畀老婆睇下先好學人教仔啦
係呢d咁既家庭下長大個仔好難會冇精神方面問題

係條友fb搵到 唔知係唔係佢畫佢老婆同個女
好不安
cls
抄寫對記憶嚟講係有作用但不大,好多小朋友其實係機械式抄完 轉個頭就唔記得,因為唔會知小朋友點解咁寫 無對症下藥。

除咗可以好似樓上ching咁講玩下小遊戲咁,都可以正面鼓勵小朋友 例如「個 我 字寫得幾好喎,係差頭上面一點啫!好厲害啦,我地依家俾返粒點個 我 字啦」

盡量俾小朋友知道佢只係差小小,而唔係錯唒

同埋唔好成日提住佢咩字寫錯,咁樣佢唔會記住自己嘅錯 只會覺得唔開心 大壓力,依個道理我諗大人都會明啦。

如果再有錯 觀察多一排都未遲,記住你係大人 學識啦梗係覺得易啦。但小朋友係新手嚟咋,俾多啲時間啦。
係錫就唔會用 牠
Pish
篇嘢打成咁,明顯個老豆都有問題啦⋯
自己累到個仔咁,仲好意思又打又鬧
等車聽過啲廢老講湊仔經
又係話要當仔係狗咁養
講完仲要望住啲後生陰陰咁笑
我都想知隻警犬點
根據老竇口供
佢唔係調轉上下左右寫字
係用畫畫嘅方式畫隻字出嚟
因為佢內心無「從上而下」、「由左到右」呢啲concept
對佢嚟講寫字同畫畫一樣

讀寫障礙係會部首錯配、
d b 不分
而唔關落筆方向事
純粹無人教過佢筆順
(而家幼稚園小學都唔多講呢個topic)
成篇都用動物牠,依家生仔個啲係咪個個都白卡佬黎冇個正常
唔知個仔幾歲
首先手部肌肉發育要時間 太細個冇力/控制唔到枝筆係正常
行路腳踭唔掂地 好明顯係跑跑跳跳根本唔係“行”緊路
彈琴手指伸直 同上 而且都冇話一定要拱起手到放得落隻雞蛋先叫正確 呢件事唔係咁嚴格
佢勁少氣
個仔似係SEN
上一代嘅修辭手法
類似patpat有彈弓
我細細個都係行路腳踭唔掂地大個咗都係自摺
又係數理比較好
一啲平常人唔會着意嘅野我又有啲固執

仲要近年聽返老母講原來我幼稚園嘅時候都有疑似問題要特別訓練
不過入咗小學之後就冇理過
一路都係數學好好,中英文我都係當logic題咁睇

而家諗落我懷而自己係sen底...
試過用左手寫字就明白真係會唔夠力
我而家睇英文係當佢係logo積木咁拆

教狗都要做得啱嘅時候畀零食啦
簡單講就係「成功感」
好多我地大人做到好正常嘅野對細路其實係一大步黎
要畀成功感,而唔係「ok,next」咁嘅態度
我以前音階都係考試前半年先特登練,
平時彈下歌仔算啦,
如果一開始淨係彈識階,堂堂執手勢,
又悶又無信心,一早唔學
補充少少
ASD訓練嘅係同理心嘅表現 唔係同理心本身
拒絕學習=/=ASD
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞