懷疑有人喺Facebook宣揚自己虐兒

504 回覆
666 Like 12 Dislike
個老豆有問題個老母都係對個仔嘅行為無意識咁放任
叫個仔抄弟子規深藍中嘅深藍
阿媽好有耐性我幫人補習2個鐘已經極限
24/7 真係想像唔到 好好孝順佢
堅持就得咁人人都李雲迪
一睇個老豆又冇文化又唔識教
讀名校果d有邊個係咁逼法
所以窮人真係唔好生仔
首先兩老同其他家長傾完之後個人放開咗少少,啲怒氣同frustration唔會射落我度先

學校老師又知我情況,兩老就無咁擔心。不過有時會打電話去學校問班主任我o唔okay有無啲咩問題

因為嫌悶唔肯做功課,所以搵咗啲數學班同假期去中大上堂(玩)寫作班、science course 之類(勁撚貴),家長support group都會搞唔同活動俾啲細路玩,最開心係去人哋中學DT室砌機械。雖然學校功課依然唔係太想做,但因為唔係好似以前咁日日淨係得啲悶嘅堂悶嘅功課,所以都有啲啲動力做。

雖然iq個數字完全代表唔到學術能力或者將來個人有幾成功 但尋求協助,令咗依個diagnosis ,再對症下藥(sort of),我諗,如果一開始無學校幫手,我嗰陣一直同屋企人嘈落去,可能真係悲劇收場
佢個仔明顯有讀寫障礙,會掉轉左右上下寫字
有讀寫障礙仲亂咁鬧佢、發脾氣,迫個仔係冇用
只會搞到個仔驚左讀書
有讀寫障礙邊個想?
點解要post 弱智上連登上埋熱門
字裏行間 自閉味濃
你仲未睇嘅話 我建議你都係唔好睇
唔係就會好似我咁 每次見到幅圖都會極心寒
不過隔左成3個鐘 我諗我都係遲咗啦
個家長唔聽唔帶佢去睇醫生都係冇用
應該有精神病
邊有正常人用「牠」黎叫自己個仔
佢老婆睇路,有得走好快d帶個仔走
普通家長真係唔會識或者有門路去搵呢啲course
好開心係好結局 學校其實應該要搞啲家長talk 推廣吓呢方面嘅知識
屌,個仔就算唔叻都絕對唔應該咁對佢啦,你當佢係馬戲團啲獅子老虎學唔識就打?更何況個仔數學唔差應該唔係智商問題,而係教育方法出錯,反省自己好過啦
仲以為本身打錯字
一定係俾人鬧得多冚家鏟
佢依加成家冚頭散
你唔好當佢天生應該識,你要知道佢依家學寫係同學其他語言嘅writing一樣,你當好似學英文撩草咁

你問佢點解漏咗,除咗 佢覺得係咁寫 同 唔記得咗,仲有其他答案咩?
你作為家長,教導佢個時都係佢嘅老師。佢唔識你應該係諗方法,而唔係問點解/罵。

好似返工咁,你有樣嘢成日漏咗,你知架你明架但都係有時真係唔記得。你會想個老闆屌到你記得為止 定俾多啲機會耐性你去習慣同改善?
除咗認識之外,錢銀都係個好大嘅concerns
https://slp.heephong.org/cht/school-support-introduction
嗰陣好彩有協康會嘅青蔥計劃
應該accessible過公立又平過私家臨床心理學家

個post個老豆老母其實都可以試試佢
所以我方法都係要佢寫多幾廿次記熟啲個寫法

可能大家見到個「罰」字就唔鐘意,咁改成加練會唔會好啲

我唔罰佢抄個「我」字廿字,我其實係叫佢加練個「我」字廿次。 會唔會個觀感好左右
當個仔係動物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞