1912年4月14號,鐵達尼號沉沒,一名香港人逃出生天

341 回覆
946 Like 13 Dislike
「企開d啦屌你老母。」
搵到老公搵唔到老婆
可能係講 "唉, 屌, 濕撚晒, 今次真係要加錢喎"
屌濕撚哂 唉唔撚驚
啲撚樣真係麻煩, 係咪要講 "吾濕矣, 俱不怕"
秒撚咗
係好睇嘅,
但睇完嘅回應係,
當時排華法案係仆街,但諗深一層
正正因為依班華人身處嘅中國更加仆街,
所以點都要去西方國家到做野生活。
廣東話先夠傳神
見你黃種人就係咁先
在5分鐘之內,他就好似吃了補血包般,迅速恢復體力。更神奇的是,眼見旁邊水手划槳划一晚早已筋疲力盡,Fang Lang便主動接過槳,為整船人划槳划到所有人被大船救起為止。看到此情此景,救生艇的指揮官忍不住驚嘆:

「天啊,我為頭先講過嘅嘢感到羞恥。如果有機會,好似佢依啲咁嘅人,要我救6次我都制呀!」

係呀 執返條命偷笑
細個跟老豆去飲茶, 成日搭台一個阿伯, 個個茶客都叫佢金山伯,
佢係賣豬仔去舊金山, 好彩嘅係有命等到美國承認佢地, 兼入籍美國, 佢仔女都係美籍, 退休寧願係香港住(聽講本身台山人)都唔返大陸
可唔可以咁講,
佢地個代人係慘,但最後佢地都可以落地生根
最少唔洗留係中國
唉濕撚晒唉唔緊要

不過其實我覺得現場會係好死寂
大氣都唔敢出
因為好絕望
係㗎, 佢地嗰代留係大陸都係死路一條, 走去出就算都預左死, 但起碼搵到錢比鄉下,
去左北美起碼人地係民主法治國家, 點歧視都好, 法律上真係會改變, 比埋佢入籍, 享有所有公民權利,
去左南洋嗰班就慘, 捱生捱死搵到D錢, 二戰後又來多次排華, 又要走多次,
我同學外公係印尼華人, 係印尼做生意, 二戰前後都係有司機出入嗰種,
排華早期就走左, 佢好多同鄉走左去大陸就P晒K, 佢醒目走左來香港

其實以前多數平民都係得1個老婆咋
娶老婆要比嫁妝 又要養多件
你以為話娶就娶 你有無錢先?
到時候都只不過係啲靚女嫁晒有錢佬 無得你份
lego
而家好驚港台呢啲節目,因為都有啲煽情。
好驚佢哋只係強調,當時外國點樣排華,
而忽略咗之後佢哋於當地定居
帶嚟嘅穩定同埋生活。
講真果句,如果依班人當時唔離開中國,
可能喺文化大革命度都餓死左。
突然Fang Lang在迅雷不及掩耳的速度之下擘大眼,開始講廣東話。當然現在已經沒有人知道Fang Lang到底說了什麼,可能是「屌你老母唔撚救我」
智將
人呢?
果然用埋啲濕尻韓名都on99
而家一定唔敢講點解要走啦, 淨係識強調外國點差,
唔駛等到文革、二戰, 佢地都未必咁長命等到文革二戰,
嗰個年代鄉村發下燒都可以死人,
聽上一輩講, 好多鄉村家庭唔計老人家, 點都會死下老公、阿媽、細佬妹、阿哥家姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞