1912年4月14號,鐵達尼號沉沒,一名香港人逃出生天

341 回覆
946 Like 13 Dislike
紮返條鞭仔先
當然現在已經沒有人知道Fang Lang到底說了什麼,可能是「唉濕晒啦」,也可能是「唉唔驚啦」。

可能係講:「屌濕撚晒」「果度好深架」

可能係講:「好撚涷晒」「我香港嚟架」

可能係講:「你哋邊個」「比支槳嚟喂」
又好似有啲道理
頭等同三等無道德嘅應該多過二等
有救生艇搵唔到足夠嘅婦孺,有空位淨都照落水。
呢樣真係好仆街 點女人細路優先你都俾隻艇落水之前塞滿人先落呀
都係睇個人,Titanic 老細Joseph Bruce Ismay自己走上救生艇係真事,係咪真係扮女人就唔知,如果唔係佢下令加速,慘劇或者可以避免。事後傳媒同佢改名做Joseph Brute Ismay,仲稱佢為Coward of the Titanic,真係俾人屌到過世。
諗起烏雞班trans 平時要做男人 打仗就拎番條裙出黎
特權階級vs 中產vs 基層
咁就啱哂好多hehe都好靚仔
同性戀合法化可以少好多靚仔同毒撚爭女女
柒頭睇戲當紀錄片?
笑出聲
原來拍埋出來
你咁講又係,
二等應該多讀書人, 三等讀得書少, 反而冇咁多道德枷鎖
嗰個年代大陸又內戰又饑荒, 仲未計好多人都早死, 一條村常常死人真係唔奇, 應該唔會覺得沉船有咩咁大不了
當年上影時, 有個大陸女同學話, 如果唔係婦孺優先, 一定可以救到更多人,
我仲係英治教育, 又有排都未有女權撚出現, 覺得大陸人果然係夏蟲不可冰語
雖然未必對照緊佢哋, 但我記得電影沉船嗰刻都有一幕係一對老夫婦喺床上面攬住大家
對我嚟講嗰幕感謝過男女主成齣戲嘅愛情
我記得有D英文source提過, 好多女人唔想同老公分開, 所以唔肯上船,
而且titanic兩邊排隊上船人數唔同(講緊剛開始), 有一邊無乜人排
好似話「格巴號」來到救援之前,也有一艘貨船在「鐵達尼」號出事之後駛經「鐵達尼號」附近並曾經向「鐵達尼號」發出過燈號去確認是否需要救援,但聽講話隻貨船收唔到回應之後就繼續行程而冇走去救援,好似到後來事件之後隻貨船俾海事法庭判罰
無記錯的呢對老夫婦原型係macy's 老闆同老闆娘 即樓上講嘅Isidor Straus,
老闆已好老, 船員覺得比個長者上救生艇都冇問題,
但老闆insist唔肯, 老婆亦落返艇, 仲將自己件皮草比左近身妹仔, 近身妹仔上左救生艇
Isidor Straus’ body was later recovered and brought to Halifax, Nova Scotia where it was identified and sent to New York. Unfortunately, Isidora’s body was never found.

究竟邊個條屍俾人搵到
兩位演員就係飾演Mr & Mrs Strauss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞