1912年4月14號,鐵達尼號沉沒,一名香港人逃出生天

341 回覆
946 Like 13 Dislike
可能是「唉濕晒啦」,也可能是「唉唔驚啦」

啱啱俾人救起未必係講呢兩句啦
可能係“你哋邊個” “我死咗啦” “呢度邊度”
好似因為船長話Women and children first, 但係Port side二副Lightoller get咗做Women and children ONLY, 可能因為咁啲艇未滿就落水走,Starboard一副Murdoch就真係上咗女人同細路先,搵唔到先上男人,如果唔係男人生存率仲低

btw Lightoller喺Dunkirk有份揸船去救盟軍兵走,兩套戲都佢份
你又知佢地冇問過女人想唔想留㗎wor
又係toxic masculinity
你想隔硬屈男人咪出聲囉
都唔係未俾你屈慣
係鐵達尼聽到廣東話 有啲得意
到左啦
話乜鳩toxic masculinity wor
又係男人迫害男人wor
人唔笑 狗都吠
同意
明顯唔識英文啦
做船既鍋爐工
點解無女人反對嘅?
女士都唔應該先上船,大家係未歧視女士能力不足,所以無法生存??
可惜最尾都係分開
老婆條屍搵唔到
已block五毛黎
唔識英文唔出奇
根據外電報導,鐵達尼號發生船難後一個月,一艘英國郵輪「RMS Oceanic」在距離船難200英里的位置,發現一艘救生艇,赫然發現船上有三具腐爛的屍體,經查證後確認為鐵達尼號機房的2名消防員,和1名頭等艙乘客湯森畢蒂,而畢蒂被發現時身上還穿著晚禮服。

呢單好恐怖好慘
反而想知 盧西塔尼亞號 果單有無歷史撚講下
沉船前一年中原仲係屬於得罪全世界嘅滿清帝國
Jack只係一個搞人條女嘅死mk
比着喺亞洲發生 一定男尊女卑 男士優先
閱讀理解唔合格
其實公唔公平唔係主觀,係好實在,你似係未分得清公平同平等,依家呢個情況係犧牲男性嘅公平對待,嚟換取兩性喺生存上嘅平等,我本身有50蚊,政府比多50蚊我,而另一個本身有10蚊,政府比多90蚊佢,最後我哋資產上係平等,但政府對我哋嘅待遇係明顯嘅不公平,試問咁樣點叫主觀?
今晚又再睇多次先
真係好鐘意個故事 個陣里安納度仲要好撚靚仔
果個年代,
支那義和團見你係英藉港人即刻切到你變肉醬拎去做血饅頭食啦
時代唔同,當時嘅男人認為讓婦孺先走係責任,依家係講男女平等,如果用依家嘅心態同以前比較係不合時宜,咁點解要話連登仔心態有問題,話人廢柴毒撚呢?
我屌女權閪,並不是淨係指你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞