1912年4月14號,鐵達尼號沉沒,一名香港人逃出生天

341 回覆
946 Like 13 Dislike
幾好
已follow 樓主
https://youtu.be/-0RDHfXMqTY
咁啱搵咗段都OK
嗰個唔係電報員係船公司老細Joseph Bruce Ismay,係件事嘅罪魁禍首,下令加速搞到撞冰山。自己走先係事實,扮女人係傳聞,雖然死唔去但係俾人屌足一世。
條友應該輕度
魚蛋論,條友諗住自己都死鳩硬,就唔比其他男人上船,但就最後比佢好彩掹到反咗嘅嗰隻艇,死唔去
RMS Mauretania就真係冇沉過喇
世界大戰都打唔沉
其實starboard嗰邊一副Murdoch,係Women and Children FIRST, 有位剩會R附近等上嘅男人上船,唔似Port side二副Lightoller嗰邊Women and Children ONLY,所以根本唔駛扮女人

樓上港台條記錄片都話,Ismay同嗰4個華人同船添,佢自己都唔駛扮女人啦
本來太長飛住睇,一見到呢兩句就碌返上去好認真咁睇多次
唔知以為全地球人類係哂船入面
兩樣野睇
1.第一樣By 平等 vs 公平 既definition
Equality (平等)means each individual or group of people is given the same resources or opportunities.

Equity(公平) recognizes that each person has different circumstances and allocates the exact resources and opportunities needed to reach an equal outcome.

呢個係成個社會 as a whole既概念,所以其實“我本身有50蚊,政府比多50蚊我,而另一個本身有10蚊,政府比多90蚊佢” 呢個機制by definition 係叫公平,因為係根據每個人本身有幾多而決定俾幾多去最後達至一樣既結果 “最後我哋資產上係一樣(equal outcome)

不過我諗連登上應該大部分人都冇諗得咁學術,都係想申下覺得呢樣xxx唔公平,呢個指既“公唔公平”係另一樣野黎,唔係指成個社會資源分配既機制,而係講對自己個group既treatment, 呢個就係主觀既位,處於弱勢既一方往往就會覺得唔公平,所以唔會有正確答案呢樣究竟叫公唔公平

呢篇應該幾易明
https://www.am730.com.hk/column/%E7%94%9F%E6%B4%BB/%E5%B9%B3%E7%AD%89-vs-%E5%85%AC%E5%B9%B3/268991

我本身有50蚊,政府比多50蚊我,而另一個本身有10蚊,政府比多90蚊佢,最後我哋資產上係平等,但政府對我哋嘅待遇係明顯嘅不公平,試問咁樣點叫主觀?

紅字呢句其實已經係加左主觀既價值判斷,“政府對我地既待遇唔同“呢個就叫客觀
當年救翻呢個香港人嘅船長
如果冇記錯,佢講咗下面呢段英文,成為當時一大經典。

I am very shameful what what I said earlier.
For people like Tang Fong, i will save him 6 times.

如果AL有讀英國文學,應該有讀過
當年細野正文被傳媒老屈佢扮女人坐救生艇,結果佢終生都係孭住呢個屈辱,要死後先得到平反
幾多樓?
如果係香港人,應該係講:「我要投訴,快啲搵經理出黎見我!」
最後都係多幾個月命姐
凍傷左個身體
條友1937年先死喎
sorry我記錯咗
我記錯左呢條友
https://www.wikiwand.com/zh-tw/阿奇博·格雷西四世

佢落過海真係有可能凍親,最神奇船上有個廚,唔知係咪覺得都就死,最起碼都飲醉先死,衝返入房攞酒飲,跟住出返甲板一路飲一路掟啲櫈落海(Titanic剪咗啲片有依幕),跟住佢最尾落海後就不停游,好彩游到去嗰隻反咗嘅艇到,二副Lightoller都係上邊,但好似唔夠位,佢都係浸咗半身喺水到掹住艇邊,但可能因為有酒精嘅關係,凍唔死佢,1956年78歲先死
佢有個孫細野晴臣係日本音樂大師,同阪本龍一/高橋幸宏合組Yellow Magic Orchestra,日本電子音樂先驅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞