1912年4月14號,鐵達尼號沉沒,一名香港人逃出生天

341 回覆
946 Like 13 Dislike
唔係,已經有科學調查做過,當時大部分都係男人上救生艇同先逃,實際上女人丶兒童死亡高好多,肯讓人只有少數人。
晌上世紀初,輪船設計冇特別理救生艇數目,好多時救生艇都只係擺設
鐵達尼事件亦間接促成大型輪船設計時救生艇同救生衣數目同搭客關聯,第一次有意識地設計救生系統
呢張卡紙係我細個嗰陣個印尼工人姐姐叫我抄一次架啵,我仲話「我知啦粉嶺」
留名
當時有好幾個華人都無死
但當時報紙一出
即時引起排華
好多人都問 點解黃種人可以獲救唔洗死
嗰時傳媒無咩職業道德,為左增加銷量加鹽加醋將啲未經證實新聞大肆報道,間接令好似細野正文嘅生還者終生食死貓
中森明菜《禁區》(即係中文版張國榮《第一次》)都係細野晴臣作品
popo上連登
我係香港電影商即刻拍套 鐵達尼外傳 諗都唔洗點諗 賺到仆街
不嬲都係有槍果班話事

果時船上最有錢果班都要死
當年愛爾蘭小鎮Addergoole有14名男女為左改善生活而移居美國,登上Titanic,而當時Titanic嘅水電同廁所設施,對佢地黎講大開眼界,而短短幾日旅程亦成為佢地終生美好回憶(須知道當時好多愛爾蘭人都係好窮,即使係3rd class設備同房間已經好過佢地屋企),不過最後14人當中只有3人生還
https://youtu.be/y4oEedkYtaA
睇鐵達尼我就諗起黃子華
其實會唔會有更多人都係可以救得返?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞