[警世] 長文慎入!Apple delete左我萬幾張相!

1001 回覆
3999 Like 161 Dislike
講到十部iPhone 都補唔返佢啲相 但又唔肯比幾蚊買iCloud backup
還原已刪除的相片和影片
如果你刪除儲存在「iCloud 相片」中的相片或影片,有關項目會從你的所有裝置中刪除。你刪除的相片和影片會移至 iPhone、iPad、iPod touch、Mac 以及 iCloud.com 上「相片」中的「最近刪除」資料夾。
最近刪除的相片和影片可在 30 天內還原。如果你從「最近刪除」資料夾中永久刪除檔案,則無法還原這些相片或影片。
Genius bar全部都係垃圾
個個得中學學歷 半文盲 又廢又串 社會loser
試過攞電話去整 啲垃圾淨係識得叫人restore部iphone 冇任何技術而言
咁就得嘅話我洗撚搵你整咩 唔講以為我唔識 最撚醒係你班廢柴啦
其實點解會有依個問題?唔可以共存?
我已經好耐無用itunes back up 唔清楚
華強北班大陸仔仲專業過香港apple班mk啦
這就是香港
就算一手樓幾百萬起步
收樓時實物同樓書唔一致都冇問題
何況相🤡
佢應該誤會咗自己個situation
佢應該冇成功upload到上iCloud過

啲相上 iCloud 一來唔會喺手機度冇咗檔案
豈碼都會有個壓縮檔

二來上到 iCloud 會留三十日底

三來唔會岀現 手機相愈嚟愈少嘅情況
似係d 相卡住左唔上唔落

同埋你iCloud 係咪唔夠位
上東張西望啦
唔得 兩邊唔可以兼容@@
icloud 唔係跟apple ID?
點解2部機會有2個cloud
係係係,你最叻
你有冇同樓主講過?
人地就係乜都唔識唔想煩,先比錢買apple
用錢換時間

唔可以怪人假手於人
正常apple職員有責任同客人解釋清楚風險

如果果時同個客講過升級有機會d資料無晒,要佢做好backup
咁樣個客可能已經嚇一嚇,叫天才幫佢backup 埋。

呢單野如果係真,好明顯係apple果邊失誤,無可能調轉怪個客
買咗其實一勞永逸
隨時想睇舊相又唔洗慳住啲位
我每個月$78買緊2TB Icloud
同步用埋google photo
其實而家可以就咁放舊電話去新電話隔離都已經過到d 野
睇返係一個好基本操作,舊機有買iCloud 既話,新機開返著個iCloud photo library 完成
完全唔知點解佢做得錯(排除hardware 問題同舊機有野卡住上唔到iCloud)

AppleCare 美國其實係幫到手「少少」既,因為佢地database 係有回溯,但只限上過iCloud 既完整野

樓主慘豬 起碼o趙到佢賠全餐啦
你用新機登入時會問你sync唔sync返iCloud上面個backup,如果iCloud上面有多過一個backup,會問你sync邊一個,係咪揀錯咗個舊backup嚟sync呀
我冇辦法之下寫左封好長既email 俾Tim Cook, 第二日好快收到Tim Cook office既電話, 佢地話呢件事已經由Tim Cook office 全權處理, 並且明白我既訴求, 會全面調查IFC Store 同埋搵幾個senior engineers 睇下我啲相有冇得救。

估唔撚到佢會覆你
唔係兩個cloud
iCloud 跟device 去backup
同一個Apple id 可以有多個device 嘅backup

兩部手機嘅情況同你一部手機一部iPad一樣
只要你買夠位就可以做到Backup
Btw, 呢個回溯操作都只限”iCloud photo library”, 如果係原生成個Back up 上去iCloud , 都係無救
icloud 唔係萬能
台灣試過有人擺一夜之間無曬 蘋果話restore唔到
https://tw.appledaily.com/local/20201227/CDQ3VJAJIZBFTIKCDOFMH6WCNA/
連名都唔敢開你都幾廢, 同埋點解你心目中會覺得班天才好勁? 全部都係sales 冇tech 底仲衰過公司班枱底it
你個情況ontrack 都搞唔到? apple 班垃圾點會搞到, 佢哋最多free 嘢俾你塞住你把口
其實樓主幾時有講過自己有upload上iCloud
冇定期備份,咁樣就算俾你喺美國都好難告
個人資料屬於你,所以有責任妥善保管佢
iCloud 如果真係出事嘅話都有免責條款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞