[警世] 長文慎入!Apple delete左我萬幾張相!

1001 回覆
3999 Like 161 Dislike
我試過用Amazon 有問題搵Jeff Bezos email投訴真係有人覆
從來都唔敢用icloud back up 相, 好易奶野同亂.
我直接copy 一份去google cloud 會直接簡單d
咁香港人係咪要一齊SD比佢
等佢知道香港CS幾撚ON9 咩都唔覆唔理
啲資料真係好重要好重要好重要
但backup不了 唔識嘛 而且又唔係100%
撳個制掟落電腦好難 掟落usb hdd nas又難 掟落其它雲端又難
望住啲資料唔見 就最浪漫淒美
總之真係好重要
Apple一早戴晒頭盔喇 你比部機精靈搞之前已經同意咗佢整唔見資料係唔使上身
明明做backup係自己責任黎 大把傻西將責任推比人
iCloud Photo個原理就係將你手機現時有嘅嘢同步上去iCloud 新嘅會upload上去你delete咗嘅上面都會跟住delete

正路如果iPad開咗iCloud Photo 佢就會將你原本開咗iCloud Photo嘅裝置裏面嘅相同步 熄返佢就應該得返原本iPad裏面嘅相
緊係想射個波過去人哋公司啦, 有少少責任心嘅點會叫佢自己食data recovery 條數

Ps data recovery 條數肯定貴過部iphone 好幾倍, 樓主貪心收咗部iphone 正一on9
唔屌刪佢相既員工 一黎就屌樓主唔backup
人地就係乜都唔識唔想煩,先比錢買apple
用錢換時間

咁點解樓主唔買埋icloud drive
如果有買
cloud肯定有backup
啲毒撚細細聲同自己講野當人地聽到
Google cloud backup 到Live photo?
總之拎到去人哋度就一定要人哋搞掂
book天才果陣好似已經會叫你back up定

btw雖然樓主係好可憐,apple好仆街,但依家呢個年代仲係講到自己嘅相/資料好重要但無back up嘅都係好懶嘅智障
即係要課iCloud又課google album先最隱陣?
我都一直以為課icloud已經ok
將篇文用英文re-write一次
放上reddit Twitter啦
香港咁細market理得你呀
同情你嘅經歷
其實日後最好要keep多個backup 係電腦+google drive, iCloud 照用,咁你唔見嘅相頂多都係冇最新Backup嗰一批,減低你嘅損失
Steve Jobs就可能會認真處理
佢咁care自己啲products
Tim Cook就唔會喇
你見覆樓主嘅只係Tim Cook “Office”咋
咪又係蘋果啲CS staff
如果本身係itunes sync, 咁依家部腦咪仲有D相?
應該係logout都冇,我初頭以為樓主係trade in部舊機
但睇返上文下理樓主應該係手上有兩部機
唔太敏感嘅相就放google phone la
就算而家唔係免費都值
不嬲都係咁㗎啦,以前講小妹,而家講女仔唔識
如果係ITUNES做左BACKUP 就應該有
首先多謝各位巴打既回覆,我盡量回覆各位既問題

我舊機既相一路都有放上iCloud 。我開新機用時,就發現啲相唔齊,所以先去genius bar 搵佢地幫手過相,因為驚自己整錯。

我都唔知Apple staff 幫我㩒左乜野掣令到d相開始消失, 而好似一開始所講, 見到d相消失果陣Apple個staff同我講sync相要時間, 之後就會有返d相, 出左事之後,我搵Apple Care,佢地有試過同我搵30日內既backup, 但係都係搵唔到。 之後佢地就冇再進一步嘗試幫我搵相

搵Tim Cook office 係直接email佢就會有人覆

Apple 俾左一部iPhone 13 pro max 我, 而冇要求我簽任何保密協議, 而我好同意#27 巴打先講, 一部電話真係比唔上咁多年既回憶

我都知d相係救唔返,都只係想話比大家知小心保護自己既相,做多幾層backup,多謝各位
拎上支那啲乜柒華強北可能有救
fbi解唔到你部電話佢地都幫你解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞