[警世] 長文慎入!Apple delete左我萬幾張相!

1001 回覆
3999 Like 161 Dislike
我試過NFC機過機, D相唔同左位, 都少左1000張左右
後來用ITUNE BACK UP 再過都唔得
最後放棄左
同情樓主,但我想講IFC staff 特別西。

我有次去IFC store用money hero gift cards redeem 個火牛,佢同我講張card 得code, 無得scan 唔可以無shop 用,但我之前試過ifc 同cwb 都用過。態度當然唔好,佢叫我上網reserve,最快要2小時後,叫我行下返來,即係網上搞完有現貨都要我等。

我之後寫comment 俾apple 無人覆我,無唸過apple 都會咁。
如果你有用M365, OneDrive抵用, 因為包埋1T, 如果你係大專校友更抵, 你個OneDrive有5T, 點back都得, 我直頭單反影既raw就咁 back上去
用iphone既人白痴既比例應該特別高
個班廢柴白逗人工
睇#131
無話佢唔識有問題
樓主收到部iPhone 13pro
幾多gb? 有冇得揀色?
你點樣知係翻新機
因為如果正常擺咗上iCloud 唔齊嘅原因應該就係你買唔夠位 同埋無論係點樣過相 機過機好 電腦插又好 佢都應該唔會話俾你聽 舊機裏面冇咗啲相係正常
咁就唔知, 我成日覺得SYNC係一個好唔安全既野
佢可以DEL走你D野 但又唔知DEL左乜
所以我都無用
可能我講唔清楚 件事係咁
我舊iphone曾經開過icloud photo upload所有相上去 後來我關左
舊iphone上既相片一直有加減 後來換新iphone就用快速開始 配對兩部iphone經wifi/bluetooth轉移 新iphone亦無開過icloud photo 但一直有用icloud backup
後來我入手ipad 佢自己開左icloud photo幫我download曬多年前既相 新既相當然無 因為我無開icloud photo
換句話來講 iCloud photo係唔係同我手機back up分裂左
我6萬幾張相 買icloud 200gb唔夠用
焗住要課2TB icloud $78 back up成部機
同時課埋google photos $15/100gb
老實講google photos係load相load得快啲
但apple photos又方便平時禁個share制就whatsapp俾fd
以方便度嚟講係兩邊都要用
雲上貴州
因為班idog成日唱衰m$
而家ms已經好過以前好多
唔make sense
樓主去genius過相, 點會跟手番屋企del電腦既相
換手機又唔係換電腦
好mean 好中
個人責任-》對方責任

但係樓主留低好多疑團俾我哋

最關鍵嗰啲指控同證據,樓主可以講得更加清楚對方點樣操作令你啲相一張一張消失

最重要嗰啲你唔講,喺度講女仔乜都唔識
試下成篇野英文打多次放上reddit 同twitter 等鬼佬幫你屌臭tim曲
係不嬲都咁鳩廢定係近年先係咁?
dllm整唔見啲相真係死十次都賠唔返
尤其係有去世親人嘅相
專業?上次去apple store 個職員連個mute制係邊都唔知 我朋友教我
我第一次開盒用,第一次connect 自己部iphone 時
部airpod顯示個名係其他人自己set 既
例如 ilove1993 咁

之後再睇返airpod 登記用個email 係sxxxx@.com
我無email 係s 開頭

我去apple, 佢check 過部機之前無登記過其他維修
咁點解釋到個名同有之前登記過既email
其實所有咩唔識,唔係100%都係借口靠賴
最主要都係人懶同無心去做backup
有心既就算唔識都會去學
又或者身邊有IT人幫你搞,最多咪請食飯
好似我咁,一部an,一部iphone
都係自動連屋企wifi就上傳上nas
真係唔覺得有咩咁麻煩
而且間唔中都check下nas咁
itunes係有史以來最垃圾既軟件
cloud都可能拎得番
local再配合apple個封閉system, 真係唔好諗拎返堆相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞