[警世] 長文慎入!Apple delete左我萬幾張相!

1001 回覆
3999 Like 161 Dislike
唔洗諗會救得返,呢種情況係神仙都難救

我睇過一個case係一個台灣廚師都係莫名其妙iCloud有一堆佢儲落好耐既食譜消失晒,一樣係無得搞

不過唔肯認撳錯掣同道歉真係好仆街
你問得番你講過一億次嘅證據我同你print 晒佢出黎食左佢,搵唔到你print 我呢個comment 食左佢
其實大家係點樣用iphone backup多一份?

放上nas?

定期拉啲新相入電腦hard disk?(呢個有啲麻煩,要成日記住最尾果次backup到去邊度,如果好多類別folder都幾麻煩)

還是擺埋上google photo/one drive?
有啲嘢你明白個概念先好講ok?

請只係你要盡力完成所有個人責任,仍然出事嘅話先可以話自己係victim

但係樓主要有呢個心力同時間同apple角力
電腦還電腦 白痴還白痴 佢啲功能係整比人用既 唔去學習既白痴就會用電腦白痴做擋箭牌
poor
自己資料永遠都唔會交比外人搞
自己搞死都無咁肉痛
好慘
Disable iCloud photo and icloud backup
可以放上Google photo
其實真係唔係人人都咁熟IT野囉

年中大把人傻更更見親新iOS/macOS就update結果搞到倒水電/lag到用唔到要換機解決
MS我覺得根本以本傷人啦, 你買m365 family plan, 你可以share license俾5 個人, 每個人自己有獨立1T OneDrive space, 即係你可以有6T OneDrive. 7xx一年, 抵到喊。 好過你買iCloud
「由於女仔唔係太識IT野」

關咩事 自己蠢就蠢啦
男仔就會識多啲?
你話部機有犯法野 一定會拎得返哂出黎
唔夠位+1

其實sync之前最好直接將手機啲相 download落黎做offline backup

利申覺得sync好煩怕錯手del相,所以幾年前連dropbox都停埋自己back up算
幫推 屌佢!
可以做data recovery嘅
睇你覺得值唔值啦
用itunes/mac機就直接有shortcut
每個禮拜襟一個掣
10分鐘內就backup曬全機既相 wts記錄 全部野
真 同意樓主好慘 但唔明點解要強調自己係女仔 男女都可以唔識IT野㗎啦…話自己唔識IT野咪得 係咪弱女子喺到會多啲人幫
咁都blaim
人地有冇話你on9 ?
人地馬後炮姐
有開背景運行係會自動喺background backup
有啲所謂嘅「天才」真係連半桶水都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞