車中泊末日?網傳欣澳時光隧道被封閉

396 回覆
273 Like 13 Dislike
近年好咗啲啲
起樓要跟一定數量啲車位先得
車位數量不嬲都要跟香港規劃標準與準則 同埋地契條款
早十幾年前政府唔知聽左邊個on9 乾收銀提議, 大幅cut 車位去減慢車輛增長, 咁係人都知唔work

所以上年開始加多左車位比例, 計返應該23年落成新樓車位就多好多

私樓由 6-9 單位 : 1車位 改為4-7 單位 : 1車位
資助房屋 diversity factor 由0.23 改為0.52

計返1000個居屋單位 會由38個車位增加到130個
1000個私樓單位就由167 個加到250個
你都傻嘅

人地老細係要個司機係正佢門口等佢呀,你走咗入ifc唔通要個老細等你揸返黎呀

人地set CBD龍門架係set係CBD入口,邊有人會係CBD中間set龍門架架
咁你咁講咩方法都阻止唔到請司機兜圈架啦
你扣分又點阻止呀
佢有司機係度9 fing 緊喎
大把有錢佬孤寒到仆街
有錢佬大把錢係一回事, 唔值得洗既錢佢一蚊都唔會洗
班狗去中環抄牌趕車佢地一樣會兜圈
唔會坐係架車度同班狗講隨便抄
啲consultant個個都係到呃飯食,出埋晒啲屎橋

L佬計過,新車計,新加坡車貴,泊車同油錢平
香港車平啲,但泊車油錢貴
兩者最終埋數差不多

不過咁可以嚇走啲窮西
啲on9顧問山埃意見
反而搞到個市區更塞
上youtube search 泊車男
公屋學咩人有車,只準商用車就差唔多
公屋停車場改晒貨車位加少量時租私家車位
完全同意。我真係屯門區嘅公屋, 見到三架 意大利超跑 拍戲咁拍埋一齊,一家勁過一架。 當時就諗,如果係公屋居民擁有,已經完全犯法, 最少係講唔過去。你有咁嘅錢, 無論點計都唔應該霸住公屋。

美加嘅資助房屋屋租,一路都係報稅收入嘅三分一或者四分一, 譬如你二萬蚊收入你都起碼要畀五至七千,我覺得好合理 。

香港太多窮撚因為大陸游客發咗達,有錢冇掟洗 ,教養又差 , 一放假就入長洲,一揸車就抌垃圾, 自己賤到死,仲要請個賓賓, 搞到假日週街都係賓賓聚會.... 香港問題好多都係咁做成。

美加嘅資助房屋收入, 瞞報漏報就係刑事罪行, 一係就搬走。唔係補交或者雙倍租咁簡單。 香港嘅公屋零舍寬鬆,我不嬲都覺得好奇怪。

我本人對阿豬阿狗揸私家車 好大反應, 都係因為我自己識得三個住喺公屋嘅 ,我知道佢哋嘅人工只有2萬零, 冇細路冇老人家, 住喺市區 ,但係死都要揸車,仲日日都喺度比較要揸benz定揸寶馬。

上面仲有人話有人鍾意玩車咁點。你鍾意喺屋企吔屎係唔關人哋事..... 死窮撚你揸架車出街, 阻住我哋㗎嘛, PK!
商用都唔應該
點解住公屋貨車仔可以平租政府位 而住劏房嘅無?
本身公屋已經係福利啦

我認為公屋應該起足車位,但不再居民優先,大家一齊想拎車位就每季落去排隊
旺區我寧願泊遠啲
當唔洗排哂隊等入場又好
當食飽散個步先去攞車又好
除非要買十九幾萬場要先慘要泊同一個場
就算起停車場我都唔覺得班乞衣會用
有次去西九見到啲車塞到出迴旋處,我以為停車場已經full晒,點知慢慢塞下塞下入去,原來班友喺度搵位泊街停車場仲有幾十個位
買架jimmy
迴旋處剷上去
原來就係你條仆街
又話封左,今日欣澳一樣有車泊係到
封左時光隧道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞