車中泊末日?網傳欣澳時光隧道被封閉

396 回覆
273 Like 13 Dislike
唔係要人唔揸貨車,而係要求商用車車主承擔返個責任唔好晚晚比架車野放阻住條街

乜買車要有車位唔係常識黎嘅咩

同埋違泊記分重可以杜絕埋果班大把錢嘅老細車,$320唔志在就睇吓你有幾多個15分比人扣
真係冇位泊定係貪方便唔泊咋

以我所知葵涌大把爛地噸車場有錢就租到啦喎
香港貨車位根本不足
況且深夜泊街 影響好微
唔明點解要趕盡殺絕
限制資助房屋嘅租户擁有車輛,只可以為生計而有車
不足只係你覺得啫,因為個個貨車佬都貪方便泊樓下呀嘛

其實大部份公司噸車係新界都有爛地場擺車

其實唔止貨車,的士、小巴、旅遊巴呢啲都係,重有啲有錢買車冇錢泊車嘅窮撚,晚晚周街擺,郊區錶位又一大堆死車霸住哂
好多公司要車跟人,但舊錢唔包泊車
如果依家揸車去欣澳海濱長廊,除左行地盤果邊,係咪仲可以沿深水角徑,即係巴士廠果邊,或者地鐵車廠果邊揸過去?
知唔知係臨時性,定係永久
最好永久
我估佢臨時加住條膠鏈先,遲啲可能會加返鐵閘
大把係車跟人
但其實夜晚搵啲工業邨泊跟本唔阻人, 咪又係日日抄320

死車就長期唔清 (無行車證無得抄牌又唔拖)
仲有啲19 車房商鋪環保斗佔領錶位
又無人去執法
封撚晒佢就岩
成班垃圾襯墟好撚大陸人
咁係解決唔到問題
都係set 電子道路收費先得
最好就跟時間限制, 例如朝早7點至9點, 夜晚17點-20點 入3大 CBD 要收$100, 9點至17點, 5點至7點 $50, 20點至第二日5點, 假期$10

各大鐵路站起Park& Ride 吸引村屋撚轉車

如果你淨係話有車位就買得車, 咁買得起車既人實日日揸
而違泊問題我建議外判比停車場公司, 政府停車場包括公屋管理公司要負責管理方圓一公里違泊問題, 抄牌 $320 分返一舊水比管理公司, 咁成班好似鎖車第一城咁周圍鎖車
就係要呢啲公司承擔返個責任,比返個車位人泊過夜

有時就算公司有車位個司機都會自己貪方便泊屋企樓下
最起碼唔係公屋優先

公屋停車場open to public , 好似黃大仙荃灣多層場咁每4個月抽一次車位
違泊最大問題係有班人唔志在$320,呢班人先係最阻塞交通

睇吓中環呢啲老細車,抄咗都唔肉痛

違泊扣分最好就係直接降低司機違泊意欲

好多時旺區上落客區都係擺滿違泊,令到真正需要上落客貨嘅車要double park頂住後面,如果呢啲上落客區比返真正需要嘅人用條路已經通返好多
但你都阻唔到請司機係度兜圈嗰班有錢佬
set 左電子道路收費, 你經過觀塘道迴旋處都收一次100蚊, 睇你班友兜得幾多次

另外要規定新商廈要有上落貨區比貨車佬
或者係路面劃上落貨區, 非上落貨又係搵外判管理公司出去抄牌
你都傻,人地係收費區入面無限兜咪得囉,除非你個個街口都擺個收費站啫

同埋人地中環老細分分鐘月球人星球人黎,你收1000蚊一次佢都唔志在啦
其實唔介意俾錢泊車仲有無d地方推介?
佢真係唔志在就叫個司機入IFC 停車場等啦

你扣分又點, 人地搵司機兜圈咪唔洗扣分囉, 雖然我都支持扣分

人地坡仔CBD 有成百個龍門架收錢 睇你點set, set 到重覆經過同一支龍門架就收多次錢咪得

簡單啲講, 我認為係要加重揸車入CBD 既成本, 而家香港你入CBD 除左隧道費之外係接近無成本
所以日本城市規劃會要啲大廈提供足夠車位
其實香港政府肯推 大把財團肯做 都係收入來源之一
人地日本天橋底都可以整自動式停車場, 即係碌部車入去起駁嗰隻

香港咁多天橋底淨係起埋啲幾百萬一舊既不知明藝術品
四驅車可以另一邊入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞