車中泊末日?網傳欣澳時光隧道被封閉

396 回覆
273 Like 13 Dislike
點為之搵食?貨車?

咁我出部2牌SUV囉
俾極權撚得多,淨係識用呢啲方法解決問題
10部柴油私家車9部都出2牌,輕鬆解決
豬兜諗埋啲死計扮孔明

咁叻你做咗AO啦
Monkey坡啲政策始終都係垃圾

要真正解決汽車問題其實唔單止私家車有責任,搵食車都有,而家夜晚違泊係搵食車多過私家車

要學就學吓日本,買車要出示車位證明,證明你有租咗一個係你屋企/ 公司附近嘅車位先可以買車,搵食車都唔例外

之後提高違泊罰則,除咗罰錢重要記1分,睇吓班貨車佬重敢唔敢晚晚霸住條街

Monkey坡一刀切係直接影響埋真正有需要用車嘅人,例如住村屋果啲,相反日本就彈性好多,養車成本由市場去調節,住村屋有車位真係需要揸車嘅基本上唔會受影響
證明你有租咗一個係你屋企/ 公司附近嘅車位先可以買車

有咩用, 出街泊車咪一樣周圍泊
唔通旺角啲車本身屋企冇車位咩
你講其他野我無意見
但你知唔知香港所有野都要物流
啲貨車夜晚泊街係根本搵唔到位泊
係搵唔到位泊
已經唔係俾唔俾錢泊既問題

你講抄一張扣一分
一星期一定停牌
我敢講你衣食住行都出現問題

第二就算你話起啲貨車場俾貨車泊過夜(無可能發生)
所有成本都只係會去左消費者即係你同我到

當然你都可以話搵黑警每半個鐘抄一次
一晚一架車抄佢地20張當交月租
結果又係你同我俾錢幫佢地埋單因為你生活所有野都係物流

一個無完善規劃既地方要運作得順利一定係靠灰色地帶which 以前港英玩得好叻既地方
仲以為有咩高見解決汽車無問題

原來都係無諗前因後果的鳩up

罰得咁重 少人揸左貨車
物價咪又升囉
我而家都係揸緊2牌suv
商用當私用 入柴油 爽爽
Ching 講得好過我 。我覺得揸車嘅人一定要大幅減少,至於點做我都係亂噏, 未諗清楚。

但係另外一方面 ,政府一定要大幅改善泊車嘅系統 同泊車位 ,做到私家車可以輕鬆自如去到任何地區 。因為泊車係 交通安全重要一環 。隨街泊車會造成揸車 同其他道路使用者 嚴重安全隱患 ,減少泊車位置唔係一個 減少揸車嘅 方法。

至於香港新界地區,成個環境同道路建設 嗰種核突嘅情況, 可以話世界少有。市民出行可以順利泊下車,欣賞下環境幾乎不可能。 但係其實垃圾場, 亂糟糟嘅 貨車場 周圍都係, 無數新界村民大量 霸佔 公共停車場, 烏煙瘴氣 。同港九新界 個個購物商場美輪美奐形成鮮明對比。
時光隧道
你就真係衝出黎柒
有冇用個豬腦諗下劃禁區既原因?
多人咁又點?
即係九龍多人南大嶼就一定要咁多人?
諗下自己講咩先

人地南大嶼得一條路,主要得一種公共交通工具出入
九龍人多都叫做仲乘載到,雖然都接近飽和
做最起碼某一個地方炒大獲
都仲有其他道路疏導

南大嶼唔劃禁區?
試過係個到揸車未?
比香港人入黎揸,每個月有一單死人既意外唔出奇
炒埋落山/迎頭相撞都得
萬一有意外,得一條主要道路,萬一塞左
緊急車輛係係入唔到去

唔係地方大就可以比多啲人入去架連登仔
南大嶼咁多年無嚴重意外係因為劃左做禁區
唔係禁區真係日日好似大山咁迎頭相撞
tesla 炒落深屈
人均揸車 比例高過香港,其實 完全代表 新加坡 喺呢方面市民嘅生活享受好過香港。 老實講句,公共交通係冇辦法嘅辦法。 如果成個系統完善,私人揸車一定方便舒適過香港。 呢樣嘢大家同意係咪?

我講嘅係 ,無論係畀 邊一啲少數人可以揸車, 比如屋企有細路哥,老人家,身體唔方便,或者 做物流 一定要用車,或者偏遠地區。 但係呢一啲少數人使用, 一定要提供一個完善嘅 方案 ,等佢哋可以 真正安全舒適使用 ,唔係搞到全世界 都冇得泊車 ,周身唔舒服。

無論做成嘅原因有幾多種,解決嘅方法 眾說紛紜 ,大家其實都同意,現時香港嘅私家車同埋貨車 嗰種駕駛嘅狀態非常之差,需要解決,呢樣大家都係一樣同意,係咪?

順便我都想讚下香港的道路設計同建設。幾乎點到點都係高速, 呢樣嘢都係世間少有,真正一流。 每一次揸係路上我都想讚下做到呢樣嘢嘅人。

另外香港九成九嘅司機, 可以話十成 ,都係優質 。咁多人咁多車 ,幾乎冇乜遇過揸車太pk嘅人 ,大家都嚴守規矩, 有時都好難信。 算係依家香港難得嘅一件開心事。 唔知道 係咪個個都咁諗 ,但係我自己 就好多謝。
政府擺得迪士尼,昴平360落大嶼山,推廣大澳。東薈城主要做outlet. 就預左佢地有心當大嶼山係旅遊區

配套不足係一件事,但人多就真係必然既,除左原居民,其他人無咩好怨。自己申請既
搞到污糟邋遢果啲係大陸人
唔關香港人事
踩過單車去啦,之前閒日去冇咩人,個天果陣又靚,第一次去果陣不得了,以為去左日本,但係呢家唔明d 人明知假期一定多人仲爭住去做咩,咩feel 都冇啦
香港人係抵死,我支持封,反正d 地方我都去過
見過大把

根本比班仆街玩爛左
唔去得旅行可以去邊,你都on99真人一定好撚廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞