歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年月號) 下半年唔好再多喲pb

927 回覆
6 Like 0 Dislike
用x20搞到爆膠係咪必經階段黎

我淨係用左少少咋

大惑不解
素組巴打們點解咁堅持要用珐瑯油黎呢?

橫掂底係膠黎唔係油,你用乜油黎滲用乜開油水黎抺都係冇分別。
新手想入坑,想問一SET工具大約要幾多錢??

想點玩先?素組?手油?噴筆?

會諗住上色,兩隻除左價錢重有D咩分別?

巴打,我認真答你啦,你砌乜野又冇講,工具既分野可以好大,你一問就問工具幾錢,即係你大概知道要用咩工具,不如大概要邊d工具問下大家價錢,模型平有平玩,唔係掉一舊錢出黎就完成到。在我而言,興趣好多時都不問價去投放資源既。
唔知你砌乜,不過市面上大路模型包括高達、民用比例(交通工具)、軍事(戰車,艦,戰機)、首辨雕塑
手油成本最低,大範圍面積唔建議,多數係細緻位會手油處理,或者係做濾鏡,漬洗或者其他舊化都會。
噴罐長遠成本高但方便,不過噴塗好難做到細緻同幼滑。
噴筆一開始成本最高,氣缸同噴筆,平既淘寶龜泵連筆都係幾百,貴既兩野夾埋三四千走唔甩,樽裝油比噴罐平而耐用,長遠有數得計。
工具方面,我唔清楚價錢,反正係必須品同消耗品就唔會格價,反而係d對細緻表現或者改裝而用到既工具會留意下,但多數係留意邊度有得買同功效,呢d要砌落先會搵。

頭先未打晒就post左,希望有錯其他巴打指正

膿周巴唔使咁勞氣啦

正如當初不才寫個FAQ,
以及將其他巴打集合嘅心血置頂
都係唔想眾巴打們
次次重複又重複答一啲好基本嘅問題
最多都係打「請睇第一頁」五隻字就可以打發咗佢
唔使勞氣之餘又唔會畀人話唔理啲新手
不過而家呢度都無視咗呢樣嘢lu......

所以平常心看待

其實都唔係勞氣,純粹有個樣講個樣

膿周巴打過咗嚟 hihi

我兩邊都有上,不過呢邊熱鬧d會講下野
有作品兩邊都會post既

食屎啦又ce最硬機

幾時先到DX??

食屎啦又ce最硬機

幾時先到DX??

預左架啦

食屎啦又ce最硬機

幾時先到DX??

預左架啦

有咩可以幫到你
哈出垃圾
有冇師兄用過Acrylicos Vallejo Plastic Putty 70.400 補夾口?

點解要用呢隻野補夾口?

係fb見到唔洗磨就可以無縫

search到條片,
有辣有唔辣,磨既原因係將夾口既兩邊差距高低不平既情況磨平,
如果磨都唔磨就用呢支野fill,你洗完之後個如果個夾口不平情況一樣係度,
如果膠水都唔用齋用呢支野落夾口我對佢既痴力好有懷疑,
好微弱既夾口移位都足以令畢地裂開。
如果我用膠水既話我個人就唔差在用既有方法做埋佢。
所以作為主力我唔會考慮,
但個條片既使用方法亦都有用處,
就係經常做完無縫之後上左灰check件先見到仲有隱隱約約既夾口(縮膠等等既情況)
用呢種方法補個啲漏網之魚又好似幾方便。

唔用膠水黐好兩塊件 就咁落筆地 咩 new age 技術咁先進

我話如果
如果
如果
如果
我落得膠水就唔差在做埋唧膠無縫,
橫掂都係要等膠水完全乾(膠水未全乾落畢地好多時都無縫失敗)

都啱呀巴打, 有D大位用開膠水就用膠水
睇完條片琴晚買左支, 其實都幾好用, 可以用係D細位到, 尤其是有D位好鬼難磨, 呢隻可以容易做到
https://www.youtube.com/watch?v=aQkO-ZmhNUU
想玩手油
想問下淘寶運唔運到AV油
運唔到既話模型倉有無AV油賣

UP
想玩手油

UP

ssp模型倉有av油
想玩手油

UP

ssp模型倉有av油

去ym
想玩手油

UP

要揀可以運到油嘅集運

有冇人覺得個膊頭好似細得濟?
無限維度死忠

師兄有冇分件圖睇吓?
睇成品分色都驚[/quote]

我無圖係手呀,不過佢d分件好人道的

唔好睇範例圖果d啦,果d 佢地灰色都用8種,紅色又用5種

痴撚線[/quote]
最後訂咗side3嗰套

我淨係用左少少咋

大惑不解
素組巴打們點解咁堅持要用珐瑯油黎淺呢?

唔係用白電油開應該冇咁易爆

我淨係用左少少咋

大惑不解

用X20好易爆膠
轉左用白電油就未爆過

我淨係用左少少咋

大惑不解

用X20好易爆膠
轉左用白電油就未爆過

Zippo 普通五金舖有得買 廿幾蚊一支有排用
想問下FAG如果係素組唔上色 外觀會唔會有咩大問題

素體個D淨啪都OK

即係如果啲女唔化妝出街,都係冇咩問題
化左靚啲喳嘛
當然化得唔好有機會變阿梅之嘛

素體個D淨啪都OK

素組
聽日諗住落坑
如果要買好多用具 (消光, MARKER, 滲線..etc) +睇模型
係咪d去傳統店 EG. 千里/英明好啲?
毛倉個啲有冇d用品買架

有冇人覺得個膊頭好似細得濟?

呢個應該係考慮到可動性問題
聽日諗住落坑
如果要買好多用具 (消光, MARKER, 滲線..etc) +睇模型
係咪d去傳統店 EG. 千里/英明好啲?
毛倉個啲有冇d用品買架

去模倉可以買晒

有無人試過用liquid chrome + 有顏色既透明油做電鍍金屬效果?

有無人試過用liquid chrome + 有顏色既透明油做電鍍金屬效果?

我連呢隻油都噴唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞