歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年月號) 下半年唔好再多喲pb

927 回覆
6 Like 0 Dislike
新手想入坑,想問一SET工具大約要幾多錢??

不如講下筆直

我諗大約1000掛,唔係好知D工具咩價錢

上色1000-2000夠 睇你想把槍同泵幾靚

工具無乜追求 淘寶買一套返黎百幾都有
新手想問下... 我想幫架沙煞比ver. ka 噴消光, 洗唔洗將裝甲拆出黎先噴? 因為佢有裡面仲有層深灰骨架, 洗唔洗噴埋架
新手想問下... 我想幫架沙煞比ver. ka 噴消光, 洗唔洗將裝甲拆出黎先噴? 因為佢有裡面仲有層深灰骨架, 洗唔洗噴埋架

搭單問

如果電鍍之類嘅special coating
上完水貼應該噴咩?
都係消光?

搭單問

如果電鍍之類嘅special coating
上完水貼應該噴咩?
都係消光?

最好唔搞

你要成部消光色分手手腳腳就ok

明白, 即係薄薄咁噴兩野就ok啦?

明白, 即係薄薄咁噴兩野就ok啦?

罐既話每個角度左右兩野就ok

不如講下筆直

你係打算入門素組滲線定高階噴油上色先
前者你唔追求咩神剪神咩,普通剪+筆刀就300內搞掂
後者得一千就買得泵黎又買唔到噴槍
就咁一句想入坑好難知你想點玩

搭單問下一把利剪可以用幾耐?假如先用鈍剪剪水口再用利剪修嘅話

不如講下筆直

搭單問下一把利剪可以用幾耐?假如先用鈍剪剪水口再用利剪修嘅話

已經唔會用鈍剪
第一刀雙星金剪
第二刀斜口剪 (唔用都得)
唔靚先再筆刀

不如講下筆直

已經唔會用鈍剪
第一刀雙星金剪
唔靚先再筆刀

bandai就算直接落靚剪剪都ok,佢用ge膠料對比其他廠都係屬軟JJ
其他廠粒水口大小小直接落靚剪就好快打柴,所以基本垃圾剪都算係必需
你會落筆刀打磨上色就可以慳埋買靚剪果步,買齊600-1000砂紙都係15蚊內

不如講下筆直

已經唔會用鈍剪
第一刀雙星金剪
唔靚先再筆刀

bandai就算直接落靚剪剪都ok,佢用ge膠料對比其他廠都係屬軟JJ
其他廠粒水口大小小直接落靚剪就好快打柴,所以基本垃圾剪都算係必需
你會落筆刀打磨上色就可以慳埋買靚剪果步,買齊600-1000砂紙都係15蚊內

冇靚剪係好唔方便
要用鈍剪剪到水口勁大粒再慢慢用筆刀批
屌,d人問問題前其實有冇用邏輯諗過?
一個問買工具預幾錢有咩要求唔講買咩工具唔講究竟有冇砌過模型?知唔知自己有咩追求又欠缺d咩?一步一步黎用到再買啦,砌模型唔會有買齊工具開工既一日,只會愈來愈需要多工具去滿足自己作品既要求。
點知仲有個搭單問把剪用到幾耐用壞咪買囉唔通刀片又可以預到用幾耐?鈍左咪換
我可能講得比較直,但唔好意思,呢d根本唔係放手問題,更加講唔上技術交流
一個問買工具預幾錢有咩要求唔講買咩工具唔講究竟有冇砌過模型?知唔知自己有咩追求又欠缺d咩?一步一步黎用到再買啦,砌模型唔會有買齊工具開工既一日,只會愈來愈需要多工具去滿足自己作品既要求。
點知仲有個搭單問把剪用到幾耐用壞咪買囉唔通刀片又可以預到用幾耐?鈍左咪換
我可能講得比較直,但唔好意思,呢d根本唔係放手問題,更加講唔上技術交流

下次都諗住答神剪/指甲鉗

咪撚理佢地啦
FB啲ON9仔入唔到FB啲ON9小圈子谷咪走埋上問
連模型係乜都唔知
以為齋啪幾盒高達就係砌模型
覺得巴打唔洗咁認真 無視ok

冷....冷靜啲

咪撚理佢地啦
連模型係乜都唔知

人地都係問下啫 唔鐘意都唔駛打咁多字出黎屌嘅

咪撚理佢地啦
連模型係乜都唔知

人地都係問下啫 唔鐘意都唔駛打咁多字出黎屌嘅

你覺得我打咁多字純粹屌?其實已經答埋佢地
老實講,由高登到連登,模型post都有好幾年,伸手黨一直都有,鍾意就答唔鍾意就無視,我自己亦會用好多字講解答到既問題,更唔好講答完潛晒水呢d問題。
但係愈黎愈多耐人尋味既問題,好多時未買就先問,咁問下真係唔駛死,但係屌下都唔會冇左忽肉
我都話自己講得比較直,再講多次唔好意思啦,但我好肯定一路砌遇到問題,攞上黎問會好多人樂意解答

想點玩先?素組?手油?噴筆?

會諗住上色,兩隻除左價錢重有D咩分別?

巴打,我認真答你啦,你砌乜野又冇講,工具既分野可以好大,你一問就問工具幾錢,即係你大概知道要用咩工具,不如大概要邊d工具問下大家價錢,模型平有平玩,唔係掉一舊錢出黎就完成到。在我而言,興趣好多時都不問價去投放資源既。
唔知你砌乜,不過市面上大路模型包括高達、民用比例(交通工具)、軍事(戰車,艦,戰機)、首辨雕塑
手油成本最低,大範圍面積唔建議,多數係細緻位會手油處理,或者係做濾鏡,漬洗或者其他舊化都會。
噴罐長遠成本高但方便,不過噴塗好難做到細緻同幼滑。
噴筆一開始成本最高,氣缸同噴筆,平既淘寶龜泵連筆都係幾百,貴既兩野夾埋三四千走唔甩,樽裝油比噴罐平而耐用,長遠有數得計。
工具方面,我唔清楚價錢,反正係必須品同消耗品就唔會格價,反而係d對細緻表現而

想點玩先?素組?手油?噴筆?

會諗住上色,兩隻除左價錢重有D咩分別?

巴打,我認真答你啦,你砌乜野又冇講,工具既分野可以好大,你一問就問工具幾錢,即係你大概知道要用咩工具,不如大概要邊d工具問下大家價錢,模型平有平玩,唔係掉一舊錢出黎就完成到。在我而言,興趣好多時都不問價去投放資源既。
唔知你砌乜,不過市面上大路模型包括高達、民用比例(交通工具)、軍事(戰車,艦,戰機)、首辨雕塑
手油成本最低,大範圍面積唔建議,多數係細緻位會手油處理,或者係做濾鏡,漬洗或者其他舊化都會。
噴罐長遠成本高但方便,不過噴塗好難做到細緻同幼滑。
噴筆一開始成本最高,氣缸同噴筆,平既淘寶龜泵連筆都係幾百,貴既兩野夾埋三四千走唔甩,樽裝油比噴罐平而耐用,長遠有數得計。
工具方面,我唔清楚價錢,反正係必須品同消耗品就唔會格價,反而係d對細緻表現或者改裝而用到既工具會留意下,但多數係留意邊度有得買同功效,呢d要砌落先會搵。

頭先未打晒就post左,希望有錯其他巴打指正
其實GOOGLE都咁方便啦, 點解仲要問咁多上網是但打兩隻字都搵到既問題

已家自學真係好易...唔似十幾年前 D資訊咁唔流通

肯學既又花心機已經可以砌到好多大師級作品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞