【小說音樂化】YOASOBI 討論區(14)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
唔識講 冇乜feel 即係聽一兩次就唔會再聽 成首編曲都冇乜變化
反而幾田單飛嗰啲仲好聽
明顯唔係歌手問題
好勁
官方RT勁正
好羨慕
可能真係休團,個別發展下可能有突破。係聽眾厭倦之前。

諗起10年前LiSA 配麻枝準作曲作詞,出品真係好有feel,突然冇再合作我覺得好可惜,一直好希望佢哋再合作。依家睇返嗰種意猶未盡,可能係最好。依加麻枝準無論劇本定作曲都回晒堂。
Mr已經好多la la la la
今次ah ah ah仲誇張
唔識講 唔係咁鐘意呢d跟節奏去哼詞
真係靠ikura把聲撐住首歌

三原色個種一句半句已經好夠
之前ayase話最高傑作係講依首?
近兩首的確係冇之前咁出色,但係每個歌手都會有d冇咁受歡迎嘅小品,同埋人地先出道2年幾點會咁快休團

就算攞神級嘅米津玄師嚟比,佢都係到出道第5年出左第4個album「BOOTLEG」,先開始叫好大突破同真正地大紅大紫啦

咁計法Ayase至少仲有2個album嘅時間去進步,同埋佢地第一首歌就爆紅,突破難度就更加高

佢地今年出歌節奏慢左咁多,我總係覺得Ayase有自己學緊野,收埋收埋等到岩嘅時機再爆出嚟
呢兩首編排感覺有啲似

暫時我覺得Mr. 好聽啲

呢首一般啲,好似ikura自己啲歌仲好聽啲
ikura 把聲真係
聆聽時請配戴iem
巴打,我承認我武斷咗。
呢首歌明顯為live準備

有明顯嘅拍手拍子位同齊齊合唱ahh

觀眾參與到一齊玩
可以同二姑奶一齊ah~
有畫面
大家覺得依首一般般,因為之前果d歌太好聽,比較之下 就覺依首唔好聽,不過佢依首算改變左個風格
我自己覺得近期d 歌實驗性質多左
受大眾歡迎既 pattern 寫過
甚至多到開始重複
覺得 ayase 多左放心思落去實驗 ikura 把聲可以點撚
佢把聲既實驗價值高
首歌確實有一種由 ikura 把聲撐起既感覺
me 作為盲粉 fans 都會照 j

呢張相有冇少少笨蛋兄妹 feel?
一開始都覺得
節奏 旋律 都係普通
歌詞部分更加覺得
點解咁多ah雖然好好聽
心諗ayase 係咪填唔到詞

但聽多幾次
覺得呢首歌算出得及時
呢首歌其實少女味好重
好啱而家既ikura
我諗ikura bb 唱live 都會唱得好開心

同埋呢首歌好突顯ikura 既聲音
評價越聽越高但未到係神作
其實寫咁多歌
間唔時一般般都好正常
我覺得
佢地最近啲歌 唔似之前嗰啲咁一聽就即刻入腦
好似中毒上癮咁

反而似係令人慢慢回味感受下再上癮
其實岩岩睇番d歌詞翻譯 我覺得Ayase寫得幾正 d歌詞又甜又苦同埋個歌詞同幾田平時自己作嘅style差唔多 所以佢演繹得幾好
我覺得真歌無大家講得咁差喎
琴日成日一邊loop住首歌一邊做嘢都唔覺得悶
或者大家覺得有落差係因為呢首歌太過小清新 少咗夜好性嘅感覺
本身個故個女主都係得十六七歲咁上下傻下傻下又天真
係賣青春 首歌咁曲風我覺得無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞