【小說音樂化】YOASOBI 討論區(14)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
啱啱去左聽果首抄歌
其實都唔係兩句咁簡單
根本個編曲都好似
話唔覺抄果d真係智商有問題

不過班友send埋去日本果邊都幾攪笑
一陣間日本果邊懶得回應就真係柒埋一份

都係果句
唔抽走首歌就罷買寶礦力
就算想支持sofiee枝ion water都要忍住
個人覺得夜驅果種「出道即巔峰」係有少少唔同既
因為個巔峰真係太癲
佢地自己造左一個神話出黎
天時地利人和
應該真係冇人會 expect 可以有另一首同級
而且仲要 YOASOBI 自己出得返
根本機率無限接近零

覺得只要 YOASOBI 堅持同強化自己風格
行到後世會稱之為「一門」既方向
足夠係歷史留名
已經好滿足

JPOP 紅過咁多人
有幾多人真係可以自稱獨創左一個門派?
其實出左道兩年遮....唔好咁啦....兩個都咁後生, 好多可能性既
改唔改風格都係其次 我比較concern未來Ayase有冇能力係唔chur盡Ikura嘅情況下 都可以出到受歡迎嘅好歌

開兩場武道館都搞成咁 遲d巡演點算
開一場演唱會既運動量應該大到痴線
同意
ikura 把聲可塑性好高
好好 j
日本人演唱會係咪好少 cover 其他人既歌
係 夜に駆ける真係太癲
不過ayase佢哋都有講過要再出一首超越夜驅嘅神曲,所以我深信會有,等到下世都等
唔抽走首歌就罷買寶礦力
agree,我地點行動?
我就傾向個人實踐
你想攪大既話都係不外付先炸香港大塚facebook等佢引爆公關災難既姐
要首歌好過夜驅係有可能
但要紅過夜驅
好睇天時地利人和
夜驅紅既元素包括 YOASOBI 全新出道有新鮮感、疫情令串流更普及之類
從來紅 =/= 質素
鬼滅紅到爆炸但比佢好既動漫多的是
叫 jump 再出一套相同咁紅既作品亦好困難

仲記得之前 aimyon 話佢對 你不聽搖滾 好有信心
which 都係好歌黎
但到金盞花先真正大紅大紫
如果要用超越夜驅既熱度做目標
真係太難
而且我個人覺得都唔駛啦
YOASOBI 呢兩年其他歌根本唔冇差 / 回塘
首首都咁正
其實出道即顛峰好常見
zutomayo最高點擊都係出道曲秒針
呢首都正,不過計我自己loop既次數真係yoasobi最多,差唔多每日都全部聽一次
係 陣間搞到YOASOBI反感唔啵香港就慘
出面啲post 好多唯恐天下不亂嘅人
都係
呢幾年好多呢種一炮就紅
Ado Yama 都係
組合可以聽埋 ずっと真夜中でいいのに
不過Yoasobi都係最尾機,全部歌都正

仲有啲主流、爆紅、有名氣嘅Jpop都可以推薦吓
前面啲低音好札實有力
thanks bro
iTunes 夜驅排第一
太多不能盡錄 尤其近兩三年好多彈起
Uru都cover過King Gru 白日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞