汽車用品店員,你問我答 (11)

944 回覆
16 Like 5 Dislike
chemical guys citrus wash & gloss呢枝用唔用得
之前係你地到買左枝,架舊車咩都冇做用過一排

照用
平時一星期大洗一次,中間每兩三日就有d雀屎黃點,有冇邊隻免水洗車好用
1gal即係開到60L左右?

share 比 fd 啦
真。用到劏車都未用完
咁又唔一定
有客一年鬆 d 一支
因為佢唔方便拎水洗車, 真係一星期用 2次, 又用得重手, 一個月已經4,5L
架車咁大噴下噴下好快就
咁我都應該差唔多 呢排洗完車就落毛毛雨,用黎洗走雨水好似方便d
佢地索性當打埋水蠟咁
做左ppf同鍍膜都用得嫁嘛
yes
聽日晏就上黎
btw, 見到你個名諗起舊登
以前有個扎多軍官巴打
想問問藍色車
去玻璃油膜(好嚴重)
想打蠟去漬(都係好嚴重)
應該邊款合適?!
唔該哂
樓主想問下
黑色車 每兩個星期洗一次車 每兩個月打一次打蠟

1. 有時落完雨有水印 你覺得用免水產品定 用水沖再毛巾抹

2.打完蠟可唔可以噴soft 99 rain drop /GTechniq C2 Liquid Crystal 呢類產品?

Meguiars Perfect Clarity Glass Cleaner 美光完美清亮玻璃清潔劑

想問依枝野點用 噴完一抹好似有漬咁
唔似玻璃水個種
樓主想問下
黑色車 每兩個星期洗一次車 每兩個月打一次打蠟

1. 有時落完雨有水印 你覺得用免水產品定 用水沖再毛巾抹
真心各有各好,講去污就更係免水好,水 + 毛巾抹係平不過好易整花架車,因為無左免水洗車水幫水浮 + 滑走 d 污糟野

2.打完蠟可唔可以噴soft 99 rain drop /GTechniq C2 Liquid Crystal 呢類產品?

可以,總之要訣係愈持久既放底,快甩就放面
噴多少少 + 抹乾淨 d?
我自己試用過幾次又唔多覺有漬
新手岩岩買左車
想買啲野黎保養下架車
架車痴左ppf

兩桶水洗車法同出去自己洗都想試下

兩桶水洗車法係咪要買:
兩個桶
兩個隔沙網
洗車水
洗車手套
去鐵劑
洗軨筆
泡泡壺
3條大吸水毛巾

玻璃定時除油膜+上coating?

側鏡應該用咩product跣水啲?

軨係咪都要到時鍍下膜?

平時架車有啲污糟,有冇咩清潔劑可以噴一噴抹一抹?

在此謝過各位巴打解答
新手岩岩買左車
想買啲野黎保養下架車
架車痴左ppf

兩桶水洗車法同出去自己洗都想試下

兩桶水洗車法係咪要買:
兩個桶
兩個隔沙網
洗車水
洗車手套
去鐵劑
洗軨筆
泡泡壺 <---- 呢個可以唔洗
3條大吸水毛巾

玻璃定時除油膜+上coating?

側鏡應該用咩product跣水啲?

軨係咪都要到時鍍下膜?

平時架車有啲污糟,有冇咩清潔劑可以噴一噴抹一抹?

在此謝過各位巴打解答

泡泡壺 <---- 呢個可以唔洗, 兩桶水洗車法本身就會用多泡洗車水, 買個泡泡壺有 d 唔知點用
其他都係差唔多
軨做左 coating 係會易洗同冇咁多粉痴住
側鏡可以用gtech G1 做哂全車玻璃, or 呢支
https://www.hkcarproduct.com/product/soft-99-glaco-mirror-coat-zero-40ml-%e9%9b%a8%e6%95%b5%e5%80%92%e8%bb%8a%e9%8f%a1%e5%b0%88%e7%94%a8%e7%b4%8d%e7%b1%b3%e9%a9%85%e6%b0%b4%e5%8a%91-40ml/

"平時架車有啲污糟,有冇咩清潔劑可以噴一噴抹一抹?"
如果用得多, Chemical Guys 個隻平好多, 因為係可以開水 1:16 咁用
而且洗落好洗 d, 而家得 1Gal 裝
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-hyper-concentrated-waterless-car-wash-wax-%e5%85%8d%e6%b0%b4%e6%bf%83%e7%b8%ae%e6%b4%97%e8%bb%8a%e6%b6%b2/

不過如果勁少用唔想煩就 3M
https://www.hkcarproduct.com/product/3m-pn39110-%e5%85%8d%e6%b0%b4%e6%b4%97%e8%bb%8a%e8%a0%9f%e6%b0%b4-16%e5%ae%89%e5%a3%ab-3m-pn39110-waterless-wash-wax-16oz/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞