汽車用品店員,你問我答 (11)

944 回覆
16 Like 5 Dislike
轉左黑色樽?
係以前個隻紫色樽?
黑呢隻係 ultimate 系列
正路計好過以另外隻紫色樽
sry樓主我有幾個問題
其實用左Soft 99 Rain Drop 鍍膜劑係咪唔洗額外用雨敵?

https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-surface-cleaner-clay/
呢隻泥膠保存佢有咩要注意,同埋洗唔洗額外用clay luber, 定係普通上完洗車水就可以捽?

如果想修復小花痕/石仔花,應該用咩產品?

係咪應該定期打下蠟?部車揸左大半年都冇打過蠟
架車比人撞完換左件有色差
應該係本身架車有啲黃
會唔會係因為平時有打蠟但冇推泥膠
係咪應該推一次泥膠推走舊蠟再上soft99極白
舊手機底座泡棉膠成塊黐咗係人做皮錶台刮唔甩 可以用咩黎整走
我見ching到有幾隻水鍍膜 有無話邊隻好啲
hi 花左,如果自己用補色筆係咪一定有色差?
有朋友岩岩買左車,
請問有咩必用補品推介?

例如皮件、膠件、洗車用品咁
yes
新車C 仔, 用左兩個星期已經有油膜, 點搞好? 有D 去油膜/鍍膜唔岩M.Benz?
架車做咗鍍膜 請問有無洗車液推介?
岩岩做完PPF 想問下邊一隻洗車液較中性?
巴打想問下用完soft99嗰隻鏡艷固體車蠟之後可唔可以用鍍膜劑?
sry樓主我有幾個問題
其實用左Soft 99 Rain Drop 鍍膜劑係咪唔洗額外用雨敵? <---- yes

https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-surface-cleaner-clay/
呢隻泥膠保存佢有咩要注意,同埋洗唔洗額外用clay luber, 定係普通上完洗車水就可以捽? <---- 用 clay luber or 用中性洗車水都 ok, 唔好曬住佢就 ok

如果想修復小花痕/石仔花,應該用咩產品? <--- https://www.hkcarproduct.com/%e8%bb%8a%e8%ba%ab%e8%8a%b1%e7%97%95%e4%bf%ae%e8%a3%9c/

係咪應該定期打下蠟?部車揸左大半年都冇打過蠟 <--- 最好

Sor 唔知點解個 post 成日都無 notification 遲左覆
yes
如果真係人做皮
可以用少少除膠劑之後快手抹走佢
想問下仲有冇denso水撥?thanks!
車 cam
本身有無 usb charger,如果無就買個車用既
tissue box
洗車野要講多 d 先比到推介, 例如有冇水喉等等
如果係好新既車,個色差極少
如果係十幾年既白色車,本身舊有既車漆會變左色,咁就會有
而家 d廠講話自己去油膜 product 唔o岩 benz 用,因為佢出廠玻璃就有 coating 所以唔想奶野
安全計你入你車 group 問問其他人點做開好
水鍍膜 ok 冇所謂
如果係堅既真 coating, 請先清走舊既蠟先
如果唔係 d 蠟一甩層 coating 就冇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞