汽車用品店員,你問我答 (11)

944 回覆
16 Like 5 Dislike
請問有冇強力洗軨水推薦? 之前用過一隻紫色嘅,好勁,但勁臭
隻軨d鐵粉好多,想搵一隻係清鐵粉勁
Thanks
Sor 無
洗車洗唔洗得甩?
同埋層 coating 做左幾耐? 堅野?
泥膠
唔得就 cleaner wax
車用我 prefer 點煙,鋰電有時要用起上黎唔記得 charge
https://www.hkcarproduct.com/product/black-decker-12v-nv1210av-%e5%90%b8%e5%a1%b5%e6%a9%9f/
洗唔到
都做左一年到,堅的
想試下打粗蠟,但唔知岩唔岩,同埋個step都唔太知應該點
應該係層 coating 差唔多夠期
如果做做左拋光應該已經 ok,不過你層夠期既 coating 應該會拋走埋
https://www.hkcarproduct.com/compound-vs-polish-vs-wax-%e7%b2%97%e8%a0%9f-vs-%e6%8b%8b%e5%85%89-vs-%e5%b9%bc%e8%a0%9f/
樹汁漬/木棉花漬洗唔甩點搞好?用粗蠟+拋光蠟?有邊款推介?
正常拋光應該已經 ok,做之前可以試左泥膠先,唔得先做拋光

拋光同粗蠟 Chemical Giuys 同美光都幾好用
黑色皮籠可以點洗或保養
出面深層清潔係咪布籠做比較合適?
有無邊隻推介 係咪一噴一抹唔洗濕水?
唔該巴打
會唔會放乾架車舊電
皮既我本身用緊 Chemical Guys 同美光
不過 cleaner 無貨得 conditionr 有
https://www.hkcarproduct.com/product/chemical-guys-leather-conditioner/
你太長時間有機會,不過正常唔會
如果用成20分鐘以上就著一著 engine
新手一問 有乜洗鈴水推介
如果用咗Soft99 雨敵,出去洗車果陣有冇嘢要留意?

我見佢話唔好用去油性嘅嘢洗玻璃
唔好用去 coating 既野洗走佢
不過點都好佢都係會慢慢甩
要定時補返
唔好意思我係新手,咁通常出面啲人手/自動洗車,都唔會用去coating 嘅嘢幫我洗? 定係我要同佢哋講聲?
如果出邊 d 普通洗, 係最 basic 既話只會用普通洗車水洗
想換火咀 咩牌子出名?連工包料幾錢? Benz A150 觀塘區 有推介鋪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞