汽車用品店員,你問我答 (11)

944 回覆
16 Like 5 Dislike
謝謝呀
其實洗車鈴用藍威寶定買洗鈴水好啲
藍威寶可以用埋嚟抹玻璃
一物二用好似抵屌啲
咁本身 nonsense 個支清潔力算強又中性
不過無貨
洗鈴水
真係唔好用藍威寶洗車
d車漆會好快收皮
可能係皇冠生鐵鈴 用哥士的洗都唔驚
係美森買左CG waterless car wash and wax 1Gal 有無巴打想share
好多都無哂免運/直運
巴打 知唔知泵把d鐵絲網邊到有得買?
sor 真係唔知
可以試下搵湯車件
OK
我㗎車有啲污跡洗都洗唔走,懷疑係之前泊係室外一排中咗太耐雀屎樹汁個啲,想問下有咩方法可以清走佢?

另外呢啲刮痕係咪打蠟就可以搞點?
新手未試過打蠟有冇好推介?
For 2nd photo: https://www.hkcarproduct.com/%e8%bb%8a%e8%ba%ab%e8%8a%b1%e7%97%95%e4%bf%ae%e8%a3%9c/

For 1st photo: 用少少 cleaner wax/polish wax 捽甩佢
巴打想問下如果架車無鍍膜 第一次入手洗車用品 想問下邊隻洗車水好
另外玻璃窗入長期好似好啲油印咁 一落雨開窗好似有層嘢咁睇唔清楚 應該點清理同埋同邊隻可以上返個疏水層
我見到樓上有ching講 waterless car wash and wax 用法係咪噴完抹返就得 唔洗水沖? 同埋油膜去完唔係要上返層嘢?
免水洗車for 輕微污糟情況,可以一噴一抹唔洗沖水。
玻璃去完油膜就再上返層鍍膜
鍍晶後用粉紅洗車液得唔得?定還是仲有專門D嘅鍍膜後洗車液?
如果用補漆筆補完fail咗有啲凹凸不平
應該點樣砍掉重練
洗唔洗用砂紙磨走
用中性 is ok
有無車香氛推介?新車/皮味之外仲有無咩好用
polish / cleaner wax 係咪用手捽就搞得掂,唔洗用機?
架車好多啲蜘蛛紋同photo 1啲紋
用機快 d
用手慢 d
好似荔枝角去尖沙咀咁
車會快 d
行又未話行唔到既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞