汽車用品店員,你問我答 (11)

944 回覆
16 Like 5 Dislike
係咪有d洗車液有潑水效果?
Polish 可唔可以成日用? 泊街D水漬好難洗
Dc9開門hi
點搞
polish 還好,
不過你做乾淨之後用返 d sealant 整層係面會少污糟野好多
你架車咩色
摸唔到
試下用少少 cleaner wax / polish 捽捽佢
如果咩都無係手
屌呢 set, polish 同粗蠟都有齊, 又有埋舊綿
https://www.hkcarproduct.com/product/soft-99-liquid-compound-trial-set-%e5%ae%8c%e7%be%8e%e6%b6%b2%e9%ab%94%e7%a0%94%e7%a3%a8%e5%a5%97%e8%a3%9d/
本身部車冇做鍍膜果d,都可以用?
yes
年間防水會唔會好難上蠟?
同鏡艷比邊隻好啲
佢硬身所以會難上難落 d
小小小小咁做應該 ok
佢持久 d
鏡艷令身 d
白色,想問下咩係sealant?
想問下次序,洗完車(有水漬),用polish拋光,再上sealant? 中間洗唔洗再洗車
想問下次序,洗完車(有水漬),(推泥膠) 用polish拋光,再上sealant

中間洗唔洗再洗車

polish 前可以既就推埋泥膠先
至於 polish 完洗唔洗車
做 coating 既話我會洗車+用脫脂劑, 因為 coating 一做係煩同持久好多
sealant 就可洗可唔洗
想問下車頭黑色硬膠位白化可以點搞同埋有無咩懶人洗車水係可以有類似上蠟果種有多啲光澤既效果唔該哂
同埋用完鏡艷仲洗唔洗用meguiar ceramic wax
用 trim/plastic restorer
不過唔會真係變返全黑要 keep 住用

洗車水
https://www.hkcarproduct.com/product/gtechniq-w3-ceramic-gwash/
我唔會

請問呢撻野用你上面個套soft99研磨劑整唔整得甩?
(我都唔知呢撻咩黎,摸落鞋鞋地 似油既物體)
Sor 唔知點解睇唔到你張圖
不過你可以試左推泥膠先
btw 黑色條面難自己攪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞