汽車用品店員,你問我答 (11)

944 回覆
16 Like 5 Dislike
問心如果用得多, Chemical Guys 個隻平好多, 因為係可以開水 1:16 咁用
而且洗落好洗 d
不過如果勁少用唔想煩就 3M
for 鈴 ? 可唔可以講多少少
巴打想請教下
COOLANT 咁多隻其實可唔可以同FORM就溝得?
即係例如P-HOAT 我見我架車個水箱係入左 PINK既色
但我見街賣既一係橙色 一係綠色
搵唔到P-HOAT既PINK
可唔可買第2隻牌子去溝?
"理論上" 係同 type 就已經 ok
如果真係淆底打返廠話想買睇係佢 quote 咩比你
https://www.valvoline.com/en/engine-coolant/
Fusso Coat 有冇用?
我真心好麻麻
如果想用 soft99 水劑會加多少少用呢支
https://www.hkcarproduct.com/product/soft-99-smooth-egg-platinum-liquid/
架2手車個籠好大陣味
有咩product 去味
同埋你地呢排係咪返唔到貨
鋪頭勁空
想問清潔皮座 有無推薦
請問洗軨有冇邊款好用?可以用係軚,輪輁,剎車碟?

之前用龜牌 覺得比較多梘洗極都唔乾淨 又易積返粉 同埋洗個陣要好落力刷先洗得乾淨
係好難返
買支內籠 cleaner 狂抹 / 比人做 deep cleaning / 拎架車泊去露天錶位暴曬 1, 2 日 / 買吸味炭
新手表示愈睇愈頭都大埋
Wax, hybrid ceramic liquid wax, ceramic liquid spray, ceramic coat
交友網名黎架 je
由佢啦
Spray 係咪無咁好
唔一定
"多數" spray 易用 d, 易上易落
不過有機會同級計會貴少少少
or 冇咁持久
不過 spray 既 coating wax 又會持久過最普通既 paste wax
好難咁計
咁傳統wax對比ceramic wax係各有千秋,定係後者吊打?
車頭玻璃要去油膜 車箱入面個面都好多污糟
要買邊支可以去得乾乾淨淨
唔計價錢
正常都係有 coating 既 wax 會持久同去水 d
不過令身就隻隻唔同
用車用玻璃水抹多幾次
因為過唔到水

個頭盔呢到跌到漆都甩埋,想問下補油洗唔洗落底灰, 因為見底色隻漆仲係到。 另外係咪補完要上返層光油?? 請問點補先最接近睇唔到
Chemical Guys嘅空氣清新有冇黑冰味?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞