Samsung Galaxy 討論區 (188) A33/A53 幾時有價幾時上市?

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
咪係,嬲呀
要人地白行
其實有冇人用samsung default個keyboard
我上部機用開Gboard 冇乜問題幾好用
今次轉機屎忽痕想試下用samsung嗰個
發覺語音輸入用廣東話啲字錯到離曬大譜
用拼音打字又勁多字都搵唔到
仆佢個街
你用咗三叔語音輸入所以唔準

用三叔kb一樣可以用返google語音

同gboard分別應該係
1、clipboard
2、Samsung pass
3、三叔有顏文字
原來gboard都有顏文字

我自己比較接受唔到三叔kb條space 太短,較長又會無咗逗號同句號。
swiftkey個即時翻譯功能勁好用
三叔kb同gboard一樣有即時翻譯
唔明點解 Gboard 個 clipboard 得一個鐘限時,明明之前一直都無限時
Gboard 都有顏文字,揀 emoji/GIF 嗰度有一個係顏文字嚟
我諗clipboard得一個鐘係安全考慮

gboard仲有個小優點,同ios kb一樣,就係假設要打符號,可以㩒實個符號制再拉去揀完符號後,放手會即刻返番去輸入法。三叔kb就做唔到。

仲有語音都係,三叔係會轉咗另一個畫面,用完要㩒一下轉返kb,gboard就唔洗。
s22U keyboard 個地球(用黎轉語言個icon)

唔同輸入法會係唔同位置。好煩 有冇得set
設定裡面有得較返
Gboard有無得用
samsung pass or 指紋
之前用Gboard打字幾好
但成日用apps要重新手動登入
好煩
而家TSM最小化製程係第一。高階,中階及低階CPU及GPU工廠又係邊度生產?
應該無

折衷方法係遇到apps要再登入,㩒左下角轉返三叔kb用三叔pass。

完咗再㩒返左下角轉gb
點解三星keyboard 無左語音輸入
有呀 bitwarden都用到
用原廠耳膠會少少痕 換咗另一隻膠之後完全冇事
用第3方password manager e.g. bitwarden
voice input 著返google voice legacy

仲有有可能你自己較咗長㩒space bar轉做語音
搵唔到 有冇巴絲教一教
好在唔急用,又要等多個星期
白行先係重點
三星要人白行幾多次
出街太陽下影吓相就會熱㗎喇
睇左22+ 咁多隻殼
都好似官方個透明殼最好睇
我暫時幾好
賣buds pro同smart clear 蓋都即時交收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞