居屋2017(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
其實而家派信派到邊日次夕序去到邊

28號揀樓派到GE184

咁即係一日大概100人,綠白各50一日...
又黎等信等到頸都長既緊張日子

你好似we360? 我遲你幾個收到信28號中午揀樓

Yeah ~ the same

竟然dq左一半,諗都無諗過!
【晴報】報導,新居屋明揀樓,逾半綠表長者家庭穩上車。2,120伙新居屋明起揀樓,房署披露長者家庭申請比例,綠白表長者家庭申請者分別佔約500份及2,800份,推算1.7人及9.3人爭一單位,意味逾半綠表長者家庭可穩中;綠白表一般家庭則分別12.7人及46.2人爭一單位。

我屋企係綠長, 但抽波好後, 第70幾個, 屌

綠長得500份,應該全部都可以揀樓

房署最新回覆本報詳細居屋申請數字,指在約92,100份白表及約12,500份綠表申請中,屬家有長者優先選樓計劃的申請者分別佔收表約3%及4%。依比例推算,綠白表長者家庭申請分別有約500及2,763份,瓜分各300個配額,分別由1.7人及9.3人爭一個單位,料綠表選樓編號首60個號碼可以穩佔選樓機會,白表競爭情況較為激烈,但首10號碼亦屬於穩中行列。

頭60個號碼先有呀

配額最多的一般家庭綠白表各佔710個配額,但申請者數目則明顯較多,推算各有約9,000及32,837份申請,競爭較長者家庭激烈,綠表一般家庭為12.7人爭一個單位,即攪珠編號首7名料可穩中;白表一般家庭則出現46.2人爭一單位,只有首2個號碼(36、17)可言穩中。
【晴報】報導,新居屋明揀樓,逾半綠表長者家庭穩上車。2,120伙新居屋明起揀樓,房署披露長者家庭申請比例,綠白表長者家庭申請者分別佔約500份及2,800份,推算1.7人及9.3人爭一單位,意味逾半綠表長者家庭可穩中;綠白表一般家庭則分別12.7人及46.2人爭一單位。

我屋企係綠長, 但抽波好後, 第70幾個, 屌

綠長得500份,應該全部都可以揀樓

房署最新回覆本報詳細居屋申請數字,指在約92,100份白表及約12,500份綠表申請中,屬家有長者優先選樓計劃的申請者分別佔收表約3%及4%。依比例推算,綠白表長者家庭申請分別有約500及2,763份,瓜分各300個配額,分別由1.7人及9.3人爭一個單位,料綠表選樓編號首60個號碼可以穩佔選樓機會,白表競爭情況較為激烈,但首10號碼亦屬於穩中行列。

頭60個號碼先有呀

配額最多的一般家庭綠白表各佔710個配額,但申請者數目則明顯較多,推算各有約9,000及32,837份申請,競爭較長者家庭激烈,綠表一般家庭為12.7人爭一個單位,即攪珠編號首7名料可穩中;白表一般家庭則出現46.2人爭一單位,只有首2個號碼(36、17)可言穩中。

頭60個號碼係指就算所有綠長申請人去買都有得去揀,但事實上係無可能既事,成班綠表都係飛機師
下年長沙灣+啟德加埋有成3千幾個單位,我綠表非長者家庭申請機會大唔大
我想要長沙灣近返屋企人,機會應該大D掛
下年長沙灣+啟德加埋有成3千幾個單位,我綠表非長者家庭申請機會大唔大
我想要長沙灣近返屋企人,機會應該大D掛

呢D黃金地段...無人答到你
白單219係咪等於冇機?
有問題,想問飛機係點處置?
e.g.
綠1》白1》綠2》白2》綠3》白3》綠4》白4

如果白2飛機左,會係a定b情況?
a. 白3補位,繼續綠白綠白
綠1》白1》綠2》白3》綠3》白4》綠4

b. skip白2
綠1》白1》綠2》綠3》白3》綠4》白4
GM856 應該幾號會揀到樓? 9月頭去旅行
e.g.

b. skip白2

用情況a
e.g.

b. skip白2

飛機按情況A, DQ按情況B
e.g.

b. skip白2

飛機按情況A, DQ按情況B

Sorry, DQ左白2會係 綠1》白1》綠2》白3》綠3》白4》綠4》白5
其實有綠表係咪點都入場先,同屋企人供,
定係繼續住公屋,儲筆錢買私樓好過。
其實有綠表係咪點都入場先,同屋企人供,
定係繼續住公屋,儲筆錢買私樓好過。

無衝突,可以買完居屋買私樓
我係白單申請,選樓次序係189,今日收到報入息既信,想問下我排到禁後,其實報左入息,係咪都無咩機會有樓? 唔該哂
WE280
大機選彩興嗎?
WE280
大機選彩興嗎?

一定有啦
但可能冇兩房
其實白表唔係家庭係咪哂氣
有無揀樓live?
有無揀樓live?

彩興目測賣左接近40個
重售既10個
e.g.

b. skip白2

用情況a

B先啱呀
每日邀請左咁多就係咁多
所以會有白表買到單位既人數多過綠表
因為綠表好多飛機
我係白單申請,選樓次序係189,今日收到報入息既信,想問下我排到禁後,其實報左入息,係咪都無咩機會有樓? 唔該哂

有50個名額 試下無防
咁難得抽中第一個波
有無揀樓live?

彩興目測賣左接近40個
重售既10個

好多人飛機?
有無揀樓live?

彩興目測賣左接近40個
重售既10個

好多人飛機?

好想佢地不斷飛機,簡下梅窩,留返彩興大單位比我地
有無揀樓live?

彩興目測賣左接近40個
重售既10個

好多人飛機?

大單位 重有過百間
有無揀樓live?

彩興目測賣左接近40個
重售既10個

好多人飛機?

大單位 重有過百間

唔想去到得返低層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞