居屋2017(3)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
有冇人同我一樣只係想買梅窩?

呢度 不過無機會

同好

我覺得細路喺梅窩大會開心過市區所以先抽
白核17
彩虹有無機? 想買3房大單位

大單位 一定比長者優先揀哂
唔洗諗都得

屌即係最多得兩房
白非核 第5有無機
白核17

唔洗諗都得

屌即係最多得兩房

我覺得今次2房機會都微
白非核 第5有無機

99.99%肯定無
尾數01排第13...有個老人家,有無可能買倒彩虹...
白表單一第一個 Number 都唔一定有嫁,要再排次序,單人一粒號碼應該有百幾二百人嫁
白表核心頭三個應該有機。

無錯,最保守計法係揀樓次序50內先保證有樓揀

白單第一個number有機揀樓
無記錯上年果100個單位係近垃圾房/電梯口/超低層單位
白非核 第5有無機

99.99%肯定無

白表單一第一個 Number 都唔一定有嫁,要再排次序,單人一粒號碼應該有百幾二百人嫁

簡單講係籮底橙
白核 71 係咪收皮
長者係咪有多一個號碼分次序?邊度搵到個號碼
長者係咪有多一個號碼分次序?邊度搵到個號碼

遲少少會有揀樓信,睇封信做人好似係
白非核 第5有無機

99.99%肯定無

做咩要白非核咁抽
兩個人分開抽易d 定 兩個結婚抽易d

家無廢老

簡單講係籮底橙

係,如果排同組次序後果班
基本上係唔到你揀

家無廢老

點計都係核心家庭揀次序上好啲

簡單講係籮底橙

係,如果排同組次序後果班
基本上係唔到你揀

有得揀,揀買或唔買

家無廢老

要睇超額認購幾多倍
同埋各組入飛比例

家無廢老

👌🏻但 我無女
屋企人中咗17,不過係白表單人

家無廢老

👌🏻但 我無女

無就博單身名額
【新一期居屋】超額申請48.6倍 50人爭一單位 料白表家庭僅首兩號獲揀樓機會 (13:51)

房委會推售的最新一期共2108個居屋單位,今早在樂富居屋銷售中心進行攪珠,以決定申請者的揀選次序。首10個號順序分別為36,17,21,43,84,47,24,26,85及71。

房委會資助房屋小組主席黃遠輝表示,今期居屋共接獲104,654份申請,即超額申請約48.6倍,大約每50人爭一個單位。

以綠白表申請計算,今期收到超過1.25萬份綠表及9.21萬份白表申請,若以單身及家庭申請者計算,今期居屋收到逾4.5萬份家庭及5.95萬份單身申請。

黃遠輝表示,今期推出的居屋單位,包括3個新屋苑,分別位於彩虹彩興路的彩興苑、梅窩銀鑛灣路東的銀蔚苑及銀鑛灣路西的銀河苑,合共提供2057個單位,實用面積由368呎至552呎不等,售價介乎約139萬至385萬元。

另外,今期同時一併推售首批新居屋5個屋苑、共51個因取消買賣協議的剩餘居屋單位。黃遠輝表示,該批51個單位實用面積由366呎至538呎不等,將以今年5月底市價重新計算售價,售價由245萬元至345萬元不等。

最新一期居屋攪珠後,首批申請者最快8月可揀樓。根據攪珠結果下粗略推算,綠表家庭抽出的首12個號碼,料可獲揀樓機會,至於白表家庭則預料只有首兩個號碼,即「36」及「17」號申請者可獲揀樓機會,但由於今期申請以600個「家有長者」優先揀樓,最終揀樓機會需以電腦編配結果及房屋署核實為準。
白核17

唔洗諗都得

屌即係最多得兩房

我覺得今次2房機會都微

今期彩虹根本無三房單位,做下功課先講野好喎
唉,買二手居屋算鳩數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞