大學有咩科係中學生以為好吸引但好大機會中伏?

530 回覆
732 Like 16 Dislike
Hku有非洲研究添
有冇咩秘訣
我1001同你同grade
人地叫有把口去做sale屎 仲頂得順俾人嗌AA狗保險狗銀行狗
好過我幫人check in得個少少錢
數方面:
傳統上認為finance係subset of Econ,所以理論上Econ 係at least as quant as finance。不過好視乎做咩field既,做micro theory, econometric theory呢啲咪用好多數,而且係偏純數;相反,finance佢哋比較少純數,佢哋以應用為主。

Econ pg level嘅課程難度其實都只係d下in下再溝啲analysis同linear algebra,課程嘅design係比學生接觸唔同嘅field。數底好嘅人會揀做theory,數底差如我就做applied, empirical

課程方面:
Undergrad econ同finance嘅課程有啲似,不過pg 就好唔一樣。econ上到pg都係讀micro, macro同metrics,不過就變晒high dimensional 同埋證明理論(有啲廢嘅U甚至唔洗證明)。比較特別可能係macro,間間U教嘅嘢都唔一樣,我當年就係由Ramsey model出發再講到DSGE,主要都係圍繞economic growth。

而pg finance好似唔需要再讀micro同macro,就算有econ course,都唔係theory based,只係將唔同嘅嘢撈埋。
如果讀theory嘅field 以後唔做research 仲有咩出路 定係話finance嘅出路會好d
建築
Private sector 唔清楚
去中國實習可以見到一班
以西醫診斷 開西藥
又同時開中藥ge怪物
你唔讀解剖點知心臟 分邊四部分
之後左心心力衰竭 係多數引起水腫
聽肺又點知聽緊咩位 會出咩肺音
hku bioinformatics
心臟病睇中醫
對唔住 你係要過身
片中10年前既cu畢業生而家可能年薪過曬百萬
係嫁 純中醫睇急性心臟病
講緊發作緊 暈低左
中醫係唔做CPR情況下 都係用針去希望佢醒
而好多治療係醫 發作完之後
有冇效我唔敢講
的確有人醫好 但同時都有無效
城大政政
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞