大學有咩科係中學生以為好吸引但好大機會中伏?

530 回覆
732 Like 16 Dislike
Econ上到postgrad仲精彩個gap大過由dse去undergrad果條gap
啱,上到postgrad mathematical analysis同linear algebra仲常見過differentiation,揀唔同field又會有real analysis, group theory, measure theory 等等
所有文商科(除左個別神科)
UST Econ先讀數睇嚟幾正確
其實係香港產業太單一
講真真係讀完做得返相關行業嘅數嚟數去咪又係嗰幾科
個科改得型啲就有人讀啦 我都識諗
環球會計學(啫係會計)
人工智能生物醫學理學士(中學生神科
國際文化研究領袖培訓
現實例子 cu glef好似係環球經濟金融?(一句說穿就係econ+finance 計數計撚死) shitty環球商業系統管理乜鬼都環球
係得香港嘅大學改名會搞咁多色水
工程
呢科本質係研究日本作為一個國家有咩獨特價值
唔係for你入日資工司或移民日本
你誤解咗呢科本質,當然覺得呢科冇用
Risk management science
best 5 30分?
Psycho
中學生以為大學好吸引但好大機會中伏

求其搵科興趣拎張沙紙打份工算啦 大部分嘅學位都係學術討論 唔係幫你返工 (讀完先俾考牌嘅另計)
Glef其實冇咩數
True
識幾個讀政政
一個去咗外國
一個轉讀社工Master
好似仲有一個食皇家飯

政?邊L度正
仲衰過讀工程
Phy 叻應該係讀medical engineering , Electrical Engineering 同Mechanical Engineering 會最好;呢d係實用科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞