大學有咩科係中學生以為好吸引但好大機會中伏?

530 回覆
732 Like 16 Dislike
我講得唔係幾好,我嘅意思係就算你對個香港呢個社會研究得幾深入都好,你都用唔到你嘅知識改變呢個社會,因為有能力去做政策嘅人唔係你,而香港政府都唔撚care 你做咗咩研究,唔會用啲研究做reference,因為佢地有自己嘅政治任務。咁啲研究除咗攞嚟係學術界自high同俾人拎嚟當reference 做功課仲有咩用。
唔一定
如果你細個就識諗
知自己做緊咩咁當然唔覺中伏

但識唔少人當初只係心懷理想但冇理現實
畢業先知好難搵食
屋企有錢就另計啦
心理學真係咁伏?今年中六想揀,有冇巴打解釋吓點解咁伏
心理學唔係做心理學家,要再讀上去先得。否則同科普通social science冇咩分別
點樣用到group
想學野
讀完con law admin law 真係苦笑
pg level嘅finance同econ有咩唔同
邊個用嘅數多d
我想問吓cu嘅工商管理綜合課程點?
屋宇裝備工程學,出嚟做嘢先知原來係查表畫cad
心理學讀完可以用讀心術 邊忽伏
中文
呢個世界得一個林溢欣叫做搵到食
心理學畢業同普通非專科冇分別,我指將來搵工個待遇。唔計興趣,讀pure sci仲好d
屌你老味,香港讀ME乞食架你老母,讀完考唔到正苦就係去地盤做BSE, ME仲要冇電牌拎,咪撚水人啦,拆壽架
我識一個poly讀完去左酒店托餐,之後去咗旅行社做文員
全部

利申: 連登仔
傳理, 政政 都唔使讀...
香港無用.
所有升學建議, 一律建議海外留學
有能力讀math/phy仲好,返工同見工都話我讀呢d好勁。最重要係會學到programming,畢業搵it工都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞