大學有咩科係中學生以為好吸引但好大機會中伏?

530 回覆
732 Like 16 Dislike
做game theory、micro theory已經會用到上面果堆,econometrics會用到measure theory
忍受到寒窗苦讀幾年嘅咪啱
Group 做要用?
有AI短期都會係要醫生control AI
咁都係要醫生
Econ research 用幾多數學depends on你想做咩research 同埋你識幾多數學
佢嘅意思係將佢用嚟搵錢,唔係用嚟ff
佢嘅意思係將佢用嚟搵錢,唔係用嚟ff
屌你老母一定係政政
一個project 要做幾耐

會唔會有排都未出到文

唔可以做非數研究咩
loll
讀得勁嘅果啲本身起步已經好早,可能係屋企人指導、可能係老師好、可能真係本身天才,我識果啲學霸中三已經睇緊Griffiths Intro to EM,個個都玩phy O有晒排名,果陣我重玩緊手指咋,已經唔係中學打好基礎可以追到嘅差距
#1已經有
性價比算高
因為interview會難好多,係出面學考左牌佢地會問好多technical & regulations野

乞食科又貴又難搵工 自己溫好書去考容易好多

就算宜家國泰好易入都好,都係無謂嘥錢自己考cpl/ frozen atpl
巴打讀Econ?

有啲人好productive,所以做幾耐好難講。不過Econ係難出文,九成九嘅masters students都publish唔到。

非數研究嘅定義係乜?近年有一個好出名嘅field叫applied micro,呢個field唔洗計數,佢哋係用所謂嘅quasi experiments去做所謂嘅casual inference。2021諾貝爾獎得主joshua d.angrist寫果本Mostly Harmless Econometrics就係經典嘅applied micro教材。不過做 casual inference又唔一定要讀Econ postgrad,讀public policy都得
香港皇家飯好食過外國?
So far唔見得香港啲coding有幾巴閉
啲interactive art停留咗喺千禧年水平囉
Motion capture 都做到屎咁
岀路係大把,但係人工低嘛
相關

Quasi experiments 咁講應該要用到你講嘅field
可以去日本搵工喎
postgraduate 嗰d先係數,undergraduate 如果理科底係輕鬆

文科就
Sor 睇錯,Quasi experiments 唔洗用數
場景、人物設計?香港有咩?
有嘅,不過係fine art做完design 之後搵人揼岀嚟囉
Media揼code?我搵隻it狗快靚正過你啦

Btw你講果嘅game係咪支那水準嘅垃圾?

Media 啲art 底,畫張素描都幼稚園咁嘅程度
看來巴打你讀完啦喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞