大學有咩科係中學生以為好吸引但好大機會中伏?

530 回覆
732 Like 16 Dislike
R秘撈,用睡眠時間返多份

仲衰過做譚仔
有個識既坐緊
bba
文學院所有科
Soci大部分
老師nursing醫護
平時俾人鬧開嗰啲
伏就一定 但絕對唔會以為好吸引
中學生以為個個讀完心理學就會做到心理醫生
真係唔知邊條仆街講起
英國文學系
然後幫讀BBA既同學check in
BBA
又工商又管理好似好型好威咁
點知畢業出到嚟發現自己咩都唔識
考到專業資格嘅都唔係伏科
社工除外
社工假假地都有個point跳下
入到社署好似都唔錯 不過大競爭
戇鳩,政政係研究攻治呢個範疇既社會現象嘅學科,完全唔係職業訓練
啲人刷CV係一件事,關個學科撚事咩
點會apply唔到?政治科學唔係訓練你從政,而係研究政治呢個領域既社會現象同人類行為

就算係極權社會,都有極多理論解釋極權政府既運作方式同機制 (例如點解極權政府仲要搞選舉?),讀下民主化理論又可以了解多啲咩條件先比較容易令一個社會民主化等等,political science從來都唔係(只係)研究理想既政治係點,更重要係解釋現實世界中既政治運作係點,呢啲無論係自由社會定專制社會都一樣有大把野可以研究,而且都可以有application。

如果你係讀政政嘅,我唔明點解你有你呢個諗法
咁讀media嘅都多人走去做呢啲工嘅…
中大哲學

我就唔會請media岀身嘅囉
無art sense 又無語文能力
唔睇得又唔打得
所有哲學 我屌撚哂班教哲學果堆撚樣
航空千祈唔好讀,直接考airline
讀得掂不知幾多人爭
一直覺得會計幾好讀記下entry就得,第時做白領好他條。
結果返過一次big4 intern發覺屌你老母原來係藍領工黎,有開工冇放工。揀account讀唔係唔得,唔好做account/audit就得,成個行業都痴撚線
演藝
art
Acconting = boring
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞