[tvN/Netflix] 韓劇《二十五,二十一》(3)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
2同5玩水+電話亭真係可以無限loop
加埋2521首歌

對腳靚撚到幼得嚟又有啲肉

星期六快啲嚟!
我會覺得社內岩巴睇多啲 2521岩絲睇多啲
我係巴覺得社內好睇啲 節奏快好多同好輕鬆 有時2521啲慢鏡忍唔住飛走
不過論深刻,劇情,投入感係2521好啲 社內就好似旁觀角度睇兩對情侶搞笑 2521就會投入到男女主第一身角度咁享受青春青澀
女主真係睇唔出31歲
我係巴覺得2521好睇&深刻啲
社內本身對個男女主唔係好吸引所以一集就棄左
編導好癲 點解可以咁多集個結尾都拍到咁神咁有詩意
今季淨係追呢兩套
兩套唔同性質嘅愛情片
社內節奏快又重甜 2521節奏慢+純愛
世正嘅可塑性幾高下 幾期待佢之後嘅作品
不過2521啲慢鏡先係精華
覺得世正幾有觀眾緣 呢套比第二個做隨時仆直
最近既氣象廳同社內我都有睇,但兩套我都覺得好典型愛情韓劇(雖然佢哋本質上真係)冇咗一種陪伴角色成長既感覺,令到身為觀眾既我冇咁容易投入感情可能睇咗太多年類似既劇,依家想睇翻啲小清新啲既野掛。2521啲慢鏡我都明白巴你既意思,但嗰啲位有時係畀位角色同觀眾醞釀情緒。好似白易辰收到袋麵包掉希度張紙條落地下嗰下,我本身都唔明影成秒幾兩秒JM9,但依家回想翻,其實佢係畀咗時間我哋用曬易辰同希度既角度諗呢件事。

可能女人真係感性啲,但2521未必淨係啱女人睇多啲,正如陽光先生(戰爭片)亦唔係啱男性觀眾睇多啲。論成長,年齡同男女之別既解讀都可以唔同。

Anyway 2521有巴支持好開心,多謝你
笞你唔到
世正係ok 既
但女idol 黎應該得iu, 秀智, 恩地叫做比較出色
恩地個酒鬼都市女人真心推介
係!!!!
彩虹橋表白嗰集都好心動
但最觸動到我係玩水+希度話易辰可以偷偷幸福
再加埋2521首歌加持
https://www.instagram.com/p/CbMfrYwFBwB/?utm_medium=copy_link

可唔可以俾張單獨兩個人嘅合照
我都係睇咗咁多集都係最鐘意第二集嘅結尾 好觸動人心
係咪仲未返嚟現實世界 主角都唔post相嘅

話係13、14歲我都信
認同!!我覺得佢哋之間嘅對白都好正
睇嗰陣好多時都會諗下佢哋點解咁講
加埋成個畫面 配樂 神情 令人都代入咗 有幾集嘅尾個餘韻好長 覺得好浪漫
同感 偷偷幸福loop咗勁多次
兩個喺星空下面跑又影得好靚
btw 2521首歌好正
呢排日日都loop
酒鬼女人真係好好睇
尤其差唔多年紀睇會有同感
主題好似好輕鬆,但帶出好多人現實面對緊既問題煩惱
希度講完之後望住易辰個笑容
之後鏡頭zoom近影易辰嘅表情變化
成件事好正
好希望佢哋可以一直幸福落去
包包面真係好打耳啊
2521係咁loop佢啲小表情
Full house第十六集個驚喜樣、對住枕頭崩潰個樣秒停個呆樣,仲有好多都好可愛
睇到有人講

「2521的故事是由羅希度的日記本引入而展開的,劇里多次出現了模擬第三人稱視角的遮罩鏡頭和暗角畫面。這樣的設計在第一二集里頻繁出現,故事中段幾乎消失,在第十集的告白場景又重新出現。這似乎並不止是為了畫面的美感和聚焦的作用,而且在向觀眾傳達一種「距離感」的概念。」

「金敏彩就像編劇的化身,是一個講故事的人。」

「白易辰和羅希度的故事可能只是一場經由金敏彩大腦粉飾和加工過的美夢……」

其實都make sense 事件係發生過 但可能無畫面呈現得咁深刻美好 只係普通一個學生寫日記咁記低日常事
所以中年希度先會唔記得去過海灘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞