[tvN/Netflix] 韓劇《二十五,二十一》(3)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
中年希度一直唔提佢地5個人既事
就係驚金敏彩知道有女班長呢個人
同時解釋到點解個女完全唔識白易辰呢個人
其實女班長先係佢阿媽 希度只係養母
今集最後講既能忘記以前既事 未必係一件壞事 呢件事同女班長既死可能有關
呢個可以解釋到點解完全冇提過金敏彩老豆係邊個 同埋中年希度冇戴到結婚戒指係手 證明仲未結婚 好大可能希度又同白易辰分開左 再一次等緊佢
唔知日記最後會唔會講返金敏彩父母既事 由佢自己發現親生呀媽既真相
係都唔出奇,希度好似到依家都未知敏彩睇到本日記
佢仲搵緊自己人生既義意姐
其實班長嘅設定
我覺得就係活喺現實生活中嗰我地每一個
生活無趣 毫無波瀾
呢啲唔係都係我地每一日經歷緊嘅嘢咩
渴望喺咁平凡嘅生活入面泛起啲漣漪
好似我地咁 喺到追劇
班長就係喺智雄呢個捉摸不透 符合返18歲應有樣貌嘅少年嘅身上 搵到佢生活中嘅不平淡
又好似我地每日都挑剔嘅制度每分每寸嘅不公
只不過慢慢長大嘅我地 就好似易辰咁忍氣吞聲
而仲喺高中生嘅班長 就仲有心懷大志嘅本錢
喺可以肆意揮霍青春嘅年華入面 夢想自己可以做到啲嘢
好似佢嘅電台咁
所以so far班長反而係我覺得成套劇入面除咗希度最帶到希望比人同個人魅力嘅一個角色
喺佢身上反而見到一種堅強
只不過呢種堅強或者唔係自己想要嘅
而係被現實逼住自己要有嘅
而且班長係更加貼近我地
講咁多就係覺得佢唔會發生咩大事
畢竟佢真係發生咗大事嘅話我諗無論劇中角色定我地都會心態大崩
一套以青春為名號嘅劇唔會咁掛
遺憾嘅部分應該唔會係自殺呢啲
我暫且樂觀估計班長大個之後會成為一啲好把炮嘅人
可能真係改變到現實嘅某啲嘢
咁樣先似返套青春劇㗎嘛
俾啲信心權編
一手好牌應該唔會打到爛掛
同埋信金泰梨揀嘅劇本
畢竟係時隔3年再接戲
唔覺對細佬有意思
佢咳嗰吓似係表達自己作為前輩要指導後輩做DJ之類?
BTW班長用晚飯引易辰帶埋佢去沙灘真係好醒
食到易辰暈陀陀
16歲 等佢4年= 20歲 =成年
因為班長講咗句「你就係白虎?」
可能中間有故事
但因為咁就咁快鍾意咗細佬有啲不可思議

你啱,我啱啱校到最光睇翻,俾人攬住嗰個係Barcode陰,應該係希度嚟
痴線 頂唔住
我上星期loop左希度表白個part10幾次
首歌加埋意境勁正

點知一睇到第9集南柱赫個表白…淪陷得仲勁…第一次睇個時真係有種衝擊既感覺 感動到眼濕濕
然後就不斷looplooploop
沒有之一
年頭就咁老定
班長好似一隻被困係鳥籠既雀仔
撩下佢姐班長個性格咁鬼馬
明明今集希度同白易辰好甜,但愈睇愈覺得係班長回,仲要有種悲哀帶係入面

對於追求緊夢想既希度,宥琳,仲係發緊白日夢既文智雄,已經被社會摧殘緊既白易辰
班長偏偏迷失左係成長既過程入面,無力感好重,唔知要做咩,有咩想做同有咩可以做

希望之後喪禮唔關班長事,唔係只會將個故事寫得太沉重
會唔會你地解讀個度-.-

完全認唔出係同一個人嚟
好行 唔送
年頭就將個bar set到咁高點算好
學霸池昇琬都幾正
唔咁樣對比我都認唔出係同一個人
可唔可以畀牙梨拍番套真he嘅電視劇
我覺得呢集都幾好睇 係冇咩進展姐
不過佢地分享家庭個陣有少少感想
之前宥琳一直都以為希度係一個幸福家庭長大
成日都有靚鞋靚袋 相比下自己有啲自卑
但今集比到佢知其實每個人都有自己煩惱
睇落係咁 背後又係唔係一樣呢
苦惱佢地冇錢冇出息個陣 志弘話就算咁都好佢都鐘意自己 做自己想做既野 佢呢種自信可能真係未出社會先有既光環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞