死後,我成為地府的牛頭馬面(重整結局)

536 回覆
204 Like 13 Dislike
出孟婆故會唔會出出下唔記得哂個故仔架你
香港算唔算一個無間地獄

心淨 淨土處處
心苦 苦海無窮
題外話 我地而家係去到第九個小劫 第十四個小劫就到未來佛

好深
等睇故算

唔深 即係之後果三個文明都無佛陀
笑了

正 建構左個世界出黎
仆街啦 又要追過 幾時先可以擺脫文怡

好深
等睇故算

咁佢地遇劫又關我地咩事 真心唔明
好多人屌個尾爛
我反而覺得收得幾好,由其係留伏筆孟婆故 同埋馬面第一次咁直接承認牛頭係兄弟
華哥個到亦都好真實地表演到為人父母係點樣為自己子女諗

好深
等睇故算

劫係時間單位?

岸本鳩屎

好深
等睇故算

係成個世界 唔係佢地

好深
等睇故算

劫係時間單位?

係 等你意會個長短 亦係生滅既意思 一個文明遇劫 就經一次生滅
好多人屌個尾爛
我反而覺得收得幾好,由其係留伏筆孟婆故 同埋馬面第一次咁直接承認牛頭係兄弟
華哥個到亦都好真實地表演到為人父母係點樣為自己子女諗

都係得少少人屌姐,
因為其他人一早走哂唔睇
btw,樓主終於完故,真係好正

好深
等睇故算

劫係時間單位?

係 等你意會個長短 亦係生滅既意思 一個文明遇劫 就經一次生滅

咁釋迦會去左邊

好深
等睇故算

劫係時間單位?

咁釋迦會去左邊

唔會出現,因為生命輪迴斷開左,佛就係教你令到自己再無來世,菩薩就係有成佛資糧既修行人 為左眾生唔肯走住,先渡眾生

好深
等睇故算

劫係時間單位?

咁釋迦會去左邊

唔會出現,因為生命輪迴斷開左,佛就係教你令到自己再無來世,菩薩就係有成佛資糧既修行人 為左眾生唔肯走住,先渡眾生

唔該哂葡提老祖

劫係時間單位?

咁釋迦會去左邊

唔該哂葡提老祖

唔好覺得佛法深 其實修行既方法 係日常生活已經存在

劫係時間單位?

咁釋迦會去左邊

唔該哂葡提老祖

我鐘意睇宗教既野 不過無神論
「牛頭馬面,好開心你地可以修成正果。」閻羅王微微一笑。

修成正果?我大感不解。

「牛頭太重感情,馬面太重理智,呢樣就係你地既弱點,你地明唔明白?」

閻羅王所言甚是,這無疑是我們一直的弱點。

「牛頭,雖然你最後都殺死羅文怡,但可幸既係你冇放走佢,鑄成大錯。」

「至於馬面,你終於明白親情既可貴。你知唔知三年之前點解我要懲罰你?」

馬面點點頭,他真的深深明白了。

「並唔係因為我唔夠大公無私,而係我太妄顧親情。」馬面慚愧地道。

「冇錯,就係因為你推自己既母親落地,不顧親情。」

「係我唔岩,我對唔住阿媽......」馬面深深吸一口氣。

「為何牛頭馬面不能擁有原本面貌?」閻羅王突然問道。

我與馬面心中早有答案,可是卻不敢回答。

「牛頭馬面大公無私固之然重要,但最重要既係你地能夠大徹大悟。」

「當你地能夠大徹大悟果刻,就係你地回復真實面貌既時候。」

「換言之,絕對既大公無私並無助你地修成正道,相反過份重視感情亦一樣。」閻羅王指著我們。

「卑職明白!感謝大人指點。」我與馬面一同下跪。

「馬面,本王批准你可以投胎轉世!」

馬面難以置信地凝視閻羅王。

「大人......但係卑職仲有任期尚未完成......」

閻羅王展露難得一見的笑容。

「由你地成為牛頭馬面開始,本王希望既係你地修成正果而唔係永遠留係到,否則本王大可以隨意挑選亡者,又何用大費周章?」

我卻沒機會享有馬面的福報。

「至於牛頭,本王都好希望你可以投胎轉世,但奈何你又曾向本王立下毒誓......」

「大人無需擔心,卑職願意覆行承諾。」

我唯一能為文怡所做的就只有代替她受罪。

「本王明白你既苦心,同意明白你難以抽離塵世既感情,你能夠去到呢一步,已經好好。」閻羅王的說話忽然很感性。

「本王希望你能夠留係地府為文怡贖罪,做一百年牛頭,你願意嗎?」

「我願意。」我不加任何思索。

「牛頭,你想唔想知道真相?」閻羅王接著問道。

我頓時語塞,對於真相我的確很好奇,但又怕自己難以接受。

「大人,我諗......」

「大人,卑職有一請求!」馬面突然插話。

「所謂何事?」

「卑職希望與牛頭一起擔任馬面一百年。」馬面向我打了個眼色。

我愣住了,清醒過後不斷對他揮手拒絕。

那有人會放棄投胎機會?而是是投胎到大富人家的機會。

「牛頭馬面,從不分離。」

「馬面,真係服左你.......」閻羅王點點頭示意。

馬面給我一個大大的擁抱,沒有多餘的說話。

「馬面大哥......點解你咁傻......」

「兩兄弟就係咁。」馬面拍拍我的肩膀,慢慢離開。

「牛頭,假如你想知道真正既事實,你可以搵孟婆。」閻羅王輕聲說道。

孟婆.......我還在猶疑應否找她。

「行啦牛頭,準備開工!」馬面從遠方嚷道。

但有一點我不用猶疑的,就是我與馬面之間的兄弟情。

至於答案......留待
「死後,我成為奈何橋的孟婆」自有分曉。

激死
又追孟婆
死後可以出系列了

出到「死後,我成為孟婆的孟婆湯」
出書一定買

劫係時間單位?

咁釋迦會去左邊

唔該哂葡提老祖

我鐘意睇宗教既野 不過無神論

岩 佛都無神 無一個神按排野比你 只有你自己做過既因 遇上緣 產生出既果 都係因緣和合既結果
結局都係唔知文怡同牛頭之間究竟發生咩事
推 新故幾時出繼續支持樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞