死後,我成為地府的牛頭馬面(重整結局)

536 回覆
204 Like 13 Dislike
睇黎華哥點都係pk黎

行返華哥係師傅 不過交代更好?

唔係話個結局係新咩,可能唔係cfu
睇黎華哥點都係pk黎

行返華哥係師傅 不過交代更好?

唔係話個結局係新咩,可能唔係cfu

唔通係鬼仔
完喇?
完喇?

好似係
「我唔係想幫羅文怡,我只係想幫你。」華哥終於停下腳步。

面前是香城大學的郎世寧堂,一個在我腦海中佔在位置的地方。

「華哥......點解帶我黎依到?」眼前突然浮現了文怡的影象。

這是一段深刻的記憶,一段最有價值的回憶。

「因為我話過要幫你了結心願。」華哥指著宿舍門口。

文怡向我揮揮手,報以一個女神式的招牌微笑。

牛頭也會出現幻覺?我擦擦雙眼。

「達俊,真係我黎!我係文怡。」文怡緩緩走近我。
這些年來,我一直朝思暮想的女孩如今出現在我眼前。

一切一切恍惚回到那熟悉又美好的時光。

雖然短暫,但卻畢生難忘。

有多美好?我已經想不到,因為牛頭只會保留悲痛的回憶。

「達俊,我真係好掛住你......」文怡張開雙手,準備擁抱。

「點解......點解你要傷害我......」我垂下雙手,沒有反應。

「你聽我解釋,我都係被迫......我真係好掛住你,失去你,我先知道你有幾好......」文怡緊緊抱著我。

我雙手依舊垂下,沒有抱著文怡。
完喇?

好似係

今日完
「究竟......點解我會咁掛住你......甚至比老婆更掛住你......點解。」我抬頭看著郎世寧堂四字。

我的胸口感到濕透了,但沒有上一次的刺痛感覺。

是文怡的淚水把我的胸口濺濕。

「因為我同你係真心相愛......你仲記唔記得係郎世寧堂,我地大三果年發生過咩事。」文怡嗚咽。

大三那年,我記得一清二楚。

「呢一到係我地訂情既地方......我地就係呢到復合......」文怡淚流滿面。

此刻的我已經不想再追尋真相,因為答案已經出現在我的眼前。
個f5爛啦
個f5爛啦

個f5爛啦

作者:你估我想架
個f5爛啦

努力中
啊啊啊
加速
個f5爛啦

努力中

我都明去完旅行係乜都唔想做
「文怡,你呢一生人入面最愛既人真係我?」我盯著文怡。

「就算你戴住呢個頭套,我都會咁中意你,因為你就係達俊。」文怡撫摸著我的臉。

我微微點頭。

腦海中浮現馬面曾經對我說的話。

「你有冇忘記過我任何野?」

「就算我忘記自己,我都唔會忘記一生人最愛既人,因為你係我既支柱,動力和意義。」

一個熟悉的身影慢慢從文怡身後出現。
他臉為黑色並穿黑色長袍,穿戴方形官帽上有「天下太平」字句。

原來是他,那個不辭而別,帶走文怡的人。

范將軍右手執羽扇,左手執方牌加鎖鏈,方牌上繪有虎頭,並寫有「善惡分明」。

「牛頭,估唔到你最後真係黎左。」黑無常煽煽羽扇。

「我都估唔到范大人會救走羅文怡,你知唔知自己已經罪犯天條?」

黑無常苦笑了數聲。

「牛頭你黎得呢到,都係想幫羅文怡,你同樣都係罪犯天條。」
我明白這原來是一場夢,一切的答案已經出現。

或許我早早知道答案,可是我不願承認。

「我已經得到想要既答案。」我緊握鋼叉。

「達俊,我知道你係愛我架......」文怡親了我一口。

「答案就係......你會幫羅文怡。」黑無常指著我臉上的唇印。

我用衣袖抹去文怡的唇印。

「錯!我係黎捉你地番去!」我伸出長矛架在文怡脖子。

文怡目定口呆,來不及反應,連同華哥一樣。

「牛頭!你係黎幫文怡,幫你最深愛既女人!你捉佢番去,只會令佢受罪!」華哥激動叫道。

「達俊......我唔想同你分開......」
個f5爛啦

努力中

唔係既
加速
這個女人.......我一早看穿了她的虛情假意。

淚水混集了虛偽與貪生怕死的味道,絲毫沒有真誠的成分。

黑無常慢慢走到華哥身旁,他們兩人力量遠超於我,我實在難以招架。

「范大人!點解你要咁做?」我瞪著他。

「我都唔知點解,因為我地只係執行命令既人。」黑無常無奈地道。

馬面也說過同樣的說話,對錯從不由我們決定,牛頭馬面只是執行命令的人。

對錯,上天早有定論。

「邊個命令你放走文怡!」

「黑無常,唔好同佢講咁多!救番羅文怡先!」華哥準備戰鬥。
新版本牛頭醒左喎
個f5爛啦

努力中

唔係既

「係閻羅王命令我。」黑無常突然以鎖魂鏈鎖住華哥手腳,奪走降威棒。

動作之快實難以察覺。

「閻羅王......到底發生咩事?」我被眼前的景況弄得很混亂。

「番去再講,捉走佢地先。」黑無常結我一個勝利手勢。

「阿爸!你又話會救我既!」文怡對著華哥咆哮。

「我棋差一著。」華哥咬牙切齒,像有無窮不忿。

原來是兩父女,我一直被他騙了。

難怪文怡會這麼清楚我的事情,華哥亦不停勸服我加入。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞