死後,我成為地府的牛頭馬面(重整結局)

536 回覆
204 Like 13 Dislike
唔知點解睇到羅文怡既死個到好有代入感 就算你心目中我咩都唔係 都曾經因為你傷過我心而產生恨意 不過去到最後一刻我都唔希望見到你痛苦 即使要付出幾多代價 都會覺到係值得
Push
聽日再出埋佢

又話今日8-11出得完嘅
就算比我重寫一百次,羅文怡最後都係要死
卧底有咩問題先?
事實上我係描寫黑無常既外表果時,已經提到善惡分明,一個善惡分明既人又點會救走亡者?
呢個係我寫黑無常而唔寫白無常既原因。
其實好老實咁講,呢個故事既重點唔在於條主線,而係在於當中既小故事,主線反而只係襯托。
呢個係唔係爛尾故,讀者自有公論,我都會接受大家意見,諗下下次點改。
我無愧於心,依然會寫埋大結局。
但我唔會寫皆大歡喜,現實就係現實,有時真係要死先可以解決問題,有時人世間就係咁兒嬉。

第一次睇故睇到要屌個作者,我依家係屌你主線趕工啊,唔撚係屌你皆大歡喜,個八婆死唔死我唔撚理啦,重點係你趕住完故個種求其你知唔撚知啊,追你故咁耐你俾啲咁既屎出黎,一開頭你不如咪撚寫啦

如果我求撚其就唔會再重寫結局。
但我會答番你,我已經盡左力,你可以話我冇料,我自己就認為結局咁樣完就冇問題。

算啦咁,原本覺得你寫得唔錯,可以帶動到讀者既情緒,睇到結局寫成咁屌你兩句你俾啲咁既reply我已經唔想同你討論落去,你果真人如其名,不知所謂

咁我要比咩reply你先滿意呢?
似係你講哂粗口冇咩禮貌。

好!當我無禮貌,你繼續咁樣寫啦

你真係痴撚線,有咩comment就冷靜慢慢講,一開始就屌個作者你以為自己係邊撚個?
依加睇故咋,結局好唔好其實好subjective,我就認為無問題,就算你想俾意見都唔洗屌既,我唔見得你講既野好有用,死柒頭

第一次睇故睇到要屌個作者,我依家係屌你主線趕工啊,唔撚係屌你皆大歡喜,個八婆死唔死我唔撚理啦,重點係你趕住完故個種求其你知唔撚知啊,追你故咁耐你俾啲咁既屎出黎,一開頭你不如咪撚寫啦

如果我求撚其就唔會再重寫結局。
但我會答番你,我已經盡左力,你可以話我冇料,我自己就認為結局咁樣完就冇問題。

算啦咁,原本覺得你寫得唔錯,可以帶動到讀者既情緒,睇到結局寫成咁屌你兩句你俾啲咁既reply我已經唔想同你討論落去,你果真人如其名,不知所謂

咁我要比咩reply你先滿意呢?
似係你講哂粗口冇咩禮貌。

好!當我無禮貌,你繼續咁樣寫啦

我係無料到,因為我唔係咩大作家,每一個寫野既人都有長短處,我既短處係唔識寫結果,但我真係盡哂力。

如果我既結局令大家失望,我係到向你道歉,但我真係有用時間構思,如果要話我出問題,我會話自己係新手,今年先真正開始寫作,文筆結構唔熟練。

我係唔識埋尾,對唔住

我唔係要你認自己無料到,我係想你望望自己既結局,諗諗我講既問題,你講句ok, 我下篇文會諗諗佢咪得lor, 我又無諗住同你嘈。。

講撚哂粗口咁叫唔想同人嘈?其實我都係想同你傾下計咋屌你老母臭西
忙完一輪,終於有時間追文
說真心的,羅文怡的一段寫得不太好
但馬面馬輝又寫番故事的神粹
恨了五年,放下五秒
馬輝點樣放下執著,牛頭點樣為自己拍擋捨身拯救,牛頭苦口婆心讓馬輝放下屠刀,呢部分從冇揸流灘

何必執著故事一少部分?喜歡的細嚼,不喜歡的快閱 這不是更好嗎?

依啲就真心想俾意見而唔係乜鳩都屌啦
結局比意想中快
但最緊要作者可以寫到佢心目中嘅結局
加油
返工太悶,因緣際遇下入左呢個故追,一晚內睇到life,好多反省位,但post 3開始真係亂左d
加油,整體都好好睇好吸引我
其實寫得幾好 我個人認為幾吸引
總之支持一下樓主先
其實呢,除咗寫得急咗少少就真係一篇上乘嘅文,都唔知你地班人屌乜。
百屌成才係啱,不過無野搵野嚟屌就係無謂。
樓主唔撚使理班戇鳩,繼續跟番你個風格同諗緊嘅野寫就得,依加收得真心唔錯
利申,讀緊中文系
真係好好睇
由post1追到依家
加油
連登真係充斥唔少果類人
特別係講故台
已經有唔少作者因爲咁而棄故唔作
巴打高eq
除左埋尾太急,我覺得好好睇喎
多謝咁多位巴打既鼓勵
推啊
好正
其實呢,除咗寫得急咗少少就真係一篇上乘嘅文,都唔知你地班人屌乜。
百屌成才係啱,不過無野搵野嚟屌就係無謂。
樓主唔撚使理班戇鳩,繼續跟番你個風格同諗緊嘅野寫就得,依加收得真心唔錯
利申,讀緊中文系

認同
馬面從後抱住馬輝

呢句我自動腦補左少女漫啲畫風入去
好撚好睇啊
夜晚放工再出
夜晚放工再出

等你啊巴打
親情故嚟計其實係好睇 講執著放低嗰度好有feel
到達地府,我們一行四人跪在閻羅王前,準備接受審判。

還有兌現當日我與閻羅王的承諾。

我願意放棄牛頭身份,為她所作所為贖罪,承受她到無間地獄的痛苦。

這承諾依然有效,我沒有食言的打算。

「馬輝,你既罪行不用本王多講!」閻羅王大力拍案。

「回大人,小人願意承擔所有責任。」馬輝沒冇辯駁。

馬面看著親弟目光,充滿了同情,他已經動了心,不再是那個大公無私的馬面。

「本王問你,你到底係唔係誠心悔改。」閻羅王仔細打量了馬輝。

馬輝滿面淚水,微微點頭。

「懇求大人將我打我無間地獄,永遠都唔好比我再做人。」

馬面卻面有難色,眉心緊閉。

「永遠都唔想再做人?你可否知道能夠投胎為人係一種福報,點解你要主動放棄機會。」

於閻羅王前叩頭認錯的亡者可算不少,但又有幾多人是真心真意真切反省?

還記得黃照二子提及的法家思想,刑法使人不敢犯罪,令社會安寧。

世人本著對刑罰的懼怕而在閻羅王之前認錯,可是卻沒有幾個是發自內心。

誠心,一切源自於真誠的心。

假若誠心認錯,卻得不到任何好處,相反隱瞞過去就可以蒙混過關,到最後誠心認錯的,相信屈指可數。

馬輝的而且確,真誠認錯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞