死後,我成為地府的牛頭馬面(重整結局)

536 回覆
204 Like 13 Dislike
「大人,我諗得好清楚。我確實犯下無數罪孽,大人唔將我重判,我既內心反而過唔去。」馬輝向著閻羅王叩頭。

我從心底佩服馬輝,是有承擔的男子漢。

「大人!請你念在馬輝一片孝心而一時行差踏錯,千萬唔好判佢永不超生!」馬面罕有地為亡者求情。

始終,馬面沒有忘記兄弟之情,更為親弟打破了一直以來的原則。

再鋒利的刀也有生鏽的一日,再寒冷的冰川亦有融化的一天。

閻羅王被眼前景象弄得不知所措,始終他也第一次遇到馬面的求情。

「本王自有定斷!人黎同我押走馬面!」

陰差不情願地押走馬面,相信他們亦被馬面的舉動所感動。

馬輝含著淚水向馬面叩頭。

「哥,唔使為我求情!我從來都冇諗過要逃避責任。」

馬面再次流下男兒淚,像是自責未能做好作為兄長的責任。

「馬輝,本王念在你出發點係好,因此給予你一個機會,於無間地獄一百年後就可以轉世為人!」閻羅王掉下令牌,象徵案件完結。

結果出人意表,最為驚喜的莫過於馬面。

「大人......」馬面微微一笑,但心中充滿了問號。

「天理源於人情,萬事萬物離不開一個字,就係心。馬輝既心,本王深深感受到。」閻羅王捋捋鬍子。

馬輝連番叩頭,感謝閻羅王,同時走到馬面面前。

「哥!一百年之後我地要再做兄弟,今次我點都要做大哥!」馬輝的拳頭輕輕撞向馬面胸口。

「點解?」

「因為我想擔心你,我想照顧你!」

馬面點點頭,撫摸馬輝的面頰,一切盡在不言中。

叩頭與淚水,動作簡單卻不加修飾,也是他唯一能做的事。
聽日真心完
一百年真係好輕 害咁多人應該用劫計
聽日真心完

其實去無間地獄以億年計係點頂

其實眾生去到果度都係當轉生左(好似係)唔會記得前生係點樣 等於你一出世記係地獄咁樣 其實億年計 係想話你知時間長短 太長既時間無方法講比你知 只有用劫去剩量,就好似卜口

其實眾生去到果度都係當轉生左(好似係)唔會記得前生係點樣 等於你一出世記係地獄咁樣 其實億年計 係想話你知時間長短 太長既時間無方法講比你知 只有用劫去剩量,就好似燃燈佛同釋迦文佛相差左三十一劫,而當中既文明並無佛陀出現,所以現世有一位佛陀係非常難得,當然當中有無數沉默的佛陀

其實眾生去到果度都係當轉生左(好似係)唔會記得前生係點樣 等於你一出世記係地獄咁樣 其實億年計 係想話你知時間長短 太長既時間無方法講比你知 只有用劫去剩量,就好似燃燈佛同釋迦文佛相差左三十一劫,而當中既文明並無佛陀出現,所以現世有一位佛陀係非常難得,當然當中有無數沉默的佛陀

一劫有幾耐
btw仲有冇巴打睇緊
舉手
今晚完?
巴打加油

一劫有幾耐
btw仲有冇巴打睇緊

等到就瞓著

一劫有幾耐
btw仲有冇巴打睇緊

一大劫由四中劫(成,住,壞空)中劫由二十小劫組成,即係現今宇宙生成果刻到滅果下,呢個時點就係一個大劫
題外話 我地而家係去到第九個小劫 第十四個小劫就到未來佛
題外話 我地而家係去到第九個小劫 第十四個小劫就到未來佛

好深
等睇故算
香港算唔算一個無間地獄
馬輝審判過後,便到了華哥接受閻羅王的迫供。

華哥以仇恨的眼神怒視著我,沒有片刻停歇。

那種憤怒蘊含父親的天性,一種保護女兒不愛任何傷害的天性。

錯的是父親,那個自私的父親,把我三番四次欺騙的父親。

曾經,我以為自己終於找到一個好爸爸,那個生命路上的明燈,為我解難的長輩。

但全部都是騙局,我只是一隻棋子。

「羅志華!你身為陰差知法犯法罪加一等,你可知罪?」閻羅王怒目相視。

「大人,牛頭私下殺害亡者,此罪又該如何審判!」華哥指著我大聲叫喊。

假如華哥手上有一把刀,他必定毫無猶疑地刺向我的胸口。

「大膽犯人!本王自有定斷!但你作為陰差,不多加協助牛頭馬面,反而串同馬輝,羅文怡意圖傷害牛頭!你可知罪!」

「為左自己個女,我從來都唔覺得有錯!」華哥站起身。

「父母痛錫子女乃人之常情,但你在生時無幫女兒踏上正路,死後更縱容女兒!所謂養不教,父之過,你絕對要為女兒既過錯負責!」閻羅王說起了父親經。

那個抛棄了我的父親,未知閻羅王有否對他說過同樣的話。

「大人,有因必有果,牛頭生前種下既因,自然有依家既果!」華哥突然撲向我。

幸好華哥雙腿被扣上鎖魂鏈,未幾便仆到在地。

「因因果果,果果因因,怨怨相報何事了,你應該明白為何要有六道輪迴,又為何要有極樂世界。」閻羅王嘆氣道。

因果循環乃六道輪迴的精神所在,亦因為有因果,有輪迴,才會產生痛苦。

施加福報者,下輩子可以享受福報,但卻難保自己不是身心殘廢才能接受福報。

接受福報者,下輩子要償還福報,但不知道要付上何等代價。

華哥能夠成為鬼差,暫時脱離六道輪迴之苦,其實是一種福報。

「你身為陰差,脱離六道輪迴,理應將塵世既事全部忘記,不應執著。但你執迷不悟,自尋麻煩,咁又何苦?」

華哥仰天大笑,像一個瘋癲傻子。

「陰差?我就好似陪著d犯人坐監一樣,冇哂自由!我係世間上就得番呢個女!」

「馬面馬輝重視兄弟情就岩,我重視父女情就錯?公平咩?」華哥視線轉向另一仇人馬輝。

「點解你要咁執著!馬面幫佢既親弟學懂放下,但你就教文怡執著!你點做人老豆!係你將佢越推越深!」我不得不駁斥華哥。

「因為要我放下,首先就要文怡幸福!文怡幸福就係建基於你既不幸!我真係好憎你!」華哥握緊拳頭。

「點解......文怡唔中意我,但都唔代表佢憎恨我!」

文怡不會真的憎恨我,就算有點點憎恨之情,也是馬輝做成。

「睇黎你真係忘記得一乾二淨。」

我孤疑地盯著華哥,等待他的答案。

「記憶對你黎講真係好重要,所以我唔會益左你,我要你含恨而終!」華哥露出奸笑。

「羅志華!本王唔想再聽你既歪理!本王判你輪迴畜生十世,為你既罪過好好贖罪。」閻羅王掉下令牌。

「畜生?總比係地府見到呢個負心漢好!」華哥滿意笑道。

「經歷咁多生生死死,每位亡者最擔心既唔係自己既下場,而係親人。」

「每位亡者既人生就好似一張白畫紙,因為親人而染上色彩。冇左親人就好似冇左色彩一樣,變番做一張白畫紙。」

「咁樣同初初出生既人又有何分別?無牽無掛,無親人既人生根本唔值得留戀,做人做畜生又有咩分別?」

華哥遙向著上方,伸出左手讓塵埃漂落於手心。

「文怡,一路順風!永永遠遠離開呢個傷心地!就等我地變番做當初雪白無瑕既畫紙。」華哥展露了真正的笑容。

文怡,希望我的決定也能使你解脱。

「同我押走馬輝,羅志華!本王有說話要同牛頭馬面講!」閻羅王嚴肅說道。

轉眼間殿內只剩下我們三人。

我已經聽候閻羅王處罰。
「牛頭馬面,好開心你地可以修成正果。」閻羅王微微一笑。

修成正果?我大感不解。

「牛頭太重感情,馬面太重理智,呢樣就係你地既弱點,你地明唔明白?」

閻羅王所言甚是,這無疑是我們一直的弱點。

「牛頭,雖然你最後都殺死羅文怡,但可幸既係你冇放走佢,鑄成大錯。」

「至於馬面,你終於明白親情既可貴。你知唔知三年之前點解我要懲罰你?」

馬面點點頭,他真的深深明白了。

「並唔係因為我唔夠大公無私,而係我太妄顧親情。」馬面慚愧地道。

「冇錯,就係因為你推自己既母親落地,不顧親情。」

「係我唔岩,我對唔住阿媽......」馬面深深吸一口氣。

「為何牛頭馬面不能擁有原本面貌?」閻羅王突然問道。

我與馬面心中早有答案,可是卻不敢回答。

「牛頭馬面大公無私固之然重要,但最重要既係你地能夠大徹大悟。」

「當你地能夠大徹大悟果刻,就係你地回復真實面貌既時候。」

「換言之,絕對既大公無私並無助你地修成正道,相反過份重視感情亦一樣。」閻羅王指著我們。

「卑職明白!感謝大人指點。」我與馬面一同下跪。

「馬面,本王批准你可以投胎轉世!」

馬面難以置信地凝視閻羅王。

「大人......但係卑職仲有任期尚未完成......」

閻羅王展露難得一見的笑容。

「由你地成為牛頭馬面開始,本王希望既係你地修成正果而唔係永遠留係到,否則本王大可以隨意挑選亡者,又何用大費周章?」

我卻沒機會享有馬面的福報。

「至於牛頭,本王都好希望你可以投胎轉世,但奈何你又曾向本王立下毒誓......」

「大人無需擔心,卑職願意覆行承諾。」

我唯一能為文怡所做的就只有代替她受罪。

「本王明白你既苦心,同意明白你難以抽離塵世既感情,你能夠去到呢一步,已經好好。」閻羅王的說話忽然很感性。

「本王希望你能夠留係地府為文怡贖罪,做一百年牛頭,你願意嗎?」

「我願意。」我不加任何思索。

「牛頭,你想唔想知道真相?」閻羅王接著問道。

我頓時語塞,對於真相我的確很好奇,但又怕自己難以接受。

「大人,我諗......」

「大人,卑職有一請求!」馬面突然插話。

「所謂何事?」

「卑職希望與牛頭一起擔任馬面一百年。」馬面向我打了個眼色。

我愣住了,清醒過後不斷對他揮手拒絕。

那有人會放棄投胎機會?而是是投胎到大富人家的機會。

「牛頭馬面,從不分離。」

「馬面,真係服左你.......」閻羅王點點頭示意。

馬面給我一個大大的擁抱,沒有多餘的說話。

「馬面大哥......點解你咁傻......」

「兩兄弟就係咁。」馬面拍拍我的肩膀,慢慢離開。

「牛頭,假如你想知道真正既事實,你可以搵孟婆。」閻羅王輕聲說道。

孟婆.......我還在猶疑應否找她。

「行啦牛頭,準備開工!」馬面從遠方嚷道。

但有一點我不用猶疑的,就是我與馬面之間的兄弟情。

至於答案......留待
「死後,我成為奈何橋的孟婆」自有分曉。
完左。

希望巴打like下細佬facebook以示支持
「牛頭馬面,好開心你地可以修成正果。」閻羅王微微一笑。

修成正果?我大感不解。

「牛頭太重感情,馬面太重理智,呢樣就係你地既弱點,你地明唔明白?」

閻羅王所言甚是,這無疑是我們一直的弱點。

「牛頭,雖然你最後都殺死羅文怡,但可幸既係你冇放走佢,鑄成大錯。」

「至於馬面,你終於明白親情既可貴。你知唔知三年之前點解我要懲罰你?」

馬面點點頭,他真的深深明白了。

「並唔係因為我唔夠大公無私,而係我太妄顧親情。」馬面慚愧地道。

「冇錯,就係因為你推自己既母親落地,不顧親情。」

「係我唔岩,我對唔住阿媽......」馬面深深吸一口氣。

「為何牛頭馬面不能擁有原本面貌?」閻羅王突然問道。

我與馬面心中早有答案,可是卻不敢回答。

「牛頭馬面大公無私固之然重要,但最重要既係你地能夠大徹大悟。」

「當你地能夠大徹大悟果刻,就係你地回復真實面貌既時候。」

「換言之,絕對既大公無私並無助你地修成正道,相反過份重視感情亦一樣。」閻羅王指著我們。

「卑職明白!感謝大人指點。」我與馬面一同下跪。

「馬面,本王批准你可以投胎轉世!」

馬面難以置信地凝視閻羅王。

「大人......但係卑職仲有任期尚未完成......」

閻羅王展露難得一見的笑容。

「由你地成為牛頭馬面開始,本王希望既係你地修成正果而唔係永遠留係到,否則本王大可以隨意挑選亡者,又何用大費周章?」

我卻沒機會享有馬面的福報。

「至於牛頭,本王都好希望你可以投胎轉世,但奈何你又曾向本王立下毒誓......」

「大人無需擔心,卑職願意覆行承諾。」

我唯一能為文怡所做的就只有代替她受罪。

「本王明白你既苦心,同意明白你難以抽離塵世既感情,你能夠去到呢一步,已經好好。」閻羅王的說話忽然很感性。

「本王希望你能夠留係地府為文怡贖罪,做一百年牛頭,你願意嗎?」

「我願意。」我不加任何思索。

「牛頭,你想唔想知道真相?」閻羅王接著問道。

我頓時語塞,對於真相我的確很好奇,但又怕自己難以接受。

「大人,我諗......」

「大人,卑職有一請求!」馬面突然插話。

「所謂何事?」

「卑職希望與牛頭一起擔任馬面一百年。」馬面向我打了個眼色。

我愣住了,清醒過後不斷對他揮手拒絕。

那有人會放棄投胎機會?而是是投胎到大富人家的機會。

「牛頭馬面,從不分離。」

「馬面,真係服左你.......」閻羅王點點頭示意。

馬面給我一個大大的擁抱,沒有多餘的說話。

「馬面大哥......點解你咁傻......」

「兩兄弟就係咁。」馬面拍拍我的肩膀,慢慢離開。

「牛頭,假如你想知道真正既事實,你可以搵孟婆。」閻羅王輕聲說道。

孟婆.......我還在猶疑應否找她。

「行啦牛頭,準備開工!」馬面從遠方嚷道。

但有一點我不用猶疑的,就是我與馬面之間的兄弟情。

至於答案......留待
「死後,我成為奈何橋的孟婆」自有分曉。

激死
又追孟婆
死後可以出系列了
恭喜恭喜,終於出晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞