漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(4)

757 回覆
20 Like 3 Dislike
想知呢到對水上係讚成定反對
水上一日未炒車 冇理由反對
讚成,但想知垃圾無平衡戰棋game 三雲會諗到咩1off 戰術多啲
除咗隠岐控返自己之外
三雲諏訪葉子每三隻自成一隊 分三隊各自控 運用操縱者唔同性格去擾亂對手(?)
呢個玩法幾得意
呢個方法要三個都好熟悉攻擊手既打法先得
而三個裡面得葉子有攻擊手經驗
咁即係得33%成功率 作為一發哏 (我唔知廣東話點譯)成功率好低喎
不過如果第2ROUND第3ROUND要控既棋越黎越多 水上一個人未必handle到 到時再搵1個/幾個人合作既話 到時既默契一定唔會夠其他組黎 睇個勢水上嗰組後面分數會開始下滑
假設第3 round 係再多8+2 其他組有默契都未必玩得好
反而水上傳授一控多心得比班聰明隊友或許有奇蹟
反對雖然未出事但依個係一個唔良好嘅意識
二宮隊應該邊個課題做得最快個就去單機玩game
反正有3千佳核彈炸場
其實呢個模擬考試撞到個RTS pro係咪已經唔使打
等陣,記唔記得唐澤講過睇好第七隊係因為大部份成員都係隊長

咁樣講哩個可能性突然高咗好多,甚至有機會空返隱岐出黎做共通習題
但好似成日都講唔係狙擊手就唔識用個角色咁 所以未必係隱岐
突然發現一個唔自然位
修去食烤肉當日同時玉狛分部和嘉洛普拉第一次交涉
但當日修斯係去向未明

小栞就話修斯同迅同分部長一起出左去 但到嘉洛普拉接觸時又冇見到修斯

理論上就算修斯已經係玉狛第二既成員都可能比佢知道玉狛分部係度策反緊嘉洛普拉
但明明佢地一齊出去 (當栞冇記錯) 而特別駛走佢又好奇怪

咁到底修斯當晚係去左邊呢
呢段的確未交代 可能係叫休斯用變色龍跟喺隔離聽
水上雖然係頭腦no.1
但第三日可能已經預計到自己唔夠時間操作控12+2 個角色,第四日應該仲要控16+3隻 (鳩估)
如果我係水上
我既做法應該係偽裝本部出特別課題
「用第三日既12+2 角色比另外4 隊員練習模擬戰,而隊長今日就要自己落場同其他隊隊長試玩一次」
鳩估第三日上就水上隊員已經完成個人課題,成個晏就可以圍內操練。
而水上就可以吹水「自己係第二日已經收到模擬戰既內容,要求隊長自行練習,而營運唔比隊長公開比隊員知。」用呢個方法考驗隊長對隊員既指示能力or溝通能力,鳩噏如果係第二日被隊員揭穿既隊長會跟據時間長度同做法有加減分,所以第二日會高分係有理由
之後用內部溝通叫今同荒船帶風向同轉移視線之類。
成個流程仲可以穩刷A 級分數

但以上流程係base on 水上控唔掂,要公開模擬戰為大前提。個人應為就算控得掂第四日,第五六日既特殊模擬戰會仲複雜,一定會炒車同被奪權

大家點睇
水上甚至可以直接扮突然收到新上頭指令
話模擬戰鬥係今日(day 3)先有 要打兩日
若果被質疑玩得咁熟手
就話同捉棋好似 自己有天份經驗
荒船同今雖然知佢吹水但應該心照不宣
照屋就算唔信都冇證據

不排除迅講大話呢個可能
但呢句好乎合休斯人設
應該係最好嘅方法
如果今同荒船唔出聲應該都暪得過
可能水上啲隊員會奇怪其他隊已經玩得熟手(但可以靠水上指揮彌補
兩月一刊

8月可唔可以兩話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞