漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(4)

757 回覆
20 Like 3 Dislike
咁係水上隱瞞左個breakdown 其他隊都可以睇到 水上隊點會冇
你唔使句句帶骨既 我都係想討論下
唔係我句句有骨而係熟肉都已經出左
劇情都講明哂係咁你都仲要咁硬頸堅持你講法
令到我好懷疑你係咪根本未睇係到為拗而拗
同埋模擬戰鬥個software都係隊長共享比隊員下載先有
所以恭喜你講中左,就係其他隊隊員有得睇但水上隊隊員冇
因為水上根本冇share個模擬戰鬥software比佢地下載
佢地又點睇到
係 犬飼為愛忍痛講啲冷言冷語
其實係希望影舒服啲 好sweet

好想知柿崎點解揀佢兩個入隊
今次測試篇連操作員性格都出哂黎 好正
今集來馬隊今結 之前好串咀嘅冬隊真木 仲有用密語教鋼做隊長嘅二宮隊冰見
三個都好鍾意
明明每個角色分到既岀場時間都唔多但每一個都好鮮明
之前喺隊長講解講過話佢既隊係想要a級既隊員,至於係咪特登揀同隊就冇講,有可能係boarder 操控既
你未睇221 快啲睇~~
柿崎賣關子話仲有一個原因
係呀 初初仲擔心葦原眼高手低 點會講得哂咁多隊員
點知去到依家又真係仲OK
邊個讀書/打機叻 煮飯好食 隊員之前間原本啲因怨
好多都講到出黎
葦原真係好勁
未呀,未見有中文既出咗
每月都講一次
冇打鬥都好好睇
又過咗兩話 大家都仲未捨得訓覺
修都係啱啱落床
https://twitter.com/JUMP_SQ/status/1510829800583143427?t=KCcdZlNzBTQoiD31KjM7nw&s=19

葦原嚟緊做jump sq 5月份新人漫畫家短篇投稿評審員 (有睇過爆漫應該明) 5月2號截止 如果投稿量大 葦原工餘時間要睇要評 嚟緊5~7月份有休刊機率幾大

然後jump sq今期有葦原分享關於漫畫尤其是短篇 如何講故事、建立角色、順滑帶出設定同世界觀

簡單概括一下:
與角色現況無必要嘅設定就唔好格硬講
角色自身嘅設定 eg過去 盡量唔好由本人口中講
無論角色、設定、世界觀 都要先考慮讀者有冇興趣知 或者先用舖排吊起讀者求知慾 後面再描述
多利用對現況「無知」嘅角色或者圈外角色去代替讀者發問 而唔係所有登場角色都係手執劇本

設計角色要先設計一個連繫到該角色嘅情景 若果無懸疑事件就唔需要名偵探 無怪病病人就唔需要天才外科醫生
有咗情景 再用時地人事去連接角色行動 由角色行動同選擇 去令讀者理解角色嘅人物性格

世界觀設計要先將重心放係角色身邊 講述角色現況 然後再去外擴展增加作品深度
同時要留有角色行動嘅餘地 若果設定規限得太死太極端 角色就只能係框架入面得一條路走 無論邊個做主角配角都改變唔到現狀 令到讀者感受唔到每個角色嘅魅力
葦原好心有時間就休息下
之前已經要監督住動畫
近排冇咁忙 又走去接其他job
仲有彩頁都唔好再畫 畫親都趕唔切交稿
邊個讀書勁 BBF出過
我記得大約有個十字 將佢地分類邊啲叻 邊啲愚
不過唔係好記得啦 同埋個時出公式都未識哂啲隊員
好似水上 完全唔記得佢係叻個堆
嗰陣水上未出場
全文戲都咁高質
水上呢d做leader其實唔好
以結果行先但無理隊員感受

二宮呢 d就岩feel d
隊員係要培育
要放手比佢不斷試不斷進步

leader唔易做

一路落去個模擬戰鬥應該愈來愈難
一個人打既時間又多又密又累
我諗水上都係會遲早崩
之後會唔會諏訪叫三雲自己打哂啲模擬戰佢
同意 ~
佢依家打法太被動 之後唔會work
啲分勁跌 隊友就會出聲 到時爆大鑊
又要求隊友幫手
但係啲隊友第一次接觸隻game實玩得差

我諗水上隊係室內測驗最後會包尾/尾二
係都叫香取la

留三雲同其他人黎做課題
我覺得又未去到包尾/尾二咁差嘅
始終共通課題拎到一大堆分
可能模擬戰後期拎好少分
不過其他人都有多時間處理特別課題或其他野
係唔知比人發現之後佢會點樣處理

我自己唔反對水上呢種做法
結果嚟講(暫時)係唔錯
誇張啲講 遠征有機會死人
判斷到較好的結果去做決定 我自己會接受到
不過搵一兩個幫手可能好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞