漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(4)

757 回覆
20 Like 3 Dislike
用遊真做例字 佢算唔算共存 本來就黑t 但用普通t
我理解係用trigger 就會有trion 體 所以係可以共存 不過唔可以同時用
唔太算,因為遊真個觸體實在太特殊
同埋如果照你咁講,遊真日常觸體係算黑觸嘅話
咁佢應該就算用普通觸發都係比邊境視為S級先岩
遊真個trion身體唔係黑T
要trigger on變身之後先係
其實迅打城戶派果場都解釋左黑T既獨特性
遊真平時個身體算都係黑T功能一部份(目前最多功能黑T)
應該話遊真個黑T(戒指) 必須永遠on 去減慢佢肉體死去
遊真變成黑色衫戰鬥體算運用另一個功能
如果你將日常觸體同戰鬥觸體當成一個觸體但唔同功能黎睇
咁初遇三輪個陣隻斷手邊可能咁快整返好
同埋打維札翁個陣一早死左
所以我覺得呢個講法唔make sense,應該都係兩個唔同觸體黎
如果平時Trion體就係黑trigger
咁當初應該一入市就會比人detect到
所以推斷本身只係普通trion體
遊真平時個身體同普通T有兩個明顯分別
1. 第二話比私家車撞就會出現裂痕漏煙 比普通T脆弱
同設定上現代武器打唔入T體不符
2. 自動修復功能 同上比車撞完 裂痕會修復 呢個特性係戰鬥體遊真都冇
目前為止只有另一把黑T卵之冠有類似功能

所以算係同時有兩個T體 互相切換
常態 強度低不過自動修復
戰鬥體 強度高 但受損要同一般T體一樣要等時間回復

至於當初遊真一入市就會比border detect 其實唔一定
border最多會發覺有兩個未知反應出現 唔會判別到係三離子兵(怪仔)定人 迦羅普拉兩條友出街唔敢用T體應該係怕之前戰鬥過有record
更莫講話判別到係普通T定黑T反應
正如三輪隊第一次打輸都係迅開口先知遊真係黑T
神之國科技高咁多 比情報迦羅普拉都唔肯定border有兩把定三把黑T(風刃確定 即係天羽同遊真其中一個不確定)
所以先話遊真個情況太過特殊唔可以拎黎一齊講
另外係有講三門市有探測系統
好似初期大規模亂數門嘅老鼠係因為觸力太弱先detect唔到
然後黑觸觸力比一般觸發高兩三倍以上
border如果真係detect到咁強反應一定會派人去啦
只係一般情況下唔清楚對方觸力只可以憑感覺
你講迦羅普拉個2條友係直接講用觸體係因為擔心比人detect到
所以先要用肉身跟住隻狗一齊傳送
至於你話神之國,如果唔係因為佢地見到千佳嘅觸力
佢地可能甚至會以為玄界有4個黑觸添
其實我想表達嘅只係
常態&戰鬥體遊真 都係佢把黑T一大堆性能嘅一部份
然後黑觸觸力比一般觸發高兩三倍以上
border如果真係detect到咁強反應一定會派人去啦

睇返前面修第一次照肺個part
三輪有提到係由第一話遊真出手打爆嘅屍
檢測到有非border trigger反應 所以先推斷出修同近界民來往
側面反映並非因為反應過大而推斷出唔係憑修嘅能力打得爆
所以border 能否非接觸本人情況下detect 觸力能大小好難講
香取超級狂粉
然後諏訪真係正宗職場老屎忽
年下就算比佢高rank都要比佢食住
就係因為無呢個功能加國侵攻先叫天羽幫手
四眼先癲
睇穿係情報戰直接揾人換data
仲要第一隊就揾學霸組
有多兩team人肯四眼組就係情報霸權 再用四眼做bait
聽日幾好睇咁
遊真話嘅嗰招都值得期待
來馬同村上隊都想圍二宮
2話
話說迅個side effect係唔係越肯定嘅嘢越早睇到?

咁破例俾阿修入border 係唔係即係佢同遊真係命中注定會相遇
見過嘅人嘅未來
好似好多分叉線 亦有點係必然點咁
終於兩話啦
兩話
葦原貓個身體頂唔頂得順
哇,真係估你唔到
毫無預警自爆
個堆加分笑到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞