漫畫境界觸發者 ワールドトリガー World Trigger 集中討論(4)

757 回覆
20 Like 3 Dislike
其實有冇人講過作者咩病
或者佢有透露過?
2014年開始有頸椎問題
2019年有切咗膽 仲有腸閉塞
都幾大單野
果然上個月兩話
今個月就停

祝大家聖誕快樂
又要捱最少一個月
希望新一年有兩話

1月出完跟住又要等到3月先有
唔知2023完唔完到封測戰
唔係仲有第二階段實戰咩 2025都未必完
打漏咗 封測戰第一階段
依家先第四日朝早
Day 1 q&a

Q.誰是狙擊手第三名?(預想係東)
A. 東

Q.二宮同加古都有愛才一面,係呢一點上面能否互相理解?
A.二宮追求嘅係組成部隊嘅一塊拼圖,加古追求嘅係單獨一人就能發光發熱嘅類型,所以傾唔埋。

Q.射手人少嘅原因。
A.射手三巨頭嘅二宮、出水、加古三個都太獨特難成為學習對象,而且射手無法通過調整槍性能去提升自己水平。

Q.由入隊起計,最快上A係邊個。
A.因為上A準則隨住隊員人數增加一直有變化,難以一概而論。但最快應該係奈良坂、歌川、菊地原。綠川、繪馬、黑江都係快嗰批。operator的話,冰見都快。
Day 2 q&a

Q. 天羽把黑T繼承自邊個?天羽係近界民?
A.舊border成員梅咲鉄弥(大合照企最上宗一旁邊)。天羽係平常玄界人三門市民。

Q.幽影一旦啟動能否熄?全武裝又是否同一規格?
A.幽影一旦啟動就無法熄。全武裝可以隨時解除,而全武裝其實係同時啟動緊3把以上T,Trion消費非常就高。

Q.修唔戴眼鏡會唔會靚仔咗?
A.可能會少少,但大部分人會認唔出修。

Q.雷神丸比陽太郎騎會唔會覺得重?另外陽太郎騎嘅時候有咩用家感想?
A.雷神丸比睇起上嚟強壯,完全頂得住。陽太郎騎嘅時候,應該諗住「成為風一樣,luxury&executive 」
Day 3 q&a

Q.118話狙擊手訓練比當真打中嘅338號係邊個?
A.之前可能有答過,應該係外岡/隱岐。不過外岡係呢一場訓練第三名,若果佢冇比當真打中,就好大機會係隱岐。

Q.想知鈴鳴第一由外県scout嘅成員嚟自邊度。
A.今:千葉。太一:高知。鋼:愛媛。

Q.辻叫年下嘅人都會用敬稱乜乜君(くん),點解對漆間就冇?
A.若果對方係比較冇大冇細,或者同對方熟落唔拘謹就會唔用敬稱。對唯我,佐鳥,半崎,綠川會只叫姓,對小荒井會好似其他人叫佢樹熊コアラ(小荒井日文近音),反而叫南沢會叫海くん。

Q.想知犬飼兩個家姐名同年齡。
A.奏 23,明理 21。
Day 4 q&a

Q. 遊真以外,加古scout過邊個?
A. 小南,影,木虎等有被scout過。風間,鬼怒田成為過目標。對加古嚟講,規則是無用的。

Q. 米屋自我介紹時會講「叫我陽介就可以」,點解出水同修都冇照做?
A. 修的話,大概係因為對方係前輩,太過隨意咁稱呼內心過唔到自己。
出水的話,大概係因為自己唔想比人用名叫。

Q. 點解出水叫國近會用名叫?
A. 同上面相反,大概係想對方用名叫自己。

Q. 太刀川隊邊個最唔擅長執拾清潔打掃?舊成員嘅烏丸係唔係都唔擅長?
A. 其實只有烏丸擁有執拾清潔打掃呢個技能,所以離隊之後就。。。
最唔擅長嘅係太刀川。若果同game有關,國近會好好執拾。
有無打左1年 定2年都黎
由做問卷嘅203話(2020年11月)起計
已經兩年多一個月了
希望有生之年遠征成功
作者身體健康
講到咁遠 我驚出唔到發
我開始追呢套漫畫個時同禮治咁上下年紀
出年同忍田一樣大
我啲Trion就黎萎縮哂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞