歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (126) Make Model No WAR

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
都應該唔係近年既事?
我記得十幾年前上hkml 已經咁教

反而再上多十年就應該係用畢地做?
香港啲產業咁單一嘅根本原因我覺得就係香港人普遍有鼓風氣去質疑他人營運同獲利方法
係呀,唔使錢仲想點
討論下啫
我都係第一次喺度講
如果之前有人屌開 唔好意思囉
我仲用緊牙膏筆地無縫
有時太大舊好難擠膠水
一針見血
一做起少少就俾人掟石起底bully
一係就一沉百踩,俾人恥笑
你睇下當今娛樂圈就見到香港人真係最鍾意踩香港人
牙膏筆地做上灰唔怕收縮咩? 真係少聽呢個法
b社既工藝高嘛,行先所有模型業界十幾年,
當大家出白色模一件過冇分色時,b社已經玩緊多色成型,
當大家都左右對合未合得埋要補仲要加膠水果陣,b社已經玩緊冇膠水仲要左右完美密合到,
當大家都追緊密合度時,b社已經唔玩密合玩左去整內構

2000年前應該仲係畢地膠水都有人用,
2010年後應該冇人用畢地了
屌你老味一講年份就變左老人家咁
光/UV畢地一試冇回頭
個個手法都唔同 非常認同阿
唔係話某一種方法唔岩 而個問題係新手睇完D KOL用某一種方法/工具
就以為只係得呢種方式整 少左自己思考/靈活處理

好似無縫一定要白蓋,買唔到就唔整住
買油又要跟人買成SET,其實自己有好多類似既, 溝少少都搞掂,給果買埋成埋油用得少少,愈積愈多
好撚貴 砌隻BB食我4份1支
唔該哂
只要條坑唔太大
同埋唔好落太多筆地就ok
好似如果膠水無縫fail左
可以抆少少牙膏去再磨返平
如果超聲波機都買埋就唔爭在呢少少
唔爭在買埋電磨去磨uv畢地
台仔嗰枝好似爛飯咁
太細嘅縫抆唔到入去
反而Finisher’s 綠色筆地/ustar黑膠變咗常用
我J用手磨件嘅觸感
砌模型個個都有佢既個人習慣,好似上面有人講開油比例,真係幾個人教既開油比例有同,個人就鐘意冇咁稀,對我黎講難d掌握,但我都唔會走去話人開稀d係有錯
我買日本嗰啲 係好用嘅 硬度啱啱好
其他唔知啦
我覺得佢哋踩都只係表現出嚟嘅行為
真正令我覺得香港好可怕嘅地方係惡性競爭之下培育出嗰種
無知、輕蔑、刻意瑣碎化、醜化他人嘅病態心理
典型例子就係創意產業, 設計界喱啲會覺得你度橋都係發下吽豆
畫嘢係撳個制等電腦咇出嚟
因為本身喱啲人都係頂開爛市, 習慣咗個思路
岩岩玩聽人講乜鳩都開1:3,之後有d 油奶晒野
職人辛酸
淺色系盡量唔好太稀
透明1:2好啦
我瀨左幾年
紅色gaia 一開3段片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞