歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (126) Make Model No WAR

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔睇user name以為係山埃巴講
而家咪so far 都無見過睇完NYC 既人會去唔同地方問呢問路之後話「阿NYC 話得wor」
某程度上我會視為佢講得清楚
大家abs 做無縫係未都用abs 膠水???
定用快干都得
前排先有條傻閪係咁問我點解NYC 噴油唔打底灰

我話無睇唔撚知呀

其實係唔係真係無打灰?
$10? 咁可以試入一個月睇睇
除非你好撚大量abs膠要做無縫,唔係既唔好特別買枝abs膠水啦
用速乾/aa膠之類既做就算啦
我都好耐無睇佢
我一直都唔覺得ABS 膠水係用黎無縫 都係黐野用
其實睇youtube信佢嘅咪跟佢做
唔信嘅咪係度問囉
唔鍾意個做法咪研究下有咩可以改善
始終落手做嘅都係自己
話跟邊個youtuber做係山埃話邊個賣廣告
我覺得只係自己做得唔好嘅時候有野可以賴
將責任外判俾啲無關痛癢嘅人

唔知咩事做咩咁認真...突然好難玩膠
純粹睇唔透無啦啦做咩jer 住一條channel 既營運方針屌,所以先出聲姐
我自己就用即乾畢地
普通模型膠水溶唔到abs膠咁解遮
呢個po唔知咩事變左make war多過make model
代工又係,唔岩睇自己唔好咁整咪得
Youtuber都要食飯,唔鍾意咪quit囉
唔明有咩咁難
真正玩膠既
學我上次貼果條日本仔片咁,
拎張咸濕色紙出黎溝膠
其實同一件事,唔同人都可以用唔同方法做到出黎,上過唔同人教既模型班,個個手法都唔同,
無理由人地做到你就做唔到,
有時唔係佢地個方法錯,可能只係自己跟唔到/理解唔到/唔適合你,
反正砌模型咁多種做法你搵個自己覺得啱,適合自己既方法咪得,冇人拎住枝槍要你跟佢咁做

好似金屬色上光油呢個問題,我出去學問過唔同人呢個問題,暫時全部人都係答我通常唔會上光油,因為會影響到本身隻金屬色冇咁靚
但好老實講跟唔跟人地個方法個決定權係自己度,你聽完自己點做都冇人話到你
我都係睇佢學基本, 覺得算實用, 又唔駛錢想點
唯一自己試過覺得唔太好就係跟左佢1:3 開油, 真係太稀
屌我整埋隻海牛集齊一套就算
一定係既,
個膠水一定唔係為左無縫而開發出黎既
用模型膠水無縫都係近年模型工業技術好左所以先發明出黎既技巧遮
即係普通件用係冇乜用?
果個真係為全條片畫龍點精
成張色紙咁多位唔用,係要係條底褲度擠d 肉色膠水出黎
應該淨係得sell gpaint 個條片佢用熊霸跟官方講直上gpaint冇底灰正常佢都係上兩次底灰,一次check 件,一次準備上色
反而長氣佬先係噴油冇底灰
現時既大流行多數都會最後上消光,
所以拋光工具冇咩人理
不過素組既話係有用既
可以咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞