此時此刻,你在播放哪張專輯VII

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
睇得書多既人會feel文學上係有個接近共同既標準的,所以比較容易分到咩作家係接近咩水平

村上唔係佢D野簡單易明又好似有D野咁根本唔會上到神枱
不過要明白個人鐘意既作家未必係偉大既作家,因為閱讀經驗可以好私隱(讀好多書既人會明我講咩)

反而音樂同畫真係好個人化而無公認標準,就算肯擴闊眼光不斷試新野,到最後可能都係只係分到鐘意同唔鐘意某類音樂

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

應該話,文學無標準,但我覺得一本文學算唔算偉大就有個標準係度

但我認為經典唔洗係純文學,亦唔一定要偉大

唔知有無get錯 不過作為9upper都照吹返兩嘴先
文學無標準--我諗你想講嘅係體裁,例如流行文學、武俠小說算唔算文學之類,我個人就唔太care體裁而只重視本質,類似左膠講嘅沒有誰比誰高尚 老老豆豆,我喺唔少漫畫或者武俠小說得到嘅嘢唔少得過來自嚴肅文學或者藝術
一本文學算唔算偉大就有個標準係度--哩個就一定有,不過我唔係文學院出身,留返俾巴絲答

其實無話無嘅,任何藝術我覺得有個原則都係創新,先唔論玩得好定壞,但唔創新一味食老本係文學史/藝術史根本唔會有一席,我睇法。

can't agree anymore

出色既作品可以用很多標準來評價
而偉大既作品必然係有創造力 但後世有深刻啟發性

同意創造力。
但不同意創新。
很多人混淆新與異的分別。
鳩白點睇debussy
今晚同 @國際牌 食生日飯 有冇清想出黎恥笑佢

會唔會唱唱吓happy birthday to me 嘅時候有人拎啲碟出來賣架?

會唔會唱唱吓happy birthday to me 嘅時候有人拎啲碟出來賣架?

啲oh jeremy corbyn仲大聲過球場啲glory glory man魚拉突
啲oh jeremy corbyn仲大聲過球場啲glory glory man魚拉突

https://youtu.be/I7mv2RYs0Ng
補返條link
琴日睇嗰陣聽唔到嘅

補返條link
琴日睇嗰陣聽唔到嘅

左膠大本營

補返條link
琴日睇嗰陣聽唔到嘅

左膠大本營

好想知投左tory嗰啲當時反應係點

我都睇緊

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

Happy birthday to me~~~~

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

今晚去邊度威

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

Hb

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

今晚去邊度威

有三位俊男相伴

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

今晚去邊度威

有三位俊男相伴

咁快食完趕返屋企睇michael learns to rock?

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

今晚去邊度威

有三位俊男相伴

happy birthday

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

生日快樂
呢個星期咁多人生日
聽緊 zedd umf 2017

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

今晚去邊度威

有三位俊男相伴

happy birthday

多謝

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

生日快樂
呢個星期咁多人生日

多謝

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

今晚去邊度威

有三位俊男相伴

咁快食完趕返屋企睇michael learns to rock?

同三位俊男食餃子

我都睇緊

睇相都覺得柒到打冷震

今晚去邊度威

有三位俊男相伴

同三位俊男食餃子

食完去碧洮澗
睇得書多既人會feel文學上係有個接近共同既標準的,所以比較容易分到咩作家係接近咩水平

村上唔係佢D野簡單易明又好似有D野咁根本唔會上到神枱
不過要明白個人鐘意既作家未必係偉大既作家,因為閱讀經驗可以好私隱(讀好多書既人會明我講咩)

反而音樂同畫真係好個人化而無公認標準,就算肯擴闊眼光不斷試新野,到最後可能都係只係分到鐘意同唔鐘意某類音樂

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

應該話,文學無標準,但我覺得一本文學算唔算偉大就有個標準係度

但我認為經典唔洗係純文學,亦唔一定要偉大

唔知有無get錯 不過作為9upper都照吹返兩嘴先
文學無標準--我諗你想講嘅係體裁,例如流行文學、武俠小說算唔算文學之類,我個人就唔太care體裁而只重視本質,類似左膠講嘅沒有誰比誰高尚 老老豆豆,我喺唔少漫畫或者武俠小說得到嘅嘢唔少得過來自嚴肅文學或者藝術
一本文學算唔算偉大就有個標準係度--哩個就一定有,不過我唔係文學院出身,留返俾巴絲答

其實無話無嘅,任何藝術我覺得有個原則都係創新,先唔論玩得好定壞,但唔創新一味食老本係文學史/藝術史根本唔會有一席,我睇法。

can't agree anymore

出色既作品可以用很多標準來評價
而偉大既作品必然係有創造力 但後世有深刻啟發性

同意創造力。
但不同意創新。
很多人混淆新與異的分別。

我認為偉大既作品會表現到時代精神,同時於調性上有別於其他作品。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞