此時此刻,你在播放哪張專輯VII

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

佢地喺收左皮廿年之後都各自出返隻碟好開心

一砲過聽曬佢地

聽日再開LP版聽

都係嗰句 三巨封面都柒

我除咗slowdive嗰個冇乜好感其他都ok
https://youtu.be/rt7YLh8yciM

The National ----> The National covering Megadeath ------------> LCD soundsystem ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> The xx ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> Dear Jane -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------> Cigarette After Sex

下個post加呢段野係頭post

不服來辯

我噚日終於聽CAS, 都係聽咗幾首就轉碟

隻碟得幾首歌,聽到咁後你都算幾支持

其實我對佢地既音樂冇乜(負面)意見
係對佢地衍生出黎既煙dee迷有意見d

可唔可以解釋下

一個字
偽文青
兩個字
Hipster
三個字

食撚屎啦屌你老母

我諗我明你講邊d人, 我fb或者身邊就冇呢d人, 不過我聽開聽煙dee嘅fd就唔太buy佢地, 我就剩係聽咗半隻碟, 冇乜感覺

可能係好事都未定 就好似有人因為向西而走去睇村上春樹咁 都未嘗唔係推廣梗文學呀
講真 大把聽真indie嘅扮晒與別不同咁啦 仲撚嘔心過以上啲咩偽文青死hipster

肯定你話緊我 人身攻擊正仆街

I know that feel
見過偽文老中青排隊遂個行埋去edvard munch張畫《吶喊》扮吶喊樣影相,但佢地其實完全唔知到當時嘅展覽場內,呢張畫機乎係最差嗰張。呢個世界太大太多好藝術,做咩事要打完卡就走

我做過喎 幅野黎過香港咩?
我排排下隊 無啦啦變左前面母女攝影師 影完捉返住我影

一講即有。
Edvard munch神聖不可侵犯
我為左佢特登去oslo, bergen全世界收藏得最多係呢兩個城市

我係Oslo national gallery見到
一直以為係munchmuseet入面

即係你講解munch room啦下嘛?

係啊

一砲過聽曬佢地

聽日再開LP版聽

都係嗰句 三巨封面都柒

我除咗slowdive嗰個冇乜好感其他都ok

我就Ride果隻麻麻地 得呢隻無動力買

一砲過聽曬佢地

聽日再開LP版聽

都係嗰句 三巨封面都柒

ride new album cover is the worst

MBV果張幾靚呀
買膠仲送隻cd過你
幾撚有良心

已經自動ignore個封面,反正大部分專輯都表裡不一
Hipster etc.

睇完National好抗奮
傾開唔差在 反正都係我開的頭

早排係一個攀山post都講過類似既說話

其實所謂藝術/任何專門 對好多人真係無價值無意義
但亦唔代表d乜野 只代表人地無興趣 唔需要誅心地人格謀殺

影嗰d打卡相係因為大把人post既唔係藝術
而係 "旅行"

嗰d往往亦係大眾同攝影者唯一認知既符號

何況嗰堆人 包括所有類hipster分類者
佢地既圈子/ 影響力都唔係 "真嗰個圈" 入面

除非係 Hocc以為自己好熟個scene出去9up
某音樂page亂抛書包講Grime
或者山野女生亂教人行山呢d影響到人要屌就另計

如果唔係 理得人圍爐?

曾經 (而且for a very long time) 我對電影音樂都有強烈潔癖非常不齒呢d人

但其實跳入人地個爐屌人唔識貨
廣義上同中國翻牆週圍講中國是最好的一樣咁on9

「又要公眾認同 又想風格小眾」 (歌詞from黃偉文)
係好多indie友既寫照 而且indie友由其嚴重

我咁樣講
如果聽歌/ 藝術鑑賞係一門學問

咁你識人地唔識係好正常
而如果聽歌/ 藝術鑑賞係有客觀指標

咁「識貨」呢樣野亦站唔住腳 因為係老馮同應該
就等於無人會話肥姐靚女一樣 (某巴打現實講過)

「不喜歡一窩峰的 不獨特不玩了」 (同一首歌)

到左個個人都識 可能就唔會咁鐘意
而如果你真係鐘意 真愛更加唔會理人點睇

而家唔會睇唔起人地 "唔識貨"了 平時假膠嗰d唔計啦

Sit down be humble
正如呢個post 大家睇大家既推介
係因為人地講野有紋有路說服到你去嘗試

而唔係十幾頁屌緊dear jane垃圾大家臭味相投吖嘛
我係會俾hipster屌返轉頭唔識野
就係影響到我心情既我先會叫佢地hipster
影響唔到我既
話知你yeezy 四百四啦
都係果句啦
我對音樂有熱情 會廣泛接納任何音樂
我係什至乎會去睇MAMA既人黎

但硬係有人會挑剔我聽既野懶冷門 硬係會有人覺得我目空一切
緊本最目空一切既就係果班不思進取圍爐既人

而係 "旅行"

如果唔係 理得人圍爐?

曾經 (而且for a very long time) 我對電影音樂都有強烈潔癖非常不齒呢d人

我咁樣講

咁你識人地唔識係好正常

其實唔係好睇得明 要睇幾次估下你嘅意思。

我覺得,
如果真係鍾意嗰樣野,影返張合照都好正常。
如果張畫出名到變成旅遊景點,合照更正常。(我諗作者都會感到好恩惠。但係,作者喺精神崩毀時所創作嘅野畀人攞黎開玩笑,咁我諗佢會好唔開心。

好同意你嗰句sit down。
我眼光好狹窄淨係鍾意幾個artist,聽歌又淨係聽韓文咁滯。我覺得自己真係好井底
入黎呢到學下野,又出去公海睇下個世界發生緊咩事,兩邊都好重要。

另外我好想知道你點睇電影音樂,有冇得講多少少?
都係果句啦

小弟我飲kpop奶粉長大的
睇得書多既人會feel文學上係有個接近共同既標準的,所以比較容易分到咩作家係接近咩水平

村上唔係佢D野簡單易明又好似有D野咁根本唔會上到神枱
不過要明白個人鐘意既作家未必係偉大既作家,因為閱讀經驗可以好私隱(讀好多書既人會明我講咩)

反而音樂同畫真係好個人化而無公認標準,就算肯擴闊眼光不斷試新野,到最後可能都係只係分到鐘意同唔鐘意某類音樂
@國際牌

起身屌西啦!!!!!!!!屌完再屌呀!!!!!!!!

@仆街

呢期精神好差,冇睇

呢set勁

其實我對佢地既音樂冇乜(負面)意見
係對佢地衍生出黎既煙dee迷有意見d

可唔可以解釋下

一個字
偽文青
兩個字
Hipster
三個字

食撚屎啦屌你老母

我諗我明你講邊d人, 我fb或者身邊就冇呢d人, 不過我聽開聽煙dee嘅fd就唔太buy佢地, 我就剩係聽咗半隻碟, 冇乜感覺

可能係好事都未定 就好似有人因為向西而走去睇村上春樹咁 都未嘗唔係推廣梗文學呀
講真 大把聽真indie嘅扮晒與別不同咁啦 仲撚嘔心過以上啲咩偽文青死hipster

肯定你話緊我 人身攻擊正仆街

I know that feel
見過偽文老中青排隊遂個行埋去edvard munch張畫《吶喊》扮吶喊樣影相,但佢地其實完全唔知到當時嘅展覽場內,呢張畫機乎係最差嗰張。呢個世界太大太多好藝術,做咩事要打完卡就走

絲打,我基本上是支持多啲人接觸藝術或indie的,你睇我第一段就知
你講嘅人永遠都存在同佔大多數,無可避免的

村上咪又係二線野,班人咪睇完村上就算

小白識波喎
哩啲就正正喺我最想屌嘅人
新手留名學野
新手留名學野

聽開trip hop

而係 "旅行"

如果唔係 理得人圍爐?

我咁樣講

咁你識人地唔識係好正常

屌 哩個po入面最明白我講咩或者最接近我睇法嘅竟然係你 而唔係絲打

而係 "旅行"

如果唔係 理得人圍爐?

我咁樣講

咁你識人地唔識係好正常

都係果句啦

巴打同國際巴哩啲就係境界,係我覺得一個所謂聽indie要有嘅要求
Btw 希望你無覺得我屌9你目空一切
我上面quote係話你 提及 嘅hipster
我就最討厭人不思進取,識睇春機啦識聽indie啦,就好撚巴閉啦,唔再發掘吓春樹最愛嘅美國文學或者自己愛嘅indie受到咩音樂影響 又或者開始睇唔撚起本土嘢或者流行嘢
新手留名學野

聽開trip hop

絲打買咗:飛未?
都係果句啦

巴打同國際巴哩啲就係境界,係我覺得一個所謂聽indie要有嘅要求
我就最討厭人不思進取,識睇春機啦識聽indie啦,就好撚巴閉啦,唔再發掘吓春樹最愛嘅美國文學或者自己愛嘅indie受到咩音樂影響 又或者開始睇唔撚起本土嘢或者流行嘢

我唔係話連登或高登既indie post既巴絲
而係現實面我接觸到既人
不過我依家要努力搵錢 唔會亂咁係現實得罪人
先係到做下鍵盤戰士
都係果句啦

我唔係話連登或高登既indie post既巴絲
而係現實面我接觸到既人
不過我依家要努力搵錢 唔會亂咁係現實得罪人
先係到做下鍵盤戰士

我仲係型開
係現實都成日屌9啲柒頭 所以撈唔起
睇得書多既人會feel文學上係有個接近共同既標準的,所以比較容易分到咩作家係接近咩水平

不過要明白個人鐘意既作家未必係偉大既作家,因為閱讀經驗可以好私隱(讀好多書既人會明我講咩)

反而音樂同畫真係好個人化而無公認標準,就算肯擴闊眼光不斷試新野,到最後可能都係只係分到鐘意同唔鐘意某類音樂

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

應該話,文學無標準,但我覺得一本文學算唔算偉大就有個標準係度

但我認為經典唔洗係純文學,亦唔一定要偉大

而係 "旅行"

如果唔係 理得人圍爐?

我咁樣講

咁你識人地唔識係好正常

其實唔係好睇得明 要睇幾次估下你嘅意思。

我覺得,
如果真係鍾意嗰樣野,影返張合照都好正常。
如果張畫出名到變成旅遊景點,合照更正常。(我諗作者都會感到好恩惠。但係,作者喺精神崩毀時所創作嘅野畀人攞黎開玩笑,咁我諗佢會好唔開心。

好同意你嗰句sit down。
我眼光好狹窄淨係鍾意幾個artist,聽歌又淨係聽韓文咁滯。我覺得自己真係好井底
入黎呢到學下野,又出去公海睇下個世界發生緊咩事,兩邊都好重要。

另外我好想知道你點睇電影音樂,有冇得講多少少?

搞錯呀 咁都要估

你可以話音樂電影好公平
因為黃修平同黃家衛睇同一套戲都係要120分鐘

音樂同理
但飛行時數高唔代表又唔代表一定有料

聽得歌多睇得多戲 唯一係肯付出時間 即係得閒囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞