此時此刻,你在播放哪張專輯VII

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

屌 哩個po入面最明白我講咩或者最接近我睇法嘅竟然係你 而唔係絲打

清唔好懶熟 我同你睇法唔近
睇得書多既人會feel文學上係有個接近共同既標準的,所以比較容易分到咩作家係接近咩水平

村上唔係佢D野簡單易明又好似有D野咁根本唔會上到神枱
不過要明白個人鐘意既作家未必係偉大既作家,因為閱讀經驗可以好私隱(讀好多書既人會明我講咩)

反而音樂同畫真係好個人化而無公認標準,就算肯擴闊眼光不斷試新野,到最後可能都係只係分到鐘意同唔鐘意某類音樂

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

應該話,文學無標準,但我覺得一本文學算唔算偉大就有個標準係度

但我認為經典唔洗係純文學,亦唔一定要偉大

唔知有無get錯 不過作為9upper都照吹返兩嘴先
文學無標準--我諗你想講嘅係體裁,例如流行文學、武俠小說算唔算文學之類,我個人就唔太care體裁而只重視本質,類似左膠講嘅沒有誰比誰高尚 老老豆豆,我喺唔少漫畫或者武俠小說得到嘅嘢唔少得過來自嚴肅文學或者藝術
一本文學算唔算偉大就有個標準係度--哩個就一定有,不過我唔係文學院出身,留返俾巴絲答
痛到要搽白花油, 真係廢老咁

https://youtu.be/s-eTyhKDfLI

I know dat feel bro

呢set勁

冇咗pink rabbit
d新歌得唔得?

你話你病咗? 咩事?

呢set勁

d新歌得唔得?

你話你病咗? 咩事?

我哋雖啲連登小強 訓咗兩日無事 宜家去咗圖書館打機 同上連登

呢set勁

d新歌得唔得?

新歌暫時guilty party最有印象

佢地喺收左皮廿年之後都各自出返隻碟好開心

一砲過聽曬佢地

聽日再開LP版聽

都係嗰句 三巨封面都柒

盲人唔該去睇眼
藝術有咩標準都係人定嘅啫
時代唔同又有唔同睇法

文字又好 音樂又好 畫又好 影相拍戲乜撚都好啦
根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺
就算多人鍾意都唔代表佢真係好
講真咩係藝術大家都未撚清楚啦
時代唔同又有唔同睇法

根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺

哲學家講嘢係唔同啲
一嚟就講出重點
時代唔同又有唔同睇法

根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺

哲學家講嘢係唔同啲
一嚟就講出重點

我會窮盡一生去追求藝術
時代唔同又有唔同睇法

根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺

哲學家講嘢係唔同啲
一嚟就講出重點

呢個真
時代唔同又有唔同睇法

根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺

哲學家講嘢係唔同啲
一嚟就講出重點

我會窮盡一生去追求藝術

咁即係咩係藝術
時代唔同又有唔同睇法

根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺

哲學家講嘢係唔同啲
一嚟就講出重點

我會窮盡一生去追求藝術

咁即係咩係藝術

返去重新讀過小學啦,成日問絲打啲on9問題
老老豆豆,呢啲答案你可以上維基,但想搵到最真實嘅答案,其實最應該問嘅係你自己 仲要不時咁反問吓自己
利申:9up
時代唔同又有唔同睇法

根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺

哲學家講嘢係唔同啲
一嚟就講出重點

呢個真

咁以後仲可唔可以笑9事後煙?
時代唔同又有唔同睇法

根本都好難分高低
每個人都有自己一把尺

哲學家講嘢係唔同啲
一嚟就講出重點

我會窮盡一生去追求藝術

咁即係咩係藝術

生存嘅非必需品
生活嘅產物
即係冇佢你唔洗死
不過佢可以係你人生嘅意義
(鳩up)
可能係好事都未定 就好似有人因為向西而走去睇村上春樹咁 都未嘗唔係推廣梗文學呀
講真 大把聽真indie嘅扮晒與別不同咁啦 仲撚嘔心過以上啲咩偽文青死hipster

村上咪又係二線野,班人咪睇完村上就算

小白識波喎
哩啲就正正喺我最想屌嘅人

依家班偽文青好多都係架,睇完幾本高登故,頂多睇埋村上就日日打JER覺得自己好識文學,講真我依家又費事笑人,但文學世界咁大日日J埋啲二線野我覺得好可惜囉。
睇得書多既人會feel文學上係有個接近共同既標準的,所以比較容易分到咩作家係接近咩水平

不過要明白個人鐘意既作家未必係偉大既作家,因為閱讀經驗可以好私隱(讀好多書既人會明我講咩)

反而音樂同畫真係好個人化而無公認標準,就算肯擴闊眼光不斷試新野,到最後可能都係只係分到鐘意同唔鐘意某類音樂

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

應該話,文學無標準,但我覺得一本文學算唔算偉大就有個標準係度

呢個係嘅,莎士比亞果啲劇都係比人屌係果個時代,艾略特就二十世紀文壇出晒名架啦,佢有三個人特別推祟,歌德莎士比亞但丁,不妨用佢果個論點做標準:

這三個人的作品我們發現有三個共同點:豐富、宏博、統一。豐富:他們的著述都頗為豐碩,而且他們寫的東西都不容忽視。宏博:我指的是他們的興趣、同情和理解的範圍都非常寬廣。他們都具有廣泛的興趣、普遍的好奇心和比大多數人更大的涵容量。別的人或許多才多藝,好奇心永不泯滅:但像但丁、莎士比亞、歌德這些人的各種興趣和好奇的共同特點卻是統一。很難給這種統一下個定義,只能說它們各自給我們的就是生活本身,就是從歐洲某一特定時代的某一特定人物的某一觀點所看到的世界。

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

文學無標準--我諗你想講嘅係體裁,例如流行文學、武俠小說算唔算文學之類,我個人就唔太care體裁而只重視本質,類似左膠講嘅沒有誰比誰高尚 老老豆豆,我喺唔少漫畫或者武俠小說得到嘅嘢唔少得過來自嚴肅文學或者藝術
一本文學算唔算偉大就有個標準係度--哩個就一定有,不過我唔係文學院出身,留返俾巴絲答

其實無話無嘅,任何藝術我覺得有個原則都係創新,先唔論玩得好定壞,但唔創新一味食老本係文學史/藝術史根本唔會有一席,我睇法。
一起身就有好多腦震盪嘅留言 成個人醒晒

依點我唔明
讀書果陣我睇好多書
覺得文學係藝術黎
好難有個標準

不過我雖然唔明
但又好似好勁咁
等我得閒諗下先廿

其實無話無嘅,任何藝術我覺得有個原則都係創新,先唔論玩得好定壞,但唔創新一味食老本係文學史/藝術史根本唔會有一席,我睇法。

can't agree anymore

出色既作品可以用很多標準來評價
而偉大既作品必然係有創造力 但後世有深刻啟發性
今晚同 @國際牌 食生日飯 有冇清想出黎恥笑佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞